Grill - temat specjalny

Owoc z przebogatym składem. Obniża poziom cukru, wzmacnia serce, pomaga stracić wagę, ale nie jest dla wszystkich

Grejpfrut zyskuje na popularności, głównie dzięki swojemu odchudzającemu działaniu. Warto wiedzieć jednak, że kryje znacznie więcej właściwości zdrowotnych. Grejpfrut w kuchni - dowiedz się, jak go spożywać i jakie ma wartości odżywcze. Sprawdź też, czy nie jesteś w grupie osób, które powinny uważać na ten owoc.

Właściwości zdrowotne grejpfruta są liczne. Niestety nie wszyscy mogą go jeść, bo wchodzi w interakcję z lekami | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Grejpfruty mogą być białe, żółte, różowe czy ciemnoczerwone. Zostały odkryte dopiero w XVIII wieku na Barbadosie, gdzie najprawdopodobniej powstały naturalnie jako krzyżówka pomarańczy i pomelo. Ich nazwa pochodzi od angielskich słów „grape" (winogrono) i „fruit" (owoc), ponieważ - tak jak kiści winogron - wiszą w gronach. Poznaj właściwości zdrowotne grejpfruta i dowiedz się, jak go spożywać. Trzeba przyznać, że grejpfrut w kuchni jest naprawdę uniwersalny.

Sprawdź także: Czyści jelita, pomaga w odchudzaniu, redukuje obrzęki. Jak zrobić wodę ananasową?

Grejpfrut - wartości odżywcze

Niezależnie od tego, który rodzaj grejpfruta wybierzesz, będzie on zawierał cenne wartości odżywcze. Dlaczego warto sięgać po te owoce? Ze względu na to, że mimo dużej ilości niezbędnych dla organizmu składników, jednocześnie są niskokaloryczne. Składa się w 92 proc. z wody, dlatego - dodatkowo - świetnie nawadnia. Średniej wielkości grejpfrut (ok. 260 g) zawiera około 111 kcal. 

Owoc zawiera błonnik i silne antyoksydanty (w tym likopen), które wpływają na szereg jego właściwości zdrowotnych. Grejpfrut to także bogate źródło witaminy C i beta-karotenu, dzięki którym świetnie wzmocni układ odpornościowy. W skład tego produktu spożywczego wchodzą jeszcze witaminy E, PP i te z grupy B oraz liczne minerały. Są to m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, fluor, mangan, fosfor i cynk. 

Grejpfrut - właściwości zdrowotne

Grejpfrut to prawdziwa bomba wartościowych składników odżywczych. Na co pomaga picie soku z grejpfruta lub zajadanie się miąższem tego owocu? Przede wszystkim, wprowadzając go na stałe do diety, dostarczysz organizmowi ogromną dawkę witaminy C. Jeden owoc jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie i zapewnić 1/3 potrzebnej dobowej dawki witaminy A. Właśnie dlatego, grejpfrut rewelacyjnie wspiera układ odpornościowy oraz sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza objawy przeziębienia.

W składzie tych owoców znajdują się też silne antyoksydanty, które zapobiegają działaniu wolnych rodników. Nie tylko chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi (miażdżycą, cukrzycą, nowotworami), ale też przed starzeniem się organizmu. Poprawiają wygląd skóry i tworzą na jej powierzchni barierę przed infekcjami. Co więcej, hamują rozwój stanów zapalnych, więc są zalecane do spożycia m.in. przy chorobie zwyrodnieniowej stawów i reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Co ciekawe, grejpfrut może też zapobiegać insulinooporności, prowadzącej do cukrzycy. Pomaga też obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi, dlatego zaleca się jego spożywanie sercowcom. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i niskiej kaloryczności sprzyja utracie wagi. Jednocześnie świetnie nawadnia, zapewniając uczucie sytości na dłużej. 

Zobacz: Odchudzający koktajl z grejpfrutem na płaski brzuch

Jak spożywać grejpfruta?

Grejpfrut w kuchni ma naprawdę wiele zastosowań. Zanim jednak poznasz najlepsze przepisy z grejpfrutem w roli głównej, dowiedz się jeszcze, jak go prawidłowo przygotować. Najważniejsze, żebyś na początku dokładnie oczyścił skórkę! Mogą się na niej znajdować sztuczne substancje, które po pokrojeniu przedostaną się na nożu do wnętrza miąższu i nie wpłyną zbyt dobrze na twoje zdrowie. Dopiero po dokładnym umyciu i osuszeniu owocu, przekrój go na pół. 

Jak spożywać grejpfruta? Najszybciej to po prostu na surowo. Po przekrojeniu owocu w poziomie miąższ możesz wydłubywać łyżką, podobnie jak usunąć nią ewentualne nasiona. Wtedy wyskrob i zjedz także membranę przylegającą do skórki, bo zawiera dużo błonnika. Jeśli jednak interesują cię cząstki, po prostu obierz grejpfruta ze skórki (rękoma lub nożem), ponownie pozostawiając membranę. 

Jak jeszcze spożywać grejpfruta? Bardzo zdrowym pomysłem jest wyciśnięcie soku. Możesz dodać miąższ do blendera i przygotować koktajl lub po prostu w sokowniku odcisnąć owoce i napić się płynu. 

Grejpfrut - przeciwwskazania

Kiedy nie należy jeść grejpfruta? Niestety istnieje kilka wyraźnych przeciwwskazań do spożywania grejpfruta i soku, który można z niego przyrządzić:

  • grejpfrut może wchodzić w interakcje z lekami - zdarza się, że owoc wpływa na metabolizm leków i wzmacnia (lub rzadziej osłabia) ich działanie, co może też pogarszać skutki uboczne. Należy zaprzestać jedzenia grejpfrutów przy braniu środków typu: leki przeciwhistaminowe (przeciwalergiczne), blokery kanału wapniowego i sodowego (leki na nadciśnienie, chorobę wieńcową serca, zaburzenia rytmu serca), antykoagulanty (leki przeciwzakrzepowe), statyny (obniżające poziom cholesterolu), leki przeciwwirusowe stosowane w leczeniu zakażenia HIV i pełnoobjawowego AIDS, leki psychiatryczne, cyzapryd (stosowany m.in. w leczeniu refluksu) i leki cytotoksyczne (stosowane przy nowotworach),
  • osoby z infekcjami nerek powinny uważać - ze względu na dużą zawartość potasu w owocach, chore nerki mogą nie być w stanie go odfiltrować, co stanowi zagrożenie dla zdrowia,
  • grejpfrut może nasilać objawy zgagi - chorującym na refluks przełykowy nie zaleca się spożywania tego kwaśnego produktu.

Jeśli przyjmujesz regularnie jakieś tabletki, przed spożyciem owoców lepiej udaj się do lekarza. Grejpfrut wchodzi w interakcję z naprawdę dużą liczbą specyfików i może poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Grejpfrut w kuchni

Jak spożywać grejpfruta? Zastosowanie w kuchni jest na tyle szerokie, że na pewno szybko ci się nie znudzi. Świeży grejpfrut to świetna i zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Rano możesz go dodać do owsianki, jogurtu czy muffinek. W czasie lunchu wrzuć go do sałatki, a na obiad - dodaj w formie dżemu lub miąższu do naleśników albo podaj cząstki wraz z aromatycznym łososiem. Na podwieczorek owoc świetnie sprawdzi się jako składnik koktajlu lub niezbyt słodkiego musu. Na kolację za to po prostu wypij szklankę soku

Szukasz inspiracji i przepisów na dania z grejpfrutem? Poniżej znajdziesz wiele receptur, które wypróbowali nasi zaangażowani użytkownicy:

1. Naturalny spalacz tłuszczu- koktajl odchudzający

 Naturalny spalacz tłuszczu- koktajl odchudzający Zobacz przepis

Koktajl z grejpfruta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z grejpfruta

 Dżem z grejpfruta Zobacz przepis

Dżem z grejpfruta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczony dziki łosoś na sałatce z awokado i grejpfruta

 Pieczony dziki łosoś na sałatce z awokado i grejpfruta Zobacz przepis

Sałatka z grejpfruta i awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Mus grejpfrutowo-truskawkowy

 Mus grejpfrutowo-truskawkowy Zobacz przepis

Mus grejpfrutowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kordiał grejpfrutowo-cytrynowy

 Kordiał grejpfrutowo-cytrynowy Zobacz przepis

Kordiał grejpfrutowo-cytrynowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka z grejpfrutem

 Sałatka z grejpfrutem Zobacz przepis

Sałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Koktajl grejpfrutowy

 Koktajl grejpfrutowy Zobacz przepis

Koktajl grejpfrutowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Wiosenna sałatka z grejpfrutem

 Wiosenna sałatka z grejpfrutem Zobacz przepis

Wiosenna sałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Warstwowa sałatka z grejpfrutem

 Warstwowa sałatka z grejpfrutem Zobacz przepis

Warstwowa sałatka z grejpfrutem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17