Spis treści:
- Jakimi owocami są maliny?
- Jakie są właściwości odżywcze malin?
- Czy liście malin są zdrowe?
- Kto nie powinien jeść malin?
Maliny to uwielbiane owoce, które doskonale smakują na surowo, ale też świetnie sprawdzają się w wypiekach czy przetworach. Można przygotować z ich liści herbatkę, a z pestek olej. Maliny mają wiele odmian i znane są na całym świecie. Czy wiesz, że owoce te występują w różnych kolorach? Każda odmiana odznacza się nieco innymi walorami, ale wszystkie je łączy jedno – wyjątkowy, słodki i orzeźwiający smak.
Sprawdź także: Po tych napojach wątroba będzie jak nowa. 7 przepisów na napoje odtruwające

Maliny – charakterystyka
Pyszne, słodkie i bardzo uniwersalne w kuchni. To właśnie maliny. Owoce te należą do rodziny różowatych. Rosną przede wszystkim w klimacie umiarkowanym, dlatego spotykamy je głównie w Ameryce Północnej, Azji i oczywiście Europie. Na świecie występuje ponad 250 gatunków malin. Rosną głównie w ogrodach, na polach, w lasach i oczywiście na krzewach. Charakterystyczne dla malin są oczywiście drobne, różowo-czerwone pestki. To właśnie z nich przygotowuje się między innymi olej, znany w kosmetyce.
Najbardziej popularne są maliny różowe, czarne i czerwone. Krzaki malin mogą sięgać nawet 2 metrów. Zazwyczaj nie brakuje na nich małych kolców. Owoce malin rosną od czerwca do późnej jesieni, a nawet do pierwszych przymrozków. To świetna wiadomość dla fanów tych soczystych i lekko kwaskowatych owoców. Można je bowiem dostać przez większą część roku. W Polsce najbardziej popularne odmiany malin to malina polana, malina polka, malina czarna, malina omszona oraz malina beskid.
Co można zrobić z malin? Świetnie nadają się jako dodatki do deserów, wypieków, ale też dań na surowo na przykład sałatek czy mięs. Znane są również przetwory malinowe, na przykład dżemy czy oczywiście alkoholowe nalewki. Z liści malin przygotowuje się napary, a z pestek olej.
Maliny – wartości odżywcze
Uwielbiasz maliny? Wartości odżywcze tych owoców, z pewnością okażą się dla Ciebie kolejnym argumentem, dla którego warto sięgać po te przysmaki. Są to owoce bardzo odżywcze. Co ciekawe w 100 gramach malin znajdują się zaledwie 52 kalorie. Nie brakuje w nich także błonnika. Zatem na diecie redukcyjnej owoce te są wręcz wskazane. W dodatku są pyszne i będą stanowiły bazę doskonałych dań, w tym fit deserów.
Jakie witaminy zawierają maliny? W owocach tych znajdziesz dużo witamin, tj. C, A, B12 czy B9. Nie brakuje w nich również licznych kwasów organicznych i substancji mineralnych takich jak żelazo, potas, wapń oraz magnez.
Przez to, że w malinach znajduje się dużo witaminy C oraz kwasu salicylowego, owoce te wykorzystywane są w stanach infekcji oraz przeziębienia. To doskonały środek napotny, który zwalcza gorączkę. Jeżeli tylko czujesz się słabiej, spokojnie sięgaj po sok malinowy oraz wywar z liści.
Nie zapominaj także, że maliny charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym. Świetnie sprawdzą się zatem u osób chorujących na cukrzycę. Znajdują się w nich także antocyjany, które przyczyniają się do obniżenia poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu dań bogatych w skrobię.
Warto wspomnieć także, że maliny przyspieszają spalanie tłuszczu oraz oczyszczają organizm z toksyn. Przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia tętniczego, przed co rekomendowane są osobom z nadciśnieniem oraz innymi schorzeniami układu krążenia. Okazuje się również, że maliny mogą wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Wszystko dlatego, że znajduje się w nich kwas ferulowy oraz beta-sitosterol, substancje te mogą hamować rozwój nowotworów złośliwych oraz łagodnych.
Liście malin – właściwości
Zwróć także uwagę na liście malin. Nie mają tak charakterystycznego smaku i aromatu jak owoce, ale mimo to warto wprowadzić je do codziennej diety. Zawierają bowiem mnóstwo witamin A, C oraz E, nie brakuje w nich także kompleksu witamin z grupy B, jak również makro i mikroelementów niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi.
Herbatka z liści malin zawiera mnóstwo związków aktywnych. Są to między innymi garbniki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwgrzybiczym, antocyjany uelastyczniające naczynia krwionośne i regulujące prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, związki fenolowe wspomagające właściwe działanie hormonów w organizmie kobiety, oraz flawonoidy, czyli naturalne przeciwutleniacze hamujące rozwój wolnych rodników i tym samym zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory czy schorzenia związane ze stresem oksydacyjnym.
Maliny – przeciwwskazania
Czy każdy może spożywać maliny? Przeciwwskazania występują także w przypadku tego pysznego owocu. Kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny zachować ostrożność przy stosowaniu kuracji herbatką z liści malin. Najlepiej by chęć spożywania tego typu naparu skonsultowane z lekarzem. Co ciekawe maliny mogą wywoływać reakcje alergiczne. Najlepiej zatem wprowadzać je małymi porcjami do diety dwu- i trzyletnich dzieci. Jeżeli chorujesz na ostrą niewydolność nerek, zapalenie nerek czy dnę moczanową, to nie spożywaj większych ilości świeżych malin. Jedzenie tych owoców należy także skonsultować ze specjalistą w przypadku chorowania na chorobę wrzodową żołądka czy zapalenie błony śluzowej żołądka.
Maliny – przechowywanie
Sposób przechowywania malin jest kluczowy, aby zachowały świeżość na długo. Niestety mają tendencję do szybkiego pleśnienia. Pamiętaj, aby owoce te przechowywać w lodówce. Wcześniej absolutnie ich nie myj. Najlepiej po prostu przesyp je do pojemnika wyłożonego papierowym ręcznikiem. Wierzch pojemnika również przykryj tym samym. Dzięki temu owoce się nie zgniotą i przez to dłużej zachowają swój aromat. Maliny wyciągnij z lodówki na około pół godziny przed ich zjedzeniem.
Czy maliny należy myć przed zjedzeniem? Jak najbardziej, ale należy robić to ostrożnie, aby nie uszkodzić ich delikatnej struktury. Maliny zatem przepłukuj bardzo delikatnym strumieniem wody, a osuszaj je papierowym ręcznikiem.
Kochasz maliny? Właściwości zdrowotne tego owocu i jego niska kaloryczność utwierdzą Cię w przekonaniu, że nie warto żałować sobie tych owoców. Jeśli szukasz inspiracji na dania z malinami, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
1. Tartaletki z malinami

Tartaletki z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Clafoutis z malinami

Clafoutis z malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Sałatka z bobem i malinami

Sałatka z bobem i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Lekka salatka ze szpinakiem i malinami

Lekka salatka ze szpinakiem i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »