Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
JEST TO COŚ CO RUSZA I W ZIMOWE WIECZORY I NA SZAMPAŃSKIM SYLWESTRZE:-), DANIE KTÓRE PASUJE NA KAŻDĄ IMPREZĘ OD CHRZCIN ZACZYNAJĄC PO 50-TKI KOŃCZĄC:-)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 287
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2215
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 591
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 287
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2215
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 591
Składniki
Na zimną wodę w garnku wrzucic liśc laurowy, ziele angielskie oraz grzybki. Zagotowac, mięsko pokroic na mniejsze kawałki i wrzucic na gotującą wodę, dodac vegetę i pieprz. Zmniejszyc gaz i gotowac około 2 godzin, u mnie tyle wystarczyło aby mięsko przyjemnie się rozchodziło:-) łatwięj będzie później je zmielic. Po ugotowaniu wystudzic i przecedzic, wyrzucając tylko ziele i liśc laurowy, resztę zachowac. A wywar odstawic, będzie na drugi dzień pyszna zupka lub można z tego wywaru ugotowac barszcz do pasztecików.
Cebulkę obrac, pokroic i zeszklic na 2 łyżeczkach oleju. Maszynkę do mielenia mięska przygotowac i partiami nakładac warzywa(pora marchewkę i grzybki) z mięskiem z durszlaka oraz zeszkloną cebulę, zmielic dwa razy na gładką masę. Przyprawic do smaku ale po tak długim gotowaniu warzywa z mięskiem przejdą smakiem z wywaru, więc ja dodałam tylko trochę pieprzu i pietruszki zielonej. Odstawic na pół godzinki, w tym czasie zając się ciastem francuski.
Ciasto francuskie 1. rozmrozic jeżeli ktoś ma mrożone, 2. wysypac stolnicę mąką i je delikatnie rozwałkowac, przekroic na pół i jedną połówkę odłożyc, 4. farsz rozdzielic na dwie części, jedną częśc rozłożyc na pierwszej połówce, 5. podwinąc krótsze brzegi i delikatnie zrolowac na dwa razy, odciąc od reszty ciasta z farszem i pokroic na cztery małe paszteciki, 6. na przemian rolowac na dwa razy, odciąc od reszty ciasta z farszem, pokroic na cztery małe paszteciki i tak do ukończenia pierwszej połówki ciasta. Tak samo postępowac z drugą połową: nałożyc farsz, zrolowac na dwa, odkroic od reszty ciasta, pokroic rolkę na cztery małe paszteciki. Ułożyc paszteciki na blaszce z papierem do pieczenia, posmarowac je rozkłóconym jajkiem i piec w temp.180 stp. przez 25-30 minut. Najpierw upiekłam pierwszą połówkę a później drugą połówkę. Paszteciki dobre są na ciepło i na zimno , same jak i z barszczykiem czerwonym. I pomimo długiego opisu wcale nie są trudne do przygotowania, smacznego.