Ewa_Gotuje

Pączki z ciasta parzonego. Prosty i tani przepis

W tym roku podczas tłustego czwartku chcesz zaskoczyć swoich domowników przepisem na nietypowe pączki? Oczywiście te klasyczne, z różą nigdy nie wyjdą z mody, w szczególności w okresie karnawału, warto jednak wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości. Świetnie sprawdzą się tu pączki z ciasta parzonego. Podpowiemy ci, jak je zrobić.

Jak zrobić pączki z ciasta parzonego? | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Canva Pro

Spis treści:

Pączki z ciasta parzonego znane są również pod nazwą gniazdka oraz pączki wiedeńskie lub hiszpańskie. Słodkości te są lekkie, chrupiące i delikatne, pokryte warstwą lśniącego lukru, poznasz je również po charakterystycznych falowanych krawędziach. W poniższym artykule znajdziesz przepis na pączki z ciasta parzonego, oraz dowiesz się, jakie inne wypieki można z niego zrobić. 

Sprawdź także: Faworkowe porady, które warto znać. Przestrzegaj tych zasad, faworki zawsze wyjdą doskonale

Pączki z ciasta parzonego – przepis 

Przygotowanie gniazdek jest naprawdę proste, samo ciasto parzone to jedynie kilka łatwodostępnych składników. Przed rozpoczęciem pracy warto zaopatrzyć się także w niezbędne akcesoria, takie jak: rękaw cukierniczy z gwieździstą końcówką, silikonową szpatułkę, papier do pieczenia, oraz ręczniki papierowe. 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej, tortowej typu 450,
  • 200 ml wody,
  • 65 g masła,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia. 

Lukier: 

  • 120 g cukru pudru,
  • 3 łyżki soku z cytryny. 

Zacznij od wlania wody do garnka, dodaj również masło oraz porządną szczyptę soli. Doprowadź całość do wrzenia, zdejmij garnek z gazu i stopniowo dodawaj mąkę, mieszaj, aż składniki się połączę, na przykład za pomocą silikonowej szpatułki. Ponownie postaw garnek na niewielkim ogniu, mieszaj ciasto, aż będzie idealnie gładkie. Tak przygotowane ciasto odstaw, aby ostygło.

W tym czasie z papieru do pieczenia przygotuj małe kwadraty, na których będziesz smażyć pączki. Do ciasta dodawaj po jednym jajku, a następnie wymieszaj całość za pomocą szpatułki. W dużym garnku podgrzej olej do temperatury ok. 180 stopni. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego ze specjalną końcówką. Uformuj gniazdka na przygotowanych z papieru do pieczenia kwadracikach. Gniazdka wsadź do rozgrzanego oleju papierem do góry, smaż ok. trzech do czterech minut, papier samoistnie odklei się od ciastka, wówczas możesz go wyciągnąć. Następnie obróć pączki na drugą stronę i smaż jeszcze ok. dwóch-trzech minut. Pączki połóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Do miski wsyp cukier puder, stopniowo dodawaj do niego sok z cytryny, cały czas mieszające, aby powstał lukier. Kiedy pączki przestygną posmaruj lukrem za pomoc pędzelka. 

Co zrobić na tłusty czwartek z ciasta parzonego?

Ciasto parzone znane jest nie od dziś, pierwsze wzmianki pochodzą z połowy XVI wieku z Francji. Nieco później, bo w wieku XVIII zajadała się nim arystokracja na francuskim dworze. Przepis na ciasto ptysiowe przepisuje się cukiernikowi Marie-Antoine Carême, który specjalizował się w eklerach i sufletach, przez lata udoskonalając receptury, które znamy po dziś dzień.

Z ciasta parzonego nada się nie tylko do przygotowania gniazdek, świetnie sprawdzi się również do innych pysznych deserów. Możesz zrobić z nich ptysie – wypełnione kremem bezowym lub śmietanowym, eklery – z kremem budyniowym oraz czekoladową polewą, profiterole – niewielkie ciasteczka wypełnione śmietaną lub kremem, hiszpańskie churrosy – podłużny wypiek smażony w głębokim tłuszczu podawany z cukrem pudrem lub płynną czekoladą, a także płaty ciasta wykorzystywane w karpatce.

Sprawdź, jakie specjały z ciasta parzonego przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Ciasto parzone

 Ciasto parzone Zobacz przepis

Ciasto parzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pączki parzone

 Pączki parzone Zobacz przepis

Pączki parzone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Eklery

 Eklery Zobacz przepis

Eklery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Jagodowe eklery

 Jagodowe eklery Zobacz przepis

Jagodowe eklery / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Gniazdka

 Gniazdka Zobacz przepis

Gniazdka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ptysie

 Ptysie Zobacz przepis

Ptysie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ptysie z fioletowym kremem

 Ptysie z fioletowym kremem Zobacz przepis

Ptysie z fioletowym kremem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowe ptysie

 Domowe ptysie Zobacz przepis

Domowe ptysie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Karpatka

 Karpatka Zobacz przepis

Karpatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Dietetyczne churrosy

 Dietetyczne churrosy Zobacz przepis

Dietetyczne churrosy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Churros z sosem czekoladowym

 Churros z sosem czekoladowym Zobacz przepis

Churros z sosem czekoladowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Rośliny dla cukrzyków. Posadź w ogrodzie, wprowadź do diety i zbijaj wysoki cukier »

QUIZ: Poznaj owoce po pestkach. Sprawdź swoją wiedzę »

Pięć produktów, które zastąpią ci mięso. Dostarczą białka, obniżą „zły” cholesterol »

Jedno czy dwa dziennie? Tyle jajek powinien jeść dorosły człowiek »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29669

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 105

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 776

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0