Paszteciki imprezowe - do świątecznego barszczu i na sylwestrową imprezę

Rozpływające się w ustach paszteciki z ciasta francuskiego czy drożdżowego to idealne dodatki do barszczu na święta czy podczas sylwestrowej imprezy. Czy są na świecie osoby, które nie lubią tych przysmaków? Dowiedz się z naszego artykułu m.in. o tym, jak zrobić paszteciki imprezowe i świąteczne oraz jak je przechowywać. Miłej lektury!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić drożdżowe wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami?

Jak zrobić paszteciki ze szpinakiem?

Jak zrobić paszteciki bezglutenowe?

Jak przechowywać paszteciki?

- Jak zrobić paszteciki na święta?

 

Paszteciki z mięsem, czy te wegetariańskie od lat królują na polskich stołach. Zajadamy się nimi głównie na święta i podczas zimowych domówek, ale to często też dodatek do dań na weselach czy po prostu na co dzień. Trudno się dziwić, że te rarytasy cieszą się takim zainteresowaniem.

Uwielbiają je też dzieci (oczywiście w zależności od dodatków w środku). Co powiesz na paszteciki z kapustą i grzybami albo szpinakiem? Poniżej znajdziesz przepisy na te i wiele innych rodzajów tych pysznych à la bułeczek.

Paszteciki z ciasta francuskiego czy drożdżowe?

Paszteciki drożdżowe są częściej przygotowywane niż paszteciki z ciasta francuskiego. Te pierwsze z pewnością zajmą więcej czasu, chyba że w drugim przypadku ciasto francuskie przygotujemy samodzielnie, a nie zdecydujemy się na to sklepowe.

Jeśli jednak kupimy gotowe ciasto francuskie, to zrobienie pasztecików okaże się naprawdę krótką chwilą. Które paszteciki, czy drożdżowe, czy francuskie, są lepsze? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od upodobań twoich i twoich domowników. Zawsze możesz przygotować dwa rodzaje. Zapewniamy - wszystkie znikną w krótkim czasie bez śladu.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Paszteciki wigilijne

Święta za pasem, a jak święta, to i wigilia. A jak wigilia to i szereg pyszności, obok których trudno przejść obojętnie. Paszteciki często goszczą wówczas na polskich stołach. Czym najczęściej są wypełnione?

Wszystko zależy od ciebie. Można by powiedzieć, że ogranicza cię tu tylko... twoja wyobraźnia. Oczywiście na wigilię pasuje farsz z kapusty i grzybów. Śmiało możesz je też wypełnić szpinakiem albo samymi grzybami (np. pieczarkami).

Barszcz, najważniejsza wigilijna zupa, podawana jest z uszkami lub pierogami. Paszteciki to również świetna opcja. Z czym je przyrządzić? Przedstawiamy naszą propozycję.

 

Sprawdź także: Paszteciki z mięsem - przepis ze Smaker.pl

Drożdżowe wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • Łyżka octu
  • Połowa szklanki śmietany 18%
  • 1 kostka masła
  • Pół łyżeczki soli

 

Składniki na farsz:

  • Garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • Sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Kapustę odciśnij z soku, lekko poszatkuj i włóż do garnka. Dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły. Dodaj kminek i gotuj do miękkości przez około godzinę. Ostudź. Cebulę poszatkuj drobno, podsmaż na oleju i wystudź. Kapustę z grzybami i cebulką zmiel przez maszynkę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę wyrób z masłem. Dodaj resztę składników na ciasto i dokładnie wyrób, aż ciasto będzie gładkie. Przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na ok. 30 minut.

Po upływie wskazanego czasu wyjmij stolnicę, przekrój ciasto na pół i każdą część rozwałkuj na prostokąt. Nałóż farsz na każdy z rozwałkowanych kawałków ciasta i zwiń ciasto w roladkę. Pokrój po skosie na paszteciki (ok. dwucentymetrowe). Ułóż na je blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmaruj jajkiem i posyp kminkiem. Ile piec paszteciki? Ok. 12 minut w temperaturze 200 stopni. Uważaj, by ich nie spalić!

