Spis treści:
Jagna Niedzielska to kucharka, doradca kulinarny i propagatorka koncepcji niemarnowania jedzenia. Prowadzi programy telewizyjne, w których opowiada, jak wdrożyć do codziennego życia kuchnię resztkową. Jest również autorką książki poświęconej idei zero waste.
Na swoich kanałach w mediach społecznościowych porusza aktualne tematy. Jednym z nich stała się ostatnio kuchnia inflacyjna, czyli oszczędne i wynikające z drożyzny w sklepach gotowanie. Jak podkreśla Jagna Niedzielska: „Średnio wydajemy na zakupy około 50 proc. naszych zarobków". Kucharka chce zmienić te proporcje, ale skupia się też na tym, aby za tańszymi obiadami, nie szła utrata ich jakości, związana przede wszystkim z brakiem wartościowych mikroelementów w posiłkach.

Sprawdź, co gotować, żeby oszczędzić i jednocześnie wciąż jeść zdrowe i pełnowartościowe potrawy. Poniżej znajdziesz tajniki kuchni inflacyjnej oraz najlepsze przepisy naszych użytkowników na tanie obiady.
Sprawdź także: Obiady za kilka złotych. Bosacka zdradza przepisy
Jak gotować, żeby oszczędzić?
Jagna Niedzielska podzieliła się najważniejszymi zasadami oszczędnego gotowania. Poznaj je i zastosuj, aby zmniejszyć codzienne wydatki:
1. Planowanie i niekupowanie na zapas
Pierwszą zasadą jest planowanie posiłków. Faktycznie, choć zajmuje to chwilę czasu, pozwala też na nabywanie tylko niezbędnych produktów i niezaleganie jedzenia w lodówce. Nie kupuj więc na zapas, z myślą, że na pewno ten składnik kiedyś się przyda. Oszczędna kuchnia wymaga częstszych, ale skromniejszych zakupów.
Co więcej, Jagna Niedzielska podkreśla, że tanie gotowanie nie może się odbyć kosztem wartościowych produktów spożywczych. Konieczne jest kupowanie zarówno warzyw (dostarczających witamin), jak i na przykład kasz (bogatych w błonnik). Nie wybieraj więc najtańszych rzeczy w sklepie. Szukaj raczej potrzebnych artykułów i wtedy porównuj ich cenę oraz skład.
2. Tylko gotówka
Propagatorka idei niemarnowania jedzenia zwraca też uwagę na to, jak działa nasz mózg. Dużo łatwiej wydaje się pieniądze wirtualne, czyli te na karcie. Proponuje więc płacenie gotówką i zapisywanie wszystkich wydatków na jedzenie. To motywuje do oszczędzania, pilnowania i kształtowania domowego budżetu.
3. Gotowanie na więcej dni
Warto też gotować obiady na dwa-trzy dni. Zaoszczędzisz na gazie czy prądzie, ale również na czasie i produktach, które po kilku dniach mogłyby okazać się niezdatne do spożycia. Szczególnie latem, gdy wysokie temperatury powodują, że owoce i warzywa szybciej przejrzewają. Pyszne leczo czy bigos zamkniesz w słoikach nawet na dłużej. To się opłaca!
4. Żywność nieprzetworzona
Tanie gotowanie wymaga większego wysiłku. Jagna Niedzielska podkreśla, żeby nie kupować przetworzonej żywności. Podkreśla, że ta ma wyższą cenę i niepewny skład. Dużo lepiej i ekonomicznie jest przygotować sos czy mięso po swojemu i ze sprawdzonych składników. Udaj się na lokalny targ i tam wyszukaj najtańsze produkty. Wydaje ci się, że nie masz czasu na stanie przy garnkach? Na Smaker.pl znajdziesz wiele przepisów na szybkie obiady, które zrobisz nawet w 15 minut.
5. Sezonowość
Przede wszystkim patrz na to, co kupujesz. W sezonie letnim szukaj świeżych warzyw i owoców na promocjach, ale sprawdzaj ich jakość przed nabyciem. Nie kupuj tanio, jeśli widzisz, że produkt już na następny dzień nie będzie w najlepszym stanie. Zainteresuj się tym, co w twoim najbliższym sklepie jest w korzystnych cenach i uwzględnij to przy planowaniu posiłków na cały tydzień.
Swoimi uwagami pod wpisem w mediach społecznościowych Jagny Niedzielskiej podzielili się również internauci. Niektórzy polecali:
- instalację aplikacji mobilnych porównujących ceny w supermarketach,
- robienie przetworów z niewykorzystanych w ciągu tygodnia produktów,
- większą uważność w kuchni, np. monitorowanie terminów przydatności do spożycia rzadko używanych artykułów.
Przepisy na tanie obiady
Wiesz już, na co zwrócić uwagę, szykując jadłospis na cały tydzień. Pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia - co gotować, żeby oszczędzić?
Przepisy na tanie obiady, które możesz zaplanować w menu dla całej rodziny, będą oczywiście uzależnione od cen w i promocji w twoim ulubionym sklepie oraz sezonu na dane owoce czy warzywa. Poniżej znajdziesz jednak kilka receptur z daniami, które przygotujesz prosto, tanio, ale wciąż będą pełnowartościowe i zdrowe dla organizmu:
2. Kotlety siekane z piersi kurczaka

Kotlety siekane z piersi kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Bieda placki - stary przepis, który warto znać

Tani obiad dla całej rodziny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zapiekanka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem

Tania zapiekanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »