Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić piernik świąteczny na miodzie?
- Jak zrobić piernik na ciemnym piwie?
- Jak zrobić piernik na herbacie?
- Jak zrobić piernik na kefirze?
- Jak zrobić piernik na oleju?
- Jak zrobić piernik na powidłach?
- Jak zrobić piernik z pomidorów?
- Jak zrobić pierniki na święta leżakujące?
- Jak zrobić ekspresowe pierniczki?
- Jak zrobić pierniki? (przepisy)
Na bożonarodzeniowym stole można znaleźć wiele przepysznych i aromatycznych wypieków, takich jak keks, makowiec czy sernik. Podczas świątecznej uroczystości nie może zabraknąć również króla wśród słodkości, czyli piernika. Jest ciastem kochanym przez większość Polaków i bardzo uniwersalnym, ponieważ można przygotować go na szereg różnych sposobów. Piernik świąteczny na miodzie, na powidłach, a nawet na kefirze - tutaj możesz dać ponieść się fantazji!
Piernik świąteczny na miodzie
Uwielbiasz dobrej jakości miód i często dodajesz go do swoich potraw? Piernik na Boże Narodzenie można z powodzeniem przyrządzić przy użyciu tego słodkiego produktu. Do miodowej bazy świetnie sprawdzą się przyprawy korzenne, takie jak cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa. Jeśli nie jesteś fanem mocnego posmaku tej mieszanki, wystarczy, że dodasz więcej miodu i zmniejszysz objętość przypraw o połowę.
Jakie dekoracje będą wyśmienitym zwieńczeniem wypieku? Postaw na białą czekoladę, którą połączysz z olejem kokosowym. Możesz również wyczarować specjalne ozdobne mini ciasteczka. Wśród świątecznych wzorów do najpopularniejszych należą gwiazdki, księżyce, a także choinki. Takie akcenty z pewnością zainteresują w pierwszej kolejności najmłodszych gości.
Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!
Piernik na ciemnym piwie
Lubisz w swoich potrawach uwzględniać alkohole różnego rodzaju? Wiedz, że świąteczny piernik to przysmak, który świetnie sprawdzi się upieczony na ciemnym piwie. Dzięki temu niestandardowemu dodatkowi ciasto zyskuje ciekawy aromat, a szczypta drożdży sprawia, że rezultat nigdy nie zawodzi. Przekąska będzie nie tylko niezwykle wilgotna, ale również bardzo miękka.
Aby piernik na ciemnym piwie nabrał niepowtarzalnego smaku, warto odstawić go na dwa dni przed świętami w chłodne i ciemne miejsce. Jeśli lubisz nadziewane wypieki, przekrój go na pół i przełóż domowymi powidłami. Udekoruj jeszcze polewą z ciemnej lub mlecznej czekolady i posyp słodkimi wiórkami albo lukrowymi gwiazdkami.
Piernik na herbacie
To połączenie smaków wydaje ci się dziwne? A jednak! Gwarantujemy, że jeśli raz spróbujesz tego duetu, już nigdy nie będziesz chciał upiec ciasta według innej receptury. Do jej przyrządzenia potrzebujesz mąki, miodu, oleju, mocnej herbaty, jajek, łyżeczki sody, przyprawy korzennej oraz cukru.
Przepis ten jest banalnie prosty, ponieważ wymaga jedynie wymieszania wszystkich składników w misce i wyrobienia ciasta. Piernik na herbacie najlepiej współgra z masą z kaszy manny, mleka, cukru, margaryny i soku z połowy cytryny. Aby ułatwić sobie pracę, już na początku podziel ciasto na trzy części i upiecz je oddzielnie - w ten sposób unikniesz niepotrzebnego krojenia.
Sprawdź także: 11 sprawdzonych przepisów na makowiec świąteczny
Piernik na kefirze
Piernik na Boże Narodzenie można z powodzeniem przygotować na tak podstawowym artykule spożywczym, jakim jest kefir. Co umieścić na liście zakupów oprócz niego? Zaopatrz się w jajka, olej rzepakowy, cukier kokosowy, kakao, przyprawę korzenną, mąkę orkiszową pełnoziarnistą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
W jednej misce zmiksuj mokre składniki, a w drugiej łyżką wymieszaj suche. Następnie połącz wszystkie produkty, wlej masę do foremki i piecz w 170 stopniach przez 45 minut. Jaka dekoracja będzie pasować do kefirowego wypieku? Świetnie sprawdzą się mielone migdały w towarzystwie ciemnej czekolady.
Piernik na oleju
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na piernik na oleju, najlepiej postawić na recepturę, która nie wymaga leżakowania i którą można upiec tuż przed świętami. Sam wyrób jest mocno wilgotny, ale świetnie sprawdzi się z powidłami lub domowym dżemem.
Dżem lub konfitura to za mało, żeby podkręcić smak słodkiego frykasa? W takim razie dodaj do niego ulubioną galaretkę, a nawet prażone jabłka, które wspaniale współgrają z przyprawami korzennymi, w szczególności cynamonem.
Zobacz: Kruche ciasto z rozmarynem
Piernik na powidłach
Piernik na święta to często niejedyny słodki wyrób, który przygotowujemy w domowym zaciszu. Jeśli tak samo, jak my, uwielbiasz serwować gościom własnoręcznie wykonane powidła lub konfitury, możesz je śmiało wykorzystać podczas pieczenia.
Nie musisz ograniczać się do tradycyjnych powideł śliwkowych. Uwielbiasz eksperymentować? Do świątecznego ciasta dodaj konfiturę malinową lub truskawkową i ciesz się pochwałami gości podczas bożonarodzeniowej uroczystości. Słodki dodatek wystarczy dolać do samego ciasta i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Sprawdź także: Jak upiec idealny sernik na święta?
Piernik z pomidorów
Na wigilię zaprosiłeś wegan lub osoby, które z jakiegoś powodu unikają produktów odzwierzęcych? W takim razie podaj piernik z pomidorów, a w zasadzie z przecieru pomidorowego. Nie wymaga on użycia jajek ani mleka, a smakuje równie wyśmienicie co klasyczna wersja.
Do jego zaserwowania potrzebujesz mleka roślinnego, octu, oleju lub oliwy, mąki pszennej, cukru, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Jeśli chcesz odejść nieco od tradycji, upiecz ciasto w okrągłej foremce i udekoruj je masą z banana, masła orzechowego i soli. Palce lizać!
Pierniki na święta leżakujące
Już nie możesz doczekać się świątecznej atmosfery? A może nie lubisz piec ciast w tradycyjnych foremkach? Doskonałym wyborem w twoim przypadku będą pierniki na święta leżakujące. Wersja 20-dniowa opiera się na takich składnikach, jak miód, mąka pszenna, soda oczyszczona, kakao, sól, przyprawy korzenne, miękkie masło, ciepłe mleko, jajka i wybrane ozdoby.
Zaraz po upieczeniu pierniczki odznaczają się dużą miękkością, ale po ostygnięciu szybko zauważysz, że stają się twarde i nie za bardzo nadają się do spożycia. Właśnie dlatego należy zamknąć je w metalowej puszce, w której będą czekać na świąteczną atmosferę. Leżakowanie w chłodnym i ciemnym miejscu pozwoli im dojrzeć do spożycia i zamienić się w kruchutkie ciasteczka.
Zobacz też: Jak udekorować dom na święta?
Pierniki na święta - puszyste i smaczne!
Jeśli nie lubisz czekać, aż twoje przysmaki będą nadawać się do spożycia, zdecyduj się na inny przepis na pierniki na święta - puszyste, wilgotne i przepyszne! Aby je zaserwować, potrzebujesz mąki pszennej, sody oczyszczonej, cukru trzcinowego lub białego, kakao, jajek, masła i płynnego miodu.
Ta wersja idealnie nadaje się do zjedzenia zaraz po upieczeniu, dzięki czemu jest bezpieczna dla dzieci. Co więcej, jeśli ciasteczka znikną zaraz po przyrządzeniu, możesz szybko przygotować jeszcze kilka porcji. Ta opcja świetnie sprawdzi się w przypadku najbardziej zabieganych osób. Czas cię goni, a święta tuż-tuż? Postaw na ekspresowe ciasteczka!
Poniżej znajdziesz aż 11 sprawdzonych pomysłów na pierniki:
Prosty przepis na piernik / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Piernik z marmoladą i polewą czekoladową
Jak zrobić piernik na święta? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szybki piernik przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
Piernik z powidłami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić piernik?/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik z powidłami przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić piernik gotowany? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik królewski przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik z ptasim mleczkiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Piernik alpejski przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Wilgotny piernik na ciemnym piwie
Piernik na ciemnym piwie przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Kulinarne sposoby na walkę z przeziębieniami i wzmocnienie odporności »