Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Polska kuchnia regionalna wykracza daleko poza wyobrażenie stołu, na którym pojawia się pomidorowa oraz mielone z ziemniakami. Im bardziej zagłębimy się w poszczególne rejony naszego kraju, tym ciekawsze znajdziemy przepisy oraz jeszcze bardziej oryginalne, mało znane smaki. Polska kuchnia ma się czym chwalić, a oto najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych.

Jakie potrawy regionalne są najdziwniejsze? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych wpływ mają nie tylko zwyczaje kulinarne, które mieszkańcy konkretnych regionów tworzyli przez dziesięciolecia, ale także warunki naturalne. To w dużej mierze one determinują fakt, jak różnorodna jest polska kuchnia. Przekonaj się, jakie pyszności skrywają różne regiony naszego kraju. 

Sprawdź także: Jaki jeść chleb, by schudnąć z brzucha? Możesz go zrobić w domu

Polska kuchnia regionalna zachwyca

Na wschodzie dominują potrawy oparte na ziemniaku, południe Polski obfituje w dostęp do serów, a kuchnia regionalna Mazowsza na jadalniany stół kładzie produkty, które pochodzą z lasu.

Najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych w Polsce łączą się nie tylko ze wspomnianymi warunkami naturalnymi, ale również z wyznaniem. Nie bez znaczenia pozostają reguły religijne, jak choćby przymus postu, które wpływały na kulinarne zwyczaje mieszkańców. Tradycje polskiej kuchni regionalnej mają więc swoje korzenie w chrześcijaństwie, ale nie tylko. Wpływ na to, co podajemy domownikom, ma choćby wieloletnie życie w sąsiedztwie Żydów oraz Łemków czy Bojków. Bardzo mocno na najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych w Polsce wpłynęło również sąsiedztwo innych krajów. Gotować uczyliśmy się od Ukraińców, Węgrów, czy przez okres zaborów nawet od Austriaków.

Kuchnia regionalna Warmii i Mazur

Podróż po najdziwniejszych potrawach kuchni regionalnych warto rozpocząć od Warmii oraz Mazur. Region przepełniony bogactwem jezior opiera się na rybach, ale nie sposób nie wspomnieć o zupach. Tu na myśl przychodzi niespotykana nigdzie indziej zupa warmińska. Bardzo pożywna, składa się między innymi z mielonego mięsa wieprzowego, jajka oraz czerstwego chleba. Dzieła dopełniają włoszczyzna oraz zioła w odpowiednich proporcjach.

Będąc na Warmii i Mazurach ogromnym, kulinarnym grzechem będzie niespróbowanie dzyndzałek. Być może nie są tą najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych, ale oryginalna nazwa zachęca do ich skosztowania. To pierogi z kaszą gryczaną i skwarkami. Używając jednak regionalnego języka, można je nazwać dzyndzałkami z hreczką i skrzeczkami.

Czym jeszcze Warmia i Mazury zaspokoją podniebienia najbardziej wymagających smakoszy? Najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych tego rejonu to także plince z pomoćką oraz karmuszka. Pierwsze danie to placki ziemniaczane z masą z twarogu i śmietany. Natomiast karmuszka to spotkanie słodko-kwaśnych smaków w zupie z dużą ilością mięsa.

Najdziwniejsze potrawy z Podhala

Zaglądając w codzienne i tradycyjne menu mieszkańców Podhala, nie sposób pominąć kwaśnicy. Jak łatwo się domyślić, główny charakter tej potrawy, na który składa się kiszona kapusta oraz mięsa, to bardzo kwaśny smak. To tradycyjne danie kuchni góralskiej opiera się na gotowanych żeberkach, podawanych w towarzystwie aromatycznych przypraw - majeranku oraz kminku.

Najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych z tego górzystego terenu to bez wątpienia moskole. To placki ziemniaczane, podawane z masłem czosnkowym oraz często obok innych podhalańskich specjałów, czyli grillowanego oscypka czy zupy borowikowej. Moskole przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków z mąką, a smaży się je na blasze.

A jeżeli kulinarna podróż zaprowadziła was na Podhale, koniecznie spróbujcie „góralskich żelusiów", czyli w języku regionalnym - tarcioków. Znane są też pod nazwą kluski scykane. Kluski na bazie ziemniaków i mąki ziemniaczanej gotuje się przez chwilę w osolonej wodzie. Tarcioki najlepiej smakują z pokrojonym w kostkę boczkiem.

Nie tylko kluski. Ciekawe potrawy ze Śląska

Najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych to bez wątpienia wodzionka. Regionalna potrawa Śląska zachwyca prostotą oraz możliwością wykorzystania czerstwego chleba. Oprócz tego wodzionka opiera się na czosnku oraz tłuszczu zwierzęcym. Wszystkie składniki zalewa się wrzątkiem, doprawia solą i... to wszystko. Bogatsze wersje wodzionki zawierają na przykład skwarki, a zamiast wody używa się bulionu.

A w jaki sposób Ślązacy dbają o swoje kubki smakowe, gdy mają ochotę na „małe co nieco"? Tu jedna z ciekawszych propozycji to szpajza cytrynowa. Szpajza to śląski deser, który przygotowywany jest na bazie jajek. To idealny pomysł na orzeźwiający i lekki jak chmurka deser.

