Spis treści:
W latach 90., gdy coraz więcej Polaków było stać na podróże po Polsce i Europie, wiele rodzin wyruszało na wakacje. Popularne wtedy było przyrządzanie wek z mięsami i potrawkami, które pozwalały najadać się do syta i zaoszczędzić na urlopie.
Współcześnie, ze względu na inflację oraz trudną sytuację gospodarczą, wielu rodaków szuka sposobu na niskobudżetowy wyjazd. Tak, jak ponad 20 lat temu, przygotowanie dań do słoików to świetny sposób na tańsze wakacje. Wybieraj pomiędzy zupami, obiadami jarskimi i mięsnymi oraz pysznymi dodatkami.
Sprawdź także: Jak kupić świeżą rybę nad morzem? Przestrzegając tych zasad, unikniesz zatrucia
Zupa do słoika
Jeśli chcesz zabrać ze sobą zupy, koniecznie pamiętaj, że słoiki, w których będziesz je przechowywać, muszą być suche, gorące i mieć szczelne zakrętki. Najlepiej, tuż przed ich napełnieniem, przelać zakrętki wrzątkiem, a szklane naczynia przemyć i wstawić do piekarnika, a następnie rozgrzać go do 180 stopni.
Zupę zrób koniecznie na dzień przed wyjazdem. Musi być świeżo przygotowana, nalewana do słoików prosto z garnka. Nie napełniaj naczyń do końca i pozostaw ok. trzech centymetrów przerwy od wieczka. Wytrzyj dokładnie brzeg słoika i zakrętkę, dopiero wtedy szczelnie zamknij. Gdy zupa ostygnie, możesz sprawdzić, czy nic się nie wylewa i czy zakrętka jest lekko „zassana”.
Przechowuj w lodówce, a potem w lodówce turystycznej. Jeśli nie masz takiej możliwości, wstaw do chłodnego miejsca zaraz po przyjeździe i zjedz w ciągu kilku następnych dni.
Jaką zupę do słoika na wakacje przygotować? Dobre będą wszystkie te, które nie zawierają nabiału, czyli nie są z dodatkiem śmietany, jogurtu czy mleka. Pamiętaj jednak, że możesz przygotować wywar, a potem - już podczas wypoczynku - zabielić zupę. Co z makaronem i ryżem? Te nadają się do słoików, ale musisz ich dodać znacznie mniej. Trzymane w płynie po prostu spęcznieją.
Zupa do słoika na wyjazd powinna być treściwa, dlatego najlepiej sprawdzą się te mięsne lub z wieloma składnikami:
3. Krem z brokułów bez śmietany
Zobacz przepisKrem z brokułów bez śmietany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Danie główne do słoika
Zupy mogą okazać się niewystarczająco sycące, aby służyć za główny posiłek podczas wakacji. Jakie treściwe i apetyczne danie do słoika na wyjazd podać na obiad?
Oczywiście możesz postawić po prostu na zawekowane mięsa - schab czy konserwy. Wypróbuj jednak przepisy na potrawy, które zawierają od razu warzywa. Dzięki temu wystarczy zaledwie ryż lub kromka chleba, by się nimi w pełni najeść. Choć wymagają odrobiny wysiłku, to zdecydowanie warto się napracować przed wyjazdem i odpocząć podczas urlopu.
Co więc zapakować do bagażu wakacyjnego? Zdecyduj się na leczo (wegetariańskie lub mięsne), stroganow, gulasz, bigos, gołąbki lub pulpety w sosie. Pamiętaj, aby słoiki były czyste, wyparzone i szczelne.
5. Pulpety w sosie pomidorowym (bez śmietany)
Zobacz przepisPulpety w sosie pomidorowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Śniadanie i kolacja do słoika
Do słoików, czy raczej słoiczków, możesz też zapakować pyszne smarowidła, które będą świetnym dodatkiem do śniadań i kolacji. Wcale nie chodzi o pasztety, a o hummusy i aromatyczne pasty. Wystarczy, że w miejscu, do którego jedziesz, kupisz świeże pieczywo i wszystko będzie już gotowe. Ze względu na to, że nabiał szybko się psuje (i wymaga chłodnych temperatur przechowywania), lepiej wyeliminuj go z listy składników.
Jakie pasty do słoików na wyjazd przygotować? Lista może być naprawdę długa, ale postaw na warzywne składniki. Od ziołowych pesto, które świetnie sprawdzą się na chrupiącej bagietce po tahini czy pastę z bakłażana. Sprawdzone przepisy naszych użytkowników znajdziesz poniżej:
1. Tatar z cukinii do słoików
Zobacz przepisTatar z cukinii do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Hummus z ciecierzycy
Zobacz przepisHummus z ciecierzycy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pasta z suszonych pomidorów
Zobacz przepisPasta z suszonych pomidorów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasta z pieczonej papryki i marchwi
Zobacz przepisPasta z pieczonej papryki i marchwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: smaker.pl
Autor: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Trzy napoje, które nawadniają, oczyszczają i łagodzą stany zapalne. Przepisy od doktora dietetyki »
Obłędny Falowiec. To kuzyn popularnego ciasta z PRL-u »
Kalafior na 7 sposobów. Do tych dań nie potrzebujesz mięsa »