Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Cebula to warzywo, które nadaje smaku wielu daniom kuchni polskiej, świetnie sprawdza się do potraw mięsnych, zup, a nawet sałatek. Nie wszyscy wiedzą, że istnieje wiele jej odmian, dziś przyjrzymy się bliżej cebuli cukrowej. Sprawdzimy, jakie ma wartości odżywcze, jak wpływa na zdrowie oraz w jakich przepisach ją wykorzystać.

Dlaczego warto jeść cebulę cukrową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W sklepach znajdziemy różne rodzaje cebuli, najpopularniejsza jest oczywiście żółta oraz biała, możemy również natknąć się na cebulę czerwoną, szalotkę lub cebulę dymkę. Wszystkie odmiany charakteryzuje wyraźny smak i zapach, a także właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czym jednak wyróżnia się cebula cukrowa? W poniższym artykule podpowiemy ci, do czego ją dodawać oraz sprawdzimy, czy cebula cukrowa jest zdrowa. 

Sprawdź także: Szalotka – właściwości odżywcze i zastosowanie

Cebula cukrowa – charakterystyka i odmiany

Jest odmianą cebuli zwyczajnej, rośliną dwuletnią, ma biały kolor, zwartą strukturę, jest dosyć duża i soczysta, to właśnie cebula cukrowa. Czym różni się cebula cukrowa od zwykłej? Charakteryzuje ją słodki, delikatny smak, w sklepach możemy dostać odmiany: "Orizaba F1" , "Sterling F1", "Alibaba" oraz "Ailsa Craig". Łagodny aromat cukrowej cebuli sprawia, że doskonale sprawdzi się na surowo, do twarożku z rzodkiewką, do kanapek z pomidorem, w surówkach i sałatkach. 

Wartości odżywcze i kalorie cebuli cukrowej

Jakie wartości odżywcze kryje w sobie cukrowa cebula? Zawiera witaminę A, te z grupy B, C, E, K i PP, jest również źródłem substancji mineralnych, takich jak: krzem, siarka, żelazo, wapń, fosfor, selen czy cynk. Jest także bogata w przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Zawiera również błonnik prebiotyczny, który nie tylko wspiera prawidłowe trawienie, ale i dba o mikroflorę jelitową. 

Cebula cukrowa jest warzywem, które świetnie sprawdzi się dla osób, które dbają o linię, jest niskokaloryczna, w 100 g produktu znajduje się jedynie ok. 32 kcal. 

Czy cebula cukrowa jest zdrowa?

Cebula cukrowa ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie. Wspiera układ immunologiczny, działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i grzybobójczo, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, a co za tym idzie zapobiega przeziębieniom i grypie. Cebuli przypisuje się miano naturalnego antybiotyku. Będzie również pomocna przy uporczywym, mokrym kaszlu, ponieważ ma właściwości wykrztuśne, wspiera również oczyszczanie dróg oddechowych z zalegającej wydzieliny.  

Jedzenie cebuli, zwłaszcza tej surowej, korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, wspiera prawidłową pracę serca, pomaga regulować ciśnienie krwi, a także obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Co więcej, w cebuli znajduje się substancja zwana allicyną, która pomaga regulować poziom cukru we krwi, a także wzmacnia naczynia krwionośne. Pomaga chronić organizm przed chorobami takimi jak: zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy choroba wieńcowa.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebula pomaga zadbać o urodę, zawartość krzemu i siarki pomaga wzmocnić włosi i paznokcie. Nie wszyscy wiedzą o tym, że cebulę można stosować również zewnętrznie w formie okładów, np. na użądlenia owadów. 

    Cebula cukrowa w kuchni – do czego dodawać?

    Zastanawiasz się, jak wykorzystać cebulę cukrową w kuchni? Oczywiście, możesz jeść ją na surowo, świetnie sprawdzi się również do dań smażonych, pieczonych w piekarniku, grillowanych czy duszonych. Świetnie nadaje się również do marynowania oraz przygotowywanie przetworów. 

    Sprawdź, jakie dania z cebulą przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Cebula po żmudzku

     Cebula po żmudzku Zobacz przepis

    Cebula po żmudzku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Placki z cebuli

     Placki z cebuli Zobacz przepis

    Placki z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Marynowana cebula

     Marynowana cebula Zobacz przepis

    Marynowana cebula / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Surówka z cebuli

     Surówka z cebuli Zobacz przepis

    Surówka z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Spaghetti z cebulą

     Spaghetti z cebulą Zobacz przepis

    Spaghetti z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Syrop z cebuli

     Syrop z cebuli Zobacz przepis

    Syrop z cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Zapiekane kiełbaski z cebulą

     Zapiekane kiełbaski z cebulą Zobacz przepis

    Zapiekane kiełbaski z cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    8. Pasta z jajek i cebuli

     Pasta z jajek i cebuli Zobacz przepis

    Pasta z jajek i cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    9. Focaccia z cebulą i tymiankiem

     Focaccia z cebulą i tymiankiem Zobacz przepis

    Focaccia z cebulą i tymiankiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    10. Kluski z kiełbasą i cebulą

     Kluski z kiełbasą i cebulą Zobacz przepis

    Kluski z kiełbasą i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    11. Zupa cebulowa

     Zupa cebulowa Zobacz przepis

    Zupa cebulowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    12. Najlepsza karkówka w cebuli

     Najlepsza karkówka w cebuli Zobacz przepis

    Najlepsza karkówka w cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródła: zywienie.abczdrowie.pl, wikipedia.pl

    Autor: Anna Hutek

    Zobacz także:

    Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

    Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

    Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Pieczywo Drożdżowe chałki z kruszonką

    Pyszne, puszyste i mięciutkie chałki z ciasta drożdżowego. Polecam

    Odsłon: 31

    >60 min
    1
    Desery Najłatwiejsza babka maślana

    Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...

    Odsłon: 15520

    15 min
    35
    Ciasta Puszysta babka cytrynowa

    Babka pięknie wyrasta i doskonale smakuje, bardzo długo zachowuje świeżość, j...

    Odsłon: 438

    30 min
    8
    60 min
    16
    15 min
    4
    Przekąski Jajka z awokado

    Jajka z awokado to udane połączenie dwóch odległych kulinarnych tradycji – po...

    Odsłon: 5536

    30 min
    6