Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Kuchnia inflacyjna. Co gotować, żeby oszczędzić?

W czasach, gdy ceny w sklepach wzrosły z powodu inflacji, wielu Polaków zastanawia się, jak oszczędzić na jedzeniu? Jagna Niedzielska zdradza kilka wskazówek, które pomogą utrzymać domowy budżet pod kontrolą.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jagna Niedzielska to kucharka, doradca kulinarny i propagatorka koncepcji niemarnowania jedzenia. Prowadzi programy telewizyjne, w których opowiada, jak wdrożyć do codziennego życia kuchnię resztkową. Jest również autorką książki poświęconej idei zero waste

Na swoich kanałach w mediach społecznościowych porusza aktualne tematy. Jednym z nich stała się ostatnio kuchnia inflacyjna, czyli oszczędne i wynikające z drożyzny w sklepach gotowanie. Jak podkreśla Jagna Niedzielska: „Średnio wydajemy na zakupy około 50 proc. naszych zarobków". Kucharka chce zmienić te proporcje, ale skupia się też na tym, aby za tańszymi obiadami, nie szła utrata ich jakości, związana przede wszystkim z brakiem wartościowych mikroelementów w posiłkach.

Sprawdź, co gotować, żeby oszczędzić i jednocześnie wciąż jeść zdrowe i pełnowartościowe potrawy. Poniżej znajdziesz tajniki kuchni inflacyjnej oraz najlepsze przepisy naszych użytkowników na tanie obiady.

Sprawdź także: Obiady za kilka złotych. Bosacka zdradza przepisy

Jak gotować, żeby oszczędzić?

Jagna Niedzielska podzieliła się najważniejszymi zasadami oszczędnego gotowania. Poznaj je i zastosuj, aby zmniejszyć codzienne wydatki:

1. Planowanie i niekupowanie na zapas

Pierwszą zasadą jest planowanie posiłków. Faktycznie, choć zajmuje to chwilę czasu, pozwala też na nabywanie tylko niezbędnych produktów i niezaleganie jedzenia w lodówce. Nie kupuj więc na zapas, z myślą, że na pewno ten składnik kiedyś się przyda. Oszczędna kuchnia wymaga częstszych, ale skromniejszych zakupów.

Co więcej, Jagna Niedzielska podkreśla, że tanie gotowanie nie może się odbyć kosztem wartościowych produktów spożywczych. Konieczne jest kupowanie zarówno warzyw (dostarczających witamin), jak i na przykład kasz (bogatych w błonnik). Nie wybieraj więc najtańszych rzeczy w sklepie. Szukaj raczej potrzebnych artykułów i wtedy porównuj ich cenę oraz skład.

2. Tylko gotówka

Propagatorka idei niemarnowania jedzenia zwraca też uwagę na to, jak działa nasz mózg. Dużo łatwiej wydaje się pieniądze wirtualne, czyli te na karcie. Proponuje więc płacenie gotówką i zapisywanie wszystkich wydatków na jedzenie. To motywuje do oszczędzania, pilnowania i kształtowania domowego budżetu.

3. Gotowanie na więcej dni

Warto też gotować obiady na dwa-trzy dni. Zaoszczędzisz na gazie czy prądzie, ale również na czasie i produktach, które po kilku dniach mogłyby okazać się niezdatne do spożycia. Szczególnie latem, gdy wysokie temperatury powodują, że owoce i warzywa szybciej przejrzewają. Pyszne leczo czy bigos zamkniesz w słoikach nawet na dłużej. To się opłaca!

4. Żywność nieprzetworzona

Tanie gotowanie wymaga większego wysiłku. Jagna Niedzielska podkreśla, żeby nie kupować przetworzonej żywności. Podkreśla, że ta ma wyższą cenę i niepewny skład. Dużo lepiej i ekonomicznie jest przygotować sos czy mięso po swojemu i ze sprawdzonych składników. Udaj się na lokalny targ i tam wyszukaj najtańsze produkty. Wydaje ci się, że nie masz czasu na stanie przy garnkach? Na Smaker.pl znajdziesz wiele przepisów na szybkie obiady, które zrobisz nawet w 15 minut. 

5. Sezonowość

Przede wszystkim patrz na to, co kupujesz. W sezonie letnim szukaj świeżych warzyw i owoców na promocjach, ale sprawdzaj ich jakość przed nabyciem. Nie kupuj tanio, jeśli widzisz, że produkt już na następny dzień nie będzie w najlepszym stanie. Zainteresuj się tym, co w twoim najbliższym sklepie jest w korzystnych cenach i uwzględnij to przy planowaniu posiłków na cały tydzień.

Swoimi uwagami pod wpisem w mediach społecznościowych Jagny Niedzielskiej podzielili się również internauci. Niektórzy polecali:

  • instalację aplikacji mobilnych porównujących ceny w supermarketach,
  • robienie przetworów z niewykorzystanych w ciągu tygodnia produktów,
  • większą uważność w kuchni, np. monitorowanie terminów przydatności do spożycia rzadko używanych artykułów.

Przepisy na tanie obiady

Wiesz już, na co zwrócić uwagę, szykując jadłospis na cały tydzień. Pozostaje jeszcze jedna ważna kwestia - co gotować, żeby oszczędzić?

Przepisy na tanie obiady, które możesz zaplanować w menu dla całej rodziny, będą oczywiście uzależnione od cen w i promocji w twoim ulubionym sklepie oraz sezonu na dane owoce czy warzywa. Poniżej znajdziesz jednak kilka receptur z daniami, które przygotujesz prosto, tanio, ale wciąż będą pełnowartościowe i zdrowe dla organizmu:

1. Kotlety z cukinii

 Kotlety z cukinii Zobacz przepis

Przepis na tani obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety siekane z piersi kurczaka

 Kotlety siekane z piersi kurczaka Zobacz przepis

Kotlety siekane z piersi kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Leczo z cukinii

 Leczo z cukinii Zobacz przepis

Leczo z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Bieda placki - stary przepis, który warto znać

 Bieda placki - stary przepis, który warto znać Zobacz przepis

Tani obiad dla całej rodziny / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zapiekanka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem

 Zapiekanka z kaszą gryczaną, szpinakiem i jajkiem Zobacz przepis

Tania zapiekanka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krem z cukinii

 Krem z cukinii Zobacz przepis

Krem z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Makaron ze szpinakiem

 Makaron ze szpinakiem Zobacz przepis

Makaron ze szpinakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Risotto z pieczarkami

 Risotto z pieczarkami Zobacz przepis

Risotto z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zapiekane naleśniki

 Zapiekane naleśniki Zobacz przepis

Zapiekane naleśniki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy

Kiedy znów zakwitną białe bzy, Z brylantowej rosy, z wonnej mgły… Tak niegdy...

Odsłon: 5495

>60 min
12
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka '' Chrzanowe nasturcje "

Lekka, zdrowa i mocno chrzanowa sałatka. Sezon na nasturcje czas zacząć :)

Odsłon: 167

15 min
10
60 min
5
Desery Domowe drożdżówki babci Pelci

Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożd...

Odsłon: 1570

>60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0