Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić:
- Karnawałowe koreczki śledziowe
Przekąski w stylu finger food to wyśmienity wybór na każdy rodzaj imprezy, w szczególności, jeśli wypada ona w środku karnawału. Nie masz pomysłu na to, co postawić na stole? Zdecyduj się na karnawałowe koreczki. Wśród największych zalet tej przekąski jest szybki czas przygotowania oraz możliwość stworzenia praktycznie nieskończonej liczby połączeń smakowych.
Nie musisz ograniczać się jedynie do wersji wytrawnych, koreczkowy arsenał kulinarny jest doprawdy zróżnicowany, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej przedstawiamy 15 najciekawszych rozwiązań, które sprawią, że goście na pewno poproszą cię o przepis po spotkaniu!
Sprawdź także: Karnawałowe przekąski w 15 minut. TOP 10 przepisów na imprezę
Karnawałowe koreczki w wersji standard
Tę wersję uwielbia dosłownie każdy. W standardowych koreczkach powinna znaleźć się szynka lub kiełbasa, ser żółty, zielone oliwki lub cebulka marynowana i kawałek korniszona. Receptura na ten rodzaj finger food jest niezmiernie prosta, ale trafia w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Koreczki mini caprese
Jesteś fanem sałatki caprese? W takim razie wypróbuj koreczki właśnie w tym wariancie! Aby je wyczarować, potrzebujesz mini mozzarelli, pomidorków koktajlowych i listków świeżej bazylii. Ta opcja przekąski cechuje się świeżością i lekkością, która wyśmienicie sprawdzi się podczas zakrapianej imprezy.
Oryginalne karnawałowe koreczki: tortilla na patyczkach
Podstawowym elementem tych oryginalnych karnawałowych koreczków jest tortilla. Czym wypełnić miejsce między placuszkami? Tutaj masz dużą dowolność. Postaw na szynkę, ser żółty oraz serek topiony o smaku łososia. Nie zapomnij również o dodaniu zielonego składnika, np. w postaci listka sałaty.
Łososiowy zawrót głowy
Twoi goście to entuzjaści łososia w każdej postaci? W takim razie podaj im go w formie najlepszych karnawałowych koreczków! Pokrój wędzonego łososia w plastry i nabij na wykałaczki. Dla towarzystwa dodaj do niego czarne oliwki i ser feta. Wybierz ser o nieco wyższej zawartości tłuszczu, tak aby się nie kruszył.
Słodka wersja karnawałowych koreczków
Zaskocz przybyłych i przygotuj talerz wypełniony po brzegi słodkimi koreczkami. Jak dobrać składniki, aby przekąska nie była zbyt mdła? My polecamy banana, winogrona, kiwi i ananasy z puszki. Kwaśny posmak kiwi idealnie zrównoważy pozostałe słodkie komponenty. Do deserowych koreczków możesz wykonać czekoladowy dip, który z pewnością zrobi furorę na twojej imprezie.
Cukinia i pieczarki
Grillowane pieczarkowe koreczki to strzał w dziesiątkę na karnawałowe spotkanie. Wyjątkowy smak wyczarujesz z połączenia grillowanej cukinii, smażonych pieczarek, koperku i serka śniadaniowego. Nie zapomnij posypać swojej potrawy ziołami prowansalskimi, które dopełnią smaku finger food.
Karnawałowe koreczki śledziowe
Śledź, często nazywany przewrotnie polskim sushi, może grać pierwsze skrzypce nawet w tak niepozornej przystawce, jaką są koreczki. Stworzysz je, układając po kolei na wykałaczce żytni chleb, śledziowe filety, ogórki kiszone i papryczki pepperoni. Zaskocz swoich najbliższych nietuzinkową formą zakąski!
Serowe koreczki
Zastanawiasz się, jakie oryginalne karnawałowe koreczki przyrządzić na zbliżające się spotkanie? Jeśli zaproszeni są maniakami sera żółtego, zamień jego tradycyjną wersję na ser wędzony. Ten typ produktu doskonale współgra z pieprznymi kabanosami. Serowe koreczki to wyśmienita zagryzka do wielu napojów wyskokowych. Jeśli spodobała ci się ta imprezowa opcja, spróbuj również wersji z oscypkiem.
Zapiekanka i koreczki w jednym
Uwielbiasz zarówno zapiekanki, jak i koreczki i nie wiesz, na co zdecydować się, organizując imprezę? Może cię zaskoczymy, ale nie musisz rezygnować ani z jednego, ani z drugiego. Wystarczy, że przygotujesz zapiekane koreczki z chorizo. Czym je doprawić, aby podkreślić ich wyjątkowy smak? Postaw na zioła prowansalskie, bazylię lub oregano. Przysmak ten wymaga jedynie pięciu minut w piekarniku.
Makaronowe koreczki
Na liście z najlepszymi karnawałowymi koreczkami nie mogło zabraknąć wersji z makaronem. Jego najpraktyczniejszym wariantem będą pióra lub rurki - szybko się gotują i można je bez problemu nabić na wykałaczki. Jest to na tyle uniwersalny składnik, że możesz zaszaleć z pozostałymi komponentami. Produkty, które będą wyśmienitym uzupełnieniem, to mozzarella, ogórek konserwowy lub kiszony, wiejska kiełbaska, czarne oliwki, a nawet salami.
Jajeczne koreczki
Jesteś smakoszem jajecznych koreczków? W takim razie odejdź nieco od ich klasycznej formy i użyj jaj przepiórczych. Produkt ten charakteryzuje się niewielkimi rozmiarami, dlatego też jest bardzo zgrabny i ładnie prezentuje się na półmisku. Fantastycznym dopełnieniem małych jajeczek będzie salami, chleb żytni, majonez, ogórki kiszone i chrzan.
Słodko-kwaśne karnawałowe koreczki
Słodko-kwaśne połączenie można w prosty sposób przenieść również do świata koreczków. Tutaj fantastycznie sprawdzą się namoczone suszone śliwki, feta i małe klopsiki, które wyczarujesz z łopatki wieprzowej. Kotleciki warto obtoczyć w bułce tartej, dzięki temu będziesz mieć pewność, że zachowają swój kształt do ostatniej sztuki na talerzu.
Ogórkowa wersja
Masz dosyć chleba i sera żółtego w koreczkach? Aby nadać przekąsce świeżego charakteru, zamień te dwa składniki na zielonego ogórka. Duży plasterek świetnie nada się do utrzymania całej konstrukcji i odświeży nieco oklepaną przystawkę. Podaj ogórkowe koreczki wraz z wędzonym łososiem i serkiem kanapkowym. Świeży koperek stanie się zgrabnym zwieńczeniem finger food.
Nietypowy wariant
Karnawałowe koreczki można zaserwować również w mniej spotykanej wersji. W tym celu na liście zakupowej umieść brzoskwinię z puszki oraz szynkę parmeńską. Pokrój owoce na ćwiartki i owiń szynką, a następnie udekoruj listkiem bazylii. Takie połączenie z pewnością zaskoczy twoich gości. Przysmak można przygotować dosłownie w ciągu pięciu minut. Dzięki temu będziesz mieć więcej czasu na szykowanie się na imprezę!
Koreczki z jajkami
Nie wyobrażasz sobie spotkania ze znajomymi bez faszerowanych jajek? Podaj je w koreczkowej formie! Nietypowy wariant przystawki rozśmieszy wielu gości i sprawi, że chętniej będą sięgać po to danie. Do tego celu najlepiej wybrać poręczne jajka przepiórcze, do których dobierzesz wędzonego łososia i sos na bazie majonezu, jogurtu naturalnego oraz chrzanu. Nabij jajka wraz z pozostałymi składnikami wykałaczką od góry, a na końcu posyp je sowitą ilością świeżego koperku.
Zobacz także:
Jak jeść więcej warzyw i owoców zimą? Spróbuj tych sposobów »
Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? »
Ten jeden składnik sprawi, że pierogi będą rozpływać się w ustach »