Dania jednogarnkowe

Mortadela to przysmak z PRL-u. Wtedy zajadało się ją w formie kotletów i w sałatce. Jest tańsza niż inne wędliny, dostarcza białka i możesz ją przyrządzić na wiele sposobów. Dowiedz się, co zrobić z mortadeli, aby cieszyć się smakowitym daniem.

Mortadela | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy pamiętasz kotlety z mortadeli, czyli kultowe danie PRL-u? A może przyrządzałeś pyszną imprezową sałatkę z mortadelą? Trzeba przyznać, że wędlina jest uniwersalna, a obecnie wraca do łask. To świetny i tani przysmak w czasie kryzysu gospodarczego, który warto odkryć na nowo. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze ma ta wędlina i co zrobić z mortadeli?

Sprawdź także: Kaszanka wraca do łask. Zaskakujące specjały z kaszanki

Mortadela - historia

Mortadela kojarzona jest w Polsce głównie z czasami PRL-u. Ta kiełbasa to przysmak pochodzący z Włoch, najbardziej popularny dla okolic Bolonii. Uznaje się ją za pierwszą kiełbasę we Włoszech, wytwarzaną już od XIV wieku z wieprzowiny (słoniny i zmielonego mięsa) oraz doprawianą pieprzem lub pistacjami. To wędlina gotowana, różowawa, najczęściej występująca w owalnym lub cylindrycznym kształcie.

Nazwa kiełbasy wywodzi się najprawdopodobniej od „Farcimen Myrtatum”, czyli łacińskiego zwrotu określającego wędlinę o drobno zmielonym mięsie z dodatkiem mirty (rośliny). Możliwe, że wzięła się jednak od naczynia, w którym mieliło się mięso, czyli od „Mortarium”.

Mortadela - składniki odżywcze

Jakie są właściwości mortadeli? Na tle innych dostępnych wędlin zawiera dużą dawkę białka (ok. 16 g na 100 g), wapnia, żelaza i sodu. Jest też źródłem cynku, fosforu czy witaminy z grupy B (szczególnie tiaminę, niacynę i ryboflawinę).

Warto pamiętać też jednak, że mortadela nie zawiera błonnika i dostarcza 18 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na tłuszcz (ok. 25 g na 100 g).

Jak zrobić mortadelę?

Mortadelę przygotowuje się z wieprzowiny z dodatkiem tłuszczu. Najczęściej produkuje się ją przy pomocy specjalnej mielarki, która bardzo dokładnie rozdrabnia mięso. Tłuszcz oddziela się od skóry, kroi w drobną kostkę i dodaje do zmielonej wieprzowiny.

Pozostaje jeszcze przyprawienie całości, np. pieprzem, czosnkiem, pistacją i aromatami. Mięso z dodatkami miesza się do połączenia składników i przekłada do naturalnych osłonek. Następnie gotuje się je w piecach parowych lub w wysokiej temperaturze bez umiejscowienia nad bezpośrednim źródłem ciepła. To delikatny proces, który wymaga specjalnego sprzętu.

Najlepsze przepisy z mortadelą

Jeśli nigdy nie próbowałeś kotletów z mortadeli z PRL-u, warto odświeżyć przepis. Możesz też użyć wędliny do sałatek czy położyć ją na kanapki. Pokrojona wieprzowa kiełbasa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zupy, leczo lub bigosu. Możesz ją smażyć, zapiekać lub gotować. 

Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy z mortadelą, przygotowane przez naszych użytkowników - to spora dawka inspiracji:

1. „Schabowe" z mortadeli

 „Schabowe" z mortadeli Zobacz przepis

Zapomniany przysmak z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka z mortadelą

 Sałatka z mortadelą Zobacz przepis

Sałatka z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Minestrone z mortadelą

 Minestrone z mortadelą Zobacz przepis

Minestrone z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Smażone pieczarki na mortadeli

 Smażone pieczarki na mortadeli Zobacz przepis

Smażone pieczarki na mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Oszczędne roladki z mortadeli

 Oszczędne roladki z mortadeli Zobacz przepis

Oszczędne roladki z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Burger z PRL z mortadelą

 Burger z PRL z mortadelą Zobacz przepis

Burger z PRL / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Bigos z mortadelą

 Bigos z mortadelą Zobacz przepis

Bigos z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kanapki z mortadelą

 Kanapki z mortadelą Zobacz przepis

Kanapki z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Słone pierożki z mortadelą

 Słone pierożki z mortadelą Zobacz przepis

Słone pierożki z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »

Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3467

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 206

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1835

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 50

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8