Czym jeszcze entuzjastów niecodziennych smaków zaskakuje Śląsk? Nie należy zapominać, że najdziwniejsze potrawy kuchni z tego rejonu to także poleśniki. Są przykładem na to, że polska kuchnia regionalna doskonale wykorzystuje kapustę na wiele możliwych sposobów. Poleśniki to rodzaj placków ziemniaczanych zapiekanych na liściach z kapusty. Same w sobie są bardzo tłuste, a najczęściej podaje się je z gęstą śmietaną. Jeszcze bardziej, szczególnie wyglądem, zaskakuje bachor - jelita napełniane tartymi, surowymi ziemniakami ze smażoną słoniną i tłustymi kawałkami mięsa.

Pomuchel i czernina, czyli zapachy pomorskiej kuchni

Kolejny przystanek po najdziwniejszych potrawach kuchni regionalnej to Pomorze i Kaszuby. Ten rejon kulinarnie kojarzy się ze smażoną flądrą oraz śledziem, jednak oferuje o wiele więcej. Na początek warto skosztować wpisanej do krajowego produktu tradycyjnego czerniny. Nalewka zyskała popularność dzięki Mickiewiczowi, który rozsławił zupę w „Panu Tadeuszu".

Czernina najlepiej smakuje jesienią, kiedy zabija się gęsi, prosięta oraz kaczki. Czernina powstaje z ich krwi, jednak aby zasmakować jednej z najdziwniejszych potraw kuchni regionalnych, trzeba być cierpliwym. Gotowanie polewki zajmuje nawet pięć godzin.

Wędrując po kulinarnej mapie Pomorza i Kaszub nie sposób nie skierować uwagi na szmurowany pomuchel, czyli przepis na dorsza. Ten przygotowywany jest w naczyniu na wyścielonym plastrami boczku lub słoniny. Zamawiając pomuchel warto również skosztować brzad, częsty dodatek do głównych dań. Brzad to suszone owoce, z których robi się kompoty, a także przygotowuje zupę brzadową.

Najdziwniejsze potrawy Podkarpacia

Na sam koniec warto zostawić wszystko i wyjechać w Bieszczady, by poznać najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych Podkarpacia. Tu podniebienia odkryją ogromny wpływ kultury łemkowskiej na lokalną kuchnię. Na pierwsze danie warto zamówić zupę wariankę, czyli rodzaj rosołu z pierogiem. Inny łemkowski przysmak to homyłki, czyli smakowite serowe kulki z dodatkiem mięty.

Czasy, kiedy o pracujących w polu gospodarzach dbały gospodynie, przypomni bulwiok. To ciasto drożdżowe, które jest wypełnione serowo-ziemniaczanym ciastem, którym zazwyczaj wypełnia się ruskie pierogi. Bulwiok sam w sobie jest bardzo pożywny, a wyjątkowego charakteru nadaje mu dodawana do potrawy mięta.

Wybierając się na Podkarpacie, trudno nie wspomnieć o bieszczadzkich fuczkach, jednej z najbardziej popularnych potraw tego regionu. Fuczki to bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty i ciasta na naleśniki. Smaży się tak samo, jak placki ziemniaczane i również podaje ze śmietaną lub sosem pieczarkowym. To nie koniec, bo najdziwniejsze potrawy kuchni regionalnych z Podkarpacia to także hartacze, kugiel, hałuszki czy małdrzyki, a sam żur w tym rejonie ma kilka rodzajów.

1. Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

 Karmuszka, czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur Zobacz przepis

Przepis na karmuszkę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Warmińskie fraszynki z mięsem

 Warmińskie fraszynki z mięsem Zobacz przepis

Warmińskie fraszynki z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Moskole, czyli placki ziemniaczane z gór

 Moskole, czyli placki ziemniaczane z gór Zobacz przepis

Przepis na moskole / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Tarcioki

 Tarcioki Zobacz przepis

Tarcioki podhalańskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba

 Wodzionka - tradycyjna śląska zupa z czerstwego chleba Zobacz przepis

Śląska tradycyjna zupa wodzionka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Szpajza cytrynowa

 Szpajza cytrynowa Zobacz przepis

Szpajza cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Śląski "bachor"

 Śląski "bachor" Zobacz przepis

Regionalne danie śląskiej kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Czernina

 Czernina Zobacz przepis

Danie pomorskiej kuchni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Warianka

 Warianka Zobacz przepis

Kuchnia łemkowska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Fuczki

 Fuczki Zobacz przepis

Danie z Bieszczad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka krucho maślane

Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...

Odsłon: 142

30 min
5
Dania główne Pstrąg z patelni

Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...

Odsłon: 267

30 min
11
Przekąski Mini paszteciki

Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.

Odsłon: 1122

30 min
4
60 min
6
15 min
1
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 497

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

2
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7
Informacje Domowe smaki dla każdego

Manufaktura pierogów z małej miejscowości pod Krakowem właśnie przygotowuje kolejną partię ręcznie lepionych pierogów ruskich. Receptura przekazywa...

0