 

Sprawdź także: Kruche paszteciki wigilijne - przepis ze Smaker.pl

Paszteciki ze szpinakiem - najlepszy przepis

Wbrew pozorom na wigilię pasują też paszteciki ze szpinakiem. Choć zielone liście szpinaku nie robią furory, to jednak jako wypełnienie pierogów czy pasztecików już zdecydowanie tak! Poniższy przepis możesz też wykorzystać, przygotowując prywatkę, czy po prostu przekąskę dla rodziny na piątkowy wieczór.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pół szklanki ciepłej wody
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka

 

Składniki na nadzienie:

  • 900 g szpinaku mrożonego
  • Pół opakowania sera feta (najlepiej oryginalnego)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz

 

Wykonanie:

Rozmroź szpinak. Przygotuj rozczyn: do miski wsyp dwie łyżki mąki, cukier, rozdrobnione drożdże, wlej wodę. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około kwadrans. W tym czasie mieszanka podwoi swoją objętość. Rozczyn połącz z mąką i solą, dolej mleko i olej. Zagnieć ciasto, przykryj szmatką (bawełnianą) i odstaw na półtorej godziny.

Czas na farsz. Odciśnij nadmiar wody ze szpinaku i przesmaż go razem z pokrojoną cebulką i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj pieprz i pokrojoną drobno fetę. Wymieszaj. Uważaj z solą! Ser feta jest mocno słony, więc dodawanie tej przyprawy w tym momencie nie jest już wskazane.

Rozwałkuj ciasto na około centymetrową grubość. Wyłóż farsz i zawiń ciasto jak roladę. Krój paszteciki pojedynczo pod skosem i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Ile piec paszteciki ze szpinakiem? Ok. 25 minut w temp. ok. 180 stopni. Pyszka!

Sprawdź najlepsze przepisy na Boże Narodzenie. Kliknij!

Paszteciki bezglutenowe - jak je zrobić?

Czy można zrobić dobre paszteciki bezglutenowe? Oczywiście, że tak! I wcale nie jest to takie trudne, jak może się wydawać. Przedstawiamy bezglutenowe paszteciki z pieczarkami.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • Pół kostki masła
  • Pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • Pół kilograma pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka oregano
  • Pieprz czarny

 

Wykonanie:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Na maśle zeszklij cebulkę i pieczarki. Dolej wodę, doda przyprawy i duś ok. kwadransa. W misce wymieszaj mąki, proszek do pieczenia, pieprz i sól. Dodaj masło, żółtko i śmietanę. Zagnieć. Rozwałkuj ciasto i nanieś na niego farsz z pieczarek. Zwiń w roladę i tnij po skosie. Piecz bezglutenowe paszteciki z pieczarkami przez 20 minut w temperaturze 80 stopni.

Jak przechowywać paszteciki?

Zastanawiasz się, jak przechowywać paszteciki, by długo były świeże? Najlepiej schowaj je do chlebaka lub puszki na ciastka. Mogą też leżeć pod przykryciem. Pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe długo nie zachowuje swojej świeżości. Najlepiej zatem paszteciki jeść od razu. Z drugiej strony - uwierz, nie będzie z tym problemu. Znikną bardzo szybko, bo są takie pyszne!

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy cię do zrobienia pasztecików na święta lub inną okazję. Co powiesz na paszteciki krucho-drożdżowe albo francuskie? Opcji jest mnóstwo! Wspaniałe przepisy znajdziesz oczywiście nie gdzie indziej jak na portalu Smaker.pl.

 

Sprawdź także: Paszteciki krucho-drożdżowe - przepis ze Smaker.pl

 

1. Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne

Paszteciki wigilijne przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Paszteciki ze szpinakiem i fetą

Jak zrobić paszteciki? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki do barszczu czerwonego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Królewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym

Królewskie paszteciki z łososiem i sosem chrzanowym

Paszteciki z łososiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Paszteciki grzybowe

Paszteciki grzybowe

Jak zrobić paszteciki grzybowe na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

 

Zobacz także:

Boczniaki - idealna alternatywa dla mięsa »

Jak zrobić schab, aby był soczysty? Idealny patent na święta Bożego Narodzenia? »

Bułeczki makowe - przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Zupa ogórkowa

Dziś poleca się zupa ogórkowa niby zwykła a jednak niezwykła ponieważ gotowan...

Odsłon: 460

15 min
2
15 min
6
30 min
1
Zupy Zupa krewetkowa

Masz ochotę na odrobinę tajskich dań w swoim domu? Zupa krewetkowa to idealna...

Odsłon: 43

60 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0