Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moskole to placki ziemniaczane charakterystyczne dla kuchni z podkarpacia. Kocham góry i zawsze kiedy jestem w tamtych okolicach na urlopie w karczmie zamawiam moskole. Bardzo proste danie, można je przygotować z ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest masło czosnkowe
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 123
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 257
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1008
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 618
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 225
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 123
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 257
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1008
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 618
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 225
Składniki
Ziemniaki przepuściłam przez praskę do ziemniaków, mąkę przesiałam. Wbiłam jajko, dolałam maślankę i wsypałam 1/2 łyżeczki soli. Całość wymieszałam i wyrobiłam ciasto.
Matę do zagniatania oprószyłam mąką i zagniatałam już ciasto na macie. Uformowałam gruby wałek ok. 10 cm średnicy. Odcinałam z tego wałka kawałki ciasta ok. 2-3 cm szerokości i rozpłaszczałam dłonią na grubość ok. 1 cm. Placki delikatnie obtoczyłam w mące by się nie kleiły.
Smażyłam na natłuszczonej patelni do uzyskania złoto brązowego koloru. Placki nie nie będą zabarwione kolorem na całości, ale to nie świadczy o tym, że nie są usmażone. Podawałam moje moskole z masłem czosnkowym.