Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole to placki ziemniaczane charakterystyczne dla kuchni z podkarpacia. Kocham góry i zawsze kiedy jestem w tamtych okolicach na urlopie w karczmie zamawiam moskole. Bardzo proste danie, można je przygotować z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest masło czosnkowe
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3225
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2665
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3225
Składniki
Ziemniaki przepuściłam przez praskę do ziemniaków, mąkę przesiałam. Wbiłam jajko, dolałam maślankę i wsypałam 1/2 łyżeczki soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam ciasto.
Matę do zagniatania oprószyłam mąką i zagniatałam już ciasto na macie. Uformowałam gruby wałek ok. 10 cm średnicy. Odcinałam z tego wałka kawałki ciasta ok. 2-3 cm szerokości i rozpłaszczałam dłonią na grubość ok. 1 cm. Placki delikatnie obtoczyłam w mące by się nie kleiły.
Smażyłam na natłuszczonej patelni do uzyskania złoto brązowego koloru. Placki nie nie będą zabarwione kolorem na całości, ale to nie świadczy o tym, że nie są usmażone. Podawałam moje moskole z masłem czosnkowym.