Spis treści:
- Grejpfrut - wartości odżywcze
- Grejpfrut - właściwości zdrowotne
- Jak spożywać grejpfruta?
- Grejpfrut - przeciwwskazania
- Grejpfrut w kuchni
Grejpfruty mogą być białe, żółte, różowe czy ciemnoczerwone. Zostały odkryte dopiero w XVIII wieku na Barbadosie, gdzie najprawdopodobniej powstały naturalnie jako krzyżówka pomarańczy i pomelo. Ich nazwa pochodzi od angielskich słów „grape" (winogrono) i „fruit" (owoc), ponieważ - tak jak kiści winogron - wiszą w gronach. Poznaj właściwości zdrowotne grejpfruta i dowiedz się, jak go spożywać. Trzeba przyznać, że grejpfrut w kuchni jest naprawdę uniwersalny.
Sprawdź także: Czyści jelita, pomaga w odchudzaniu, redukuje obrzęki. Jak zrobić wodę ananasową?
Grejpfrut - wartości odżywcze
Niezależnie od tego, który rodzaj grejpfruta wybierzesz, będzie on zawierał cenne wartości odżywcze. Dlaczego warto sięgać po te owoce? Ze względu na to, że mimo dużej ilości niezbędnych dla organizmu składników, jednocześnie są niskokaloryczne. Składa się w 92 proc. z wody, dlatego - dodatkowo - świetnie nawadnia. Średniej wielkości grejpfrut (ok. 260 g) zawiera około 111 kcal.
Owoc zawiera błonnik i silne antyoksydanty (w tym likopen), które wpływają na szereg jego właściwości zdrowotnych. Grejpfrut to także bogate źródło witaminy C i beta-karotenu, dzięki którym świetnie wzmocni układ odpornościowy. W skład tego produktu spożywczego wchodzą jeszcze witaminy E, PP i te z grupy B oraz liczne minerały. Są to m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, fluor, mangan, fosfor i cynk.
Grejpfrut - właściwości zdrowotne
Grejpfrut to prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. Na co pomaga picie soku z grejpfruta lub zajadanie się miąższem tego owocu? Przede wszystkim, wprowadzając go na stałe do diety, dostarczysz organizmowi ogromną dawkę witaminy C. Jeden owoc jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie i zapewnić 1/3 potrzebnej dobowej dawki witaminy A. Właśnie dlatego, grejpfrut rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy oraz sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza objawy przeziębienia.
W składzie tych owoców znajdują się też silne antyoksydanty, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Nie tylko chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (miażdżycą, cukrzycą, nowotworami), ale też przed starzeniem się organizmu. Poprawiają wygląd skóry i tworzą na jej powierzchni barierę przed infekcjami. Co więcej, hamują rozwój stanów zapalnych, więc są zalecane do spożycia m.in. przy chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Co ciekawe, grejpfrut może też zapobiegać insulinooporności, prowadzącej do cukrzycy. Pomaga też obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi, dlatego zaleca się jego spożywanie sercowcom. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i niskiej kaloryczności sprzyja utracie wagi. Jednocześnie świetnie nawadnia, zapewniając uczucie sytości na dłużej.
Zobacz: Odchudzający koktajl z grejpfrutem na płaski brzuch
Jak spożywać grejpfruta?
Grejpfrut w kuchni ma naprawdę wiele zastosowań. Zanim jednak poznasz najlepsze przepisy z grejpfrutem w roli głównej, dowiedz się jeszcze, jak go prawidłowo przygotować. Najważniejsze, żebyś na początku dokładnie oczyścił skórkę! Mogą się na niej znajdować sztuczne substancje, które po pokrojeniu przedostaną się na nożu do wnętrza miąższu i nie wpłyną zbyt dobrze na twoje zdrowie. Dopiero po dokładnym umyciu i osuszeniu owocu, przekrój go na pół.
Jak spożywać grejpfruta? Najszybciej to po prostu na surowo. Po przekrojeniu owocu w poziomie miąższ możesz wydłubywać łyżką, podobnie jak usunąć nią ewentualne nasiona. Wtedy wyskrob i zjedz także membranę przylegającą do skórki, bo zawiera dużo błonnika. Jeśli jednak interesują cię cząstki, po prostu obierz grejpfruta ze skórki (rękoma lub nożem), ponownie pozostawiając membranę.
Jak jeszcze spożywać grejpfruta? Bardzo zdrowym pomysłem jest wyciśnięcie soku. Możesz dodać miąższ do blendera i przygotować koktajl lub po prostu w sokowniku odcisnąć owoce i napić się płynu.
Grejpfrut - przeciwwskazania
Kiedy nie należy jeść grejpfruta? Niestety istnieje kilka wyraźnych przeciwwskazań do spożywania grejpfruta i soku, który można z niego przyrządzić:
- grejpfrut może wchodzić w interakcje z lekami - zdarza się, że owoc wpływa na metabolizm leków i wzmacnia (lub rzadziej osłabia) ich działanie, co może też pogarszać skutki uboczne. Należy zaprzestać jedzenia grejpfrutów przy braniu środków typu: leki przeciwhistaminowe (przeciwalergiczne), blokery kanału wapniowego i sodowego (leki na nadciśnienie, chorobę wieńcową serca, zaburzenia rytmu serca), antykoagulanty (leki przeciwzakrzepowe), statyny (obniżające poziom cholesterolu), leki przeciwwirusowe stosowane w leczeniu zakażenia HIV i pełnoobjawowego AIDS, leki psychiatryczne, cyzapryd (stosowany m.in. w leczeniu refluksu) i leki cytotoksyczne (stosowane przy nowotworach),
- osoby z infekcjami nerek powinny uważać - ze względu na dużą zawartość potasu w owocach, chore nerki mogą nie być w stanie go odfiltrować, co stanowi zagrożenie dla zdrowia,
- grejpfrut może nasilać objawy zgagi - chorującym na refluks przełykowy nie zaleca się spożywania tego kwaśnego produktu.
Jeśli przyjmujesz regularnie jakieś tabletki, przed spożyciem owoców lepiej udaj się do lekarza. Grejpfrut wchodzi w interakcję z naprawdę dużą liczbą specyfików i może poważnie zaszkodzić zdrowiu.
Grejpfrut w kuchni
Jak spożywać grejpfruta? Zastosowanie w kuchni jest na tyle szerokie, że na pewno szybko ci się nie znudzi. Świeży grejpfrut to świetna i zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Rano możesz go dodać do owsianki, jogurtu czy muffinek. W czasie lunchu wrzuć go do sałatki, a na obiad - dodaj w formie dżemu lub miąższu do naleśników albo podaj cząstki wraz z aromatycznym łososiem. Na podwieczorek owoc świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu lub niezbyt słodkiego musu. Na kolację za to po prostu wypij szklankę soku.
Szukasz inspiracji i przepisów na dania z grejpfrutem? Poniżej znajdziesz wiele receptur, które wypróbowali nasi zaangażowani użytkownicy:
1. Naturalny spalacz tłuszczu- koktajl odchudzający
Zobacz przepisKoktajl z grejpfruta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pieczony dziki łosoś na sałatce z awokado i grejpfruta
Zobacz przepisSałatka z grejpfruta i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Mus grejpfrutowo-truskawkowy
Zobacz przepisMus grejpfrutowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kordiał grejpfrutowo-cytrynowy
Zobacz przepisKordiał grejpfrutowo-cytrynowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałatka z grejpfrutem
Zobacz przepisSałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Koktajl grejpfrutowy
Zobacz przepisKoktajl grejpfrutowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wiosenna sałatka z grejpfrutem
Zobacz przepisWiosenna sałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Warstwowa sałatka z grejpfrutem
Zobacz przepisWarstwowa sałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »
Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »
Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »