Spis treści:
- Mortadela - historia
- Mortadela - składniki odżywcze
- Jak zrobić mortadelę?
- Najlepsze przepisy z mortadelą
Czy pamiętasz kotlety z mortadeli, czyli kultowe danie PRL-u? A może przyrządzałeś pyszną imprezową sałatkę z mortadelą? Trzeba przyznać, że wędlina jest uniwersalna, a obecnie wraca do łask. To świetny i tani przysmak w czasie kryzysu gospodarczego, który warto odkryć na nowo. Dowiedz się, jakie składniki odżywcze ma ta wędlina i co zrobić z mortadeli?
Sprawdź także: Kaszanka wraca do łask. Zaskakujące specjały z kaszanki
Mortadela - historia
Mortadela kojarzona jest w Polsce głównie z czasami PRL-u. Ta kiełbasa to przysmak pochodzący z Włoch, najbardziej popularny dla okolic Bolonii. Uznaje się ją za pierwszą kiełbasę we Włoszech, wytwarzaną już od XIV wieku z wieprzowiny (słoniny i zmielonego mięsa) oraz doprawianą pieprzem lub pistacjami. To wędlina gotowana, różowawa, najczęściej występująca w owalnym lub cylindrycznym kształcie.
Nazwa kiełbasy wywodzi się najprawdopodobniej od „Farcimen Myrtatum”, czyli łacińskiego zwrotu określającego wędlinę o drobno zmielonym mięsie z dodatkiem mirty (rośliny). Możliwe, że wzięła się jednak od naczynia, w którym mieliło się mięso, czyli od „Mortarium”.
Mortadela - składniki odżywcze
Jakie są właściwości mortadeli? Na tle innych dostępnych wędlin zawiera dużą dawkę białka (ok. 16 g na 100 g), wapnia, żelaza i sodu. Jest też źródłem cynku, fosforu czy witaminy z grupy B (szczególnie tiaminę, niacynę i ryboflawinę).
Warto pamiętać też jednak, że mortadela nie zawiera błonnika i dostarcza 18 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na tłuszcz (ok. 25 g na 100 g).
Jak zrobić mortadelę?
Mortadelę przygotowuje się z wieprzowiny z dodatkiem tłuszczu. Najczęściej produkuje się ją przy pomocy specjalnej mielarki, która bardzo dokładnie rozdrabnia mięso. Tłuszcz oddziela się od skóry, kroi w drobną kostkę i dodaje do zmielonej wieprzowiny.
Pozostaje jeszcze przyprawienie całości, np. pieprzem, czosnkiem, pistacją i aromatami. Mięso z dodatkami miesza się do połączenia składników i przekłada do naturalnych osłonek. Następnie gotuje się je w piecach parowych lub w wysokiej temperaturze bez umiejscowienia nad bezpośrednim źródłem ciepła. To delikatny proces, który wymaga specjalnego sprzętu.
Najlepsze przepisy z mortadelą
Jeśli nigdy nie próbowałeś kotletów z mortadeli z PRL-u, warto odświeżyć przepis. Możesz też użyć wędliny do sałatek czy położyć ją na kanapki. Pokrojona wieprzowa kiełbasa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do zupy, leczo lub bigosu. Możesz ją smażyć, zapiekać lub gotować.
Poniżej znajdziesz sprawdzone przepisy z mortadelą, przygotowane przez naszych użytkowników - to spora dawka inspiracji:
1. „Schabowe" z mortadeli
Zobacz przepisZapomniany przysmak z PRL-u / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Minestrone z mortadelą
Zobacz przepisMinestrone z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Smażone pieczarki na mortadeli
Zobacz przepisSmażone pieczarki na mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Oszczędne roladki z mortadeli
Zobacz przepisOszczędne roladki z mortadeli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Słone pierożki z mortadelą
Zobacz przepisSłone pierożki z mortadelą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Fasolka po bretońsku w niecodziennym wydaniu. Jeden składnik zmienia wszystko »
Farbowanie to ostateczność. Tak pokonasz siwiznę domowymi sposobami »
Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »