Dania jednogarnkowe

Zielony groszek to warzywo, po które nie sięgamy zbyt często. Najczęściej przypominamy sobie o tym konserwowym w puszce, kiedy trzeba wrzucić go do sałatki jarzynowej. Podczas gdy świeży lub mrożony nie dość, że jest znacznie smaczniejszy, to wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, jakie właściwości i wartości odżywcze ma zielony groszek.

Na co pomaga jedzenie groszku? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Maleńkie, zielone kulki kryją się w podłużnych strączkach. Groszek, a właściwie groch zwyczajny należy do rodziny bobowatych. Roślina ta znana jest od ponad dziesięciu tysięcy lat, pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji, natomiast na Starym Kontynencie pojawiła się natomiast pod koniec XVI wieku. Groszek zielony z powodzeniem można wykorzystać do wielu potraw, dzięki czemu to niepozorne warzywno możemy znaleźć w wielu kuchniach świata. W poniższym materiale podpowiemy ci, dlaczego warto jeść zielony groszek oraz w jakich przepisach warto go wykorzystać. 

Sprawdź także: Dietetyczne dania na Wielkanoc. Co jeść, aby zadbać o smukłą sylwetkę, zdrowe serce i wątrobę?

Zielony groszek – wartości odżywcze

Groszek zielony należy do roślin strączkowych, zawiera sporo białka, przez co jest niezwykle pożywny i na długo cię nasyci. Znajdziesz w nim sporo witamin, np. A, te z grupy B, C, E, K, jest również pełen substancji mineralnych, takich jak; żelazo, wapń, magnez, cynk, fosfor, mangan, sód czy selen. Nie brakuje w nim także błonnika pokarmowego. Co więcej, przy swoich właściwościach odżywczych jest rośliną raczej niskokaloryczną, w 100 g tego znajduje się tylko 80 kcal. 

Właściwości zielonego groszku

Zielony groszek przede wszystkim jest dobrym źródłem białka, w szczególności dla osób, które nie jedzą mięsa. Posiłki bogate w proteiny pozwalają długo utrzymać uczucie sytości, odpowiadają także za prawidłową pracę mięśni. Dlatego rośliny strączkowe, w tym groszek, powinny znaleźć się w diecie osób aktywnie uprawiających sport, a także dzieci i nastolatków, które intensywnie rosną. 

Groszek jest źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wspiera walką organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo, a także opóźnia procesy starzenia. Jedzenie groszku to również sposób na dostarczenie błonnika pokarmowego, który pomaga hamować głód, ale i obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi.

W groszku znajduje się także luteina, która odpowiada za prawidłowe widzenia, a także chroni oczy przed chorobami. Roślina ta korzystnie wpływa również na układ krwionośny, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Zielony groszek pomaga również regulować poziom cukru we krwi. 

Dzięki zawartości witaminy K groszek doskonale wspiera wchłanianie wapnia, pomaga zachować mocne i zdrowe kości, a co za tym idzie pomaga zapobiegać osteoporozie. Natomiast obecność żelaza sprawia, że roślina ta polecana jest osobom chorującym na anemię. W groszku znajduje się także kwas foliowy, który wspiera układ nerwowy, poleca się go także kobietom w ciąży, ponieważ pomaga zapewnić prawidłowy rozwój dziecka. 

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Jeżeli dbasz o linię lub chcesz zgubić zbędne kilogramy, koniecznie włącz zielony groszek do swojej diety. Wykonane z niego dania będą niezwykle sycące, a błonnik pokarmowy nie tylko zadba o pracę twoich jelit, ale i przyspieszy przemianę materii. 

Niewiele osób wie, że w groszku znajduje się witamina C, która wspiera odporność organizmu, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroni organizm przed nowotworami. Groszek ma także niski indeks glikemiczny, dlatego może być jedzony przez cukrzyków. Polecany jest także osobom, które cierpią z powodu chorób serca. 

Zielony groszek – przeciwwskazania 

Chociaż groszek zielony należy do zdrowych warzyw, będzie niewskazany dla osób, które źle tolerują rośliny strączkowe. Może wówczas wystąpić ból brzucha, wzdęcia czy nudności. Groszku nie zaleca się również osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego. 

Co zrobić z zielonego groszku 

Zielony groszek daje spore pole do kulinarnych popisów. Możesz zrobić z niego warzywne kotleciki, przygotować pyszną pastę kanapkową, a także wyczarować sycącą i kremową zupę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatkowe źródło białka w wielu potrawach diety wegetariańskiej. Jeżeli lubisz kuchnię azjatycką, możesz dorzucić go do potrawek z kurczakiem, makaronów po chińsku czy dań z ryżem. Groszek zielony to także niezbędny składnik kuchni angielskiej, mieszkańcy Wielkiej Brytanii często podają go obok tłuszczonych ziemniaków i mięsa. Świetnie będzie smakował również w przeróżnych sałatkach, zarówno majonezowych, jak i tych w bardziej dietetycznej wersji. 

Nie masz pomysłu, co zrobić z zielonego groszku? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Kotlety z zielonym groszkiem

 Kotlety z zielonym groszkiem Zobacz przepis

Kotlety z zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zupa z zielonego groszku

 Zupa z zielonego groszku Zobacz przepis

Zupa z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pasta z zielonego groszku

 Pasta z zielonego groszku Zobacz przepis

Pasta z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Makaron z zielonym groszkiem

 Makaron z zielonym groszkiem Zobacz przepis

Makaron z zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z zielonego groszku

 Sałatka z zielonego groszku Zobacz przepis

Sałatka z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pesto z zielonego groszku

 Pesto z zielonego groszku Zobacz przepis

Pesto z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ziemniaki z zielonym groszkiem

 Ziemniaki z zielonym groszkiem Zobacz przepis

Ziemniaki z zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka z zielonym groszkiem i burratą

 Sałatka z zielonym groszkiem i burratą Zobacz przepis

Sałatka z zielonym groszkiem i burratą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kluski śląskie z zielonym groszkiem

 Kluski śląskie z zielonym groszkiem Zobacz przepis

Kluski śląskie z zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z zielonym groszkiem i jajkami

 Sałatka z zielonym groszkiem i jajkami Zobacz przepis

Sałatka z zielonym groszkiem i jajkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zupa krem z zielonego groszku

 Zupa krem z zielonego groszku Zobacz przepis

Zupa krem z zielonego groszku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka jajeczna z łososiem, awokado, zielonym groszkiem

 Sałatka jajeczna z łososiem, awokado, zielonym groszkiem Zobacz przepis

Sałatka jajeczna z łososiem, awokado, zielonym groszkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut! »

Co zamiast pieczywa? 5 zamienników chleba, które warto włączyć do diety »

Nowe wytyczne dotyczące suplementacji witaminy D. Sprawdź, ile potrzebujesz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3468

15 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 206

30 min
4
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 1860

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 51

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8