Spis treści:
- Kasza jęczmienna - rodzaje
- Kasza jęczmienna - wartości odżywcze
- Kasza jęczmienna - właściwości
- Jak gotować kaszę jęczmienną?
- Kasza jęczmienna - przeciwwskazania
- Potrawy z kaszy jęczmiennej
Jęczmień to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. W Polsce pierwsze ślady hodowli tego zboża datowane są na III–II w. p.n.e. Do dziś jego ziarna, z których pozyskiwana jest kasza jęczmienna, doceniane są za właściwości i szereg cennych wartości odżywczych. Sprawdź, jak gotować kaszę jęczmienną i jakie pyszne potrawy z niej przygotować.
Kasza jęczmienna - rodzaje
Występują różne odmiany kaszy jęczmiennej, a każda z nich przyda się do zupełnie innych dań. Kasza jęczmienna występuje w trzech rodzajach:
- kasza pęczak - całe ziarna jęczmienia, