Spis treści:
- Cebula cukrowa – charakterystyka i odmiany
- Wartości odżywcze i kalorie cebuli cukrowej
- Czy cebula cukrowa jest zdrowa?
- Cebula cukrowa w kuchni – do czego dodawać?
W sklepach znajdziemy różne rodzaje cebuli, najpopularniejsza jest oczywiście żółta oraz biała, możemy również natknąć się na cebulę czerwoną, szalotkę lub cebulę dymkę. Wszystkie odmiany charakteryzuje wyraźny smak i zapach, a także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czym jednak wyróżnia się cebula cukrowa? W poniższym artykule podpowiemy ci, do czego ją dodawać oraz sprawdzimy, czy cebula cukrowa jest zdrowa.
Sprawdź także: Szalotka – właściwości odżywcze i zastosowanie

Cebula cukrowa – charakterystyka i odmiany
Jest odmianą cebuli zwyczajnej, rośliną dwuletnią, ma biały kolor, zwartą strukturę, jest dosyć duża i soczysta, to właśnie cebula cukrowa. Czym różni się cebula cukrowa od zwykłej? Charakteryzuje ją słodki, delikatny smak, w sklepach możemy dostać odmiany: "Orizaba F1" , "Sterling F1", "Alibaba" oraz "Ailsa Craig". Łagodny aromat cukrowej cebuli sprawia, że doskonale sprawdzi się na surowo, do twarożku z rzodkiewką, do kanapek z pomidorem, w surówkach i sałatkach.
Wartości odżywcze i kalorie cebuli cukrowej
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie cukrowa cebula? Zawiera witaminę A, te z grupy B, C, E, K i PP, jest również źródłem substancji mineralnych, takich jak: krzem, siarka, żelazo, wapń, fosfor, selen czy cynk. Jest także bogata w przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Zawiera również błonnik prebiotyczny, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, ale i dba o mikroflorę jelitową.
Cebula cukrowa jest warzywem, które świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię, jest niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 32 kcal.
Czy cebula cukrowa jest zdrowa?
Cebula cukrowa ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Wspiera układ immunologiczny, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, a co za tym idzie zapobiega przeziębieniom i grypie. Cebuli przypisuje się miano naturalnego antybiotyku. Będzie również pomocna przy uporczywym, mokrym kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, wspiera również oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.
Jedzenie cebuli, zwłaszcza tej surowej, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, w cebuli znajduje się substancja zwana allicyną, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga chronić organizm przed chorobami takimi jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy choroba wieńcowa.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebula pomaga zadbać o urodę, zawartość krzemu i siarki pomaga wzmocnić włosi i paznokcie. Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebulę można stosować również zewnętrznie w formie okładów, np. na użądlenia owadów.
Cebula cukrowa w kuchni – do czego dodawać?
Zastanawiasz się, jak wykorzystać cebulę cukrową w kuchni? Oczywiście, możesz jeść ją na surowo, świetnie sprawdzi się również do dań smażonych, pieczonych w piekarniku, grillowanych czy duszonych. Świetnie nadaje się również do marynowania oraz przygotowywanie przetworów.
Sprawdź, jakie dania z cebulą przygotowali nasi użytkownicy.
7. Zapiekane kiełbaski z cebulą

Zapiekane kiełbaski z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pasta z jajek i cebuli

Pasta z jajek i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Focaccia z cebulą i tymiankiem

Focaccia z cebulą i tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Kluski z kiełbasą i cebulą

Kluski z kiełbasą i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Najlepsza karkówka w cebuli

Najlepsza karkówka w cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, wikipedia.pl
Autor: Anna Hutek
Zobacz także:
Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »
Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »
Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »