Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babka o wyrazistym smaku pomarańczy i matcha, cudownie aromatyczna, idealnie wilgotna, pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Umili i rozjaśni nawet najbardziej pochmurny dzień.
Składniki
Pomarańczę wyszorować, zalać wodą i zagotować. Wodę wylać, wlać nową i gotować 45 min. Wyjąć i zmiksować na puree, wystudzić.
Łyżkę matcha wymieszać z dwoma łyżkami wody i łyżeczką mąki na papkę.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać wodę mineralną i olej, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Delikatnie wymieszać do połączenia.
Podzielić na 2 części. Do jednej dodać puree z pomarańczy, do drugiej papkę matcha, wymieszać.
Nakładać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką keksówki (26 cm) na przemian na środek paski pomarańczowe i matcha.
Piec ok 50 min w temp 190C. Po upieczeniu chwilę potrzymać w formie, później przełożyć na kratkę.
Polewa 1 łyżeczkę matchy wymieszać z mlekiem i lekko zagotować z masłem. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę i po chwili dokładnie wymieszać. Gęstniejącą polewą polać wystudzoną babkę
Udekorować kandyzowaną pomarańczą i listkami mięty. Można użyć gotowej kandyzowanej pomarańczy ale można też przygotować ją samemu.
Kandyzowana pomarańcza w plastrach Szkl cukru zagotować ze szkl wody, dodać pokrojoną w 4 mm plasterki pomarańczę, gotować na wolnym ogniu ok 45 min. Wyłożyć na kratkę do wystudzenia.Tak przygotowane plastry są miękkie i dają się kroić na cieście.