Po filiżance napoju masz więcej energii niż po kawie. Spala tłuszcz i oczyszcza organizm z toksyn

Matcha to herbata, która do Europy przybyła z Azji – jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale także na bogactwo zawartych w niej antyoksydantów. Jak parzyć matchę? I do czego można wykorzystać jej napar w kuchni? Odpowiedź na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Dlaczego warto pić matchę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Odkryta przed wiekami w Azji, matcha ma szerokie zastosowanie w kuchni. Oprócz walorów smakowych stanowi ona bogactwo antyoksydantów, wspomaga odchudzanie, poprawia humor i oferuje sowitą dawkę energii. Jeśli nie wiesz, co to jest matcha, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego więcej na temat właściwości matchy, sposobu jej parzenia oraz zastosowania jej cennego naparu.

Sprawdź także: Siemię lniane plus dwa składniki. Taka mikstura oczyści jelita i pomoże spalić boczki

Co to jest matcha i dlaczego jest tak drogocenna? 

Matcha nie jest zwykłą zieloną herbatą, której listki bądź torebkę zalewa się wodą – to diament wśród herbat. Jest wyjątkowa pod względem uprawy, sposobu parzenia oraz prozdrowotnych właściwości. Choć większość osób kojarzy ją z Japonią, pochodzi ona z Chin, a jej uprawę w Kraju Kwitnącej Wiśni rozpowszechnili buddyści. Jest ona serwowana w formie proszku, który pod względem wartości odżywczych bije na głowę większość tradycyjnych naparów. Najwyższej jakości surowiec przeznaczony jest do picia, a niższej jakości sproszkowane listki można z powodzeniem wykorzystać w rozmaitych potrawach. Zastanawiasz się, do czego stosować matche w kuchni? Przede wszystkim do deserów, lodów, ciast, puddingów oraz ciasteczek. 

Jak powstaje matcha i po czym rozpoznać dobrą herbatę? 

Uprawa matchy przebiega w kilku etapach. Gdy na krzewach pojawiają się młode pędy, farmerzy zacieniają je, zamykając tym samym bogactwo cennych substancji w każdym listku. Taki zabieg wpływa również na jej smak. Dzięki temu staje się ona pozbawiona goryczy i zyskuje lekko słodkawy aromat. Jak powstaje matcha? 

Najlepsze listki pochodzą z czubka pędu i to z nich powstaje najwyższej jakości herbata. Zebrany surowiec poddawany jest kąpieli w parze wodnej, suszony, a na koniec umieszczany pod żarnami, które mielą je na drobny proszek – a wręcz pył.  

Jak rozpoznać wysokiej jakości matche? Przede wszystkim po jej pochodzeniu. Najlepsze produkty przyjeżdżają do Europy z Japonii, ale wśród największych producentów znaleźć można także Chiny, Tajwan i Koreę. Oprócz konsystencji pyłu wyznacznikiem wysokiego standardu produkcji jest jej kolor. Powinna mieć ona żywy, zielony odcień. Niższej jakości herbata ma bledszą barwę, która wpada w żółć. 

Matcha – wartości odżywcze 

Nie bez powodu stworzono całą ceremonię parzenia sproszkowanej herbaty. Co zrobić, aby cieszyć się najlepszymi składnikami, zawartymi w matchy? Wartości odżywcze tego surowca są naprawdę imponujące – i to właśnie dlatego warto poświęcić tej czynności dłuższą chwilę. Długotrwałe działanie temperatury na proszek sprawi, że wydobędziesz z niej to, co najlepsze.  

Matcha zawiera kofeinę – jedna jej filiżankę zastępuje porcję kawy, przy czym jej energia uwalnia się dużo wolniej, co stanowi przewagę nad czarnym napojem. Herbata ta zawiera nie tylko witaminy (C, E) i mikroelementy (żelazo, potas, cynk, wapń, sód), ale także antyoksydanty i aminokwasy, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Co więcej, jej ogromną zaletą jest to, że wypijasz napar razem z proszkiem, przyswajając więcej bioaktywnych składników niż w przypadku parzenia liści herbaty czy torebki.  

Matcha – właściwości 

Dlaczego warto pić matchę? Właściwości tego napoju wpływają na zdrowie, ogólne samopoczucie i odporność. Jest ona źródłem licznych przeciwutleniaczy, które wykazują działanie anti-ageing i wspierają prawidłową pracę serca, mózgu, wątroby oraz nerek. Ponadto jest to doskonały sposób na oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki jej dobroczynnym wpływie na metabolizm matcha doskonale sprawdzi się jako naturalny spalacz tłuszczu. Co ciekawe, doniesienia ze świata nauki pokazują, że poprawia ona umiejętności kognitywne, w tym pamięć i koncentrację – napar obniża napięcie, redukuje stres i pomaga się odprężyć. 

Kto powinien używać matchy i ile jej pić? 

Sproszkowana herbata to doskonałe uzupełnienie diety dla wszystkich osób, które walczą o lepszą sylwetkę. Sięgaj po nią również w okresach wzmożonego wysiłku umysłowego, zamieniając jedną filiżankę kawy właśnie na matchę. 

Przeciwwskazań do picia zielonej herbaty jest niewiele. Matcha zmniejsza wchłaniane żelaza, przez co nie jest polecana pacjentom z anemią. Poza tym, ze względu na wysokie stężenie kofeiny, nie powinny jej spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży, a przynajmniej nie w dużych ilościach. Ile matchy dziennie pić? Okazuje się, że wystarczy już jedna filiżanka dzienne, żeby skorzystać z jej własności. 

Jak parzyć matchę? 

Ceremonialne parzenie matchy trwa około godziny i jest świetnym sposobem na odcięcie się od problemów, stresu oraz napięć poprzez zanurzenie w przyjemności płynącej z samej czynności. Jak parzyć matchę 

Matcha, podobnie jak kawa, może być zarówno delikatna, jak i mocna. Jeśli chcesz wykonać ją w sposób profesjonalny, powinieneś zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Możesz go również zastąpić tym, co masz w domu: 

  • miseczka (filiżanka),
  • bambusowa łyżeczka (zwykła łyżeczka),
  • bambusowa trzepaczka (zwykła trzepaczka),
  • sitko.

Jak parzyć matchę przy użyciu domowych sprzętów? Możesz wykorzystać do tego spieniacz do mleka. Przed parzeniem herbaty, użyj sitka, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że nie pojawią się grudki. Wsyp łyżeczkę herbaty do filiżanki i zalej ją wodą o maksymalnej temperaturze 70 stopni. Wymieszaj trzepaczką, aż do uzyskania pianki. Pozostaw na pięć-dziesięć minut i gotowe. 

Do czego stosować matche w kuchni? Kilka słodkich i słonych podpowiedzi 

Sproszkowana zielona herbata ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki niej podasz na stół dobrze znane słodkości i napoje w nowej odsłonie. Do czego stosować matche w kuchni? 

  • Ice matcha latte. Wystarczy mleko, kostki lodu, woda i łyżeczka matchy. Do szklanki wrzuć lód, dodaj mleko (do połowy jej wysokości) i wsyp herbatę.
  • Babka. Do ciasta dodaj proszek i dokładnie wymieszaj. Jeśli robisz babkę z kakao, do części ciasta dodaj matchę, a do reszty kakao.
  • Kruche ciastka. Przesiewając mąkę, dodawaj herbatę, a następnie połącz gotową masę z pozostałymi składnikami.

Matchę możesz także użyć do sosów (winegret, curry) i do przygotowania marynaty do mięsa. Świetnie współgra z tradycyjną solą i pieprzem oraz z trawą cytrynową, imbirem i miętą. 

Sprawdź, jakie przepisy z matchą przygotowali nasi użytkownicy.

1. Babka pomarańczowa z matchą

 Babka pomarańczowa z matchą Zobacz przepis

Babka pomarańczowa z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Rolada z matchą

 Rolada z matchą Zobacz przepis

Rolada z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Biszkopt z mirabelkami i matchą

 Biszkopt z mirabelkami i matchą Zobacz przepis

Biszkopt z mirabelkami i matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Babka limonkowa z matchą

 Babka limonkowa z matchą Zobacz przepis

Babka limonkowa z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pudding chia z matchą

 Pudding chia z matchą Zobacz przepis

Pudding chia z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Trufle z zieloną herbatą matcha

 Trufle z zieloną herbatą matcha Zobacz przepis

Trufle z zieloną herbatą matcha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kruche ciasteczka limonka-matcha

 Kruche ciasteczka limonka-matcha Zobacz przepis

Kruche ciasteczka limonka-matcha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zielone bezy - z matchą i limonką

 Zielone bezy - z matchą i limonką Zobacz przepis

Zielone bezy - z matchą i limonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sernik limonkowo-kokosowy z matchą

 Sernik limonkowo-kokosowy z matchą Zobacz przepis

Sernik limonkowo-kokosowy z matchą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Torcik wspomnienie lata

 Torcik wspomnienie lata Zobacz przepis

Torcik wspomnienie lata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
9
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 814

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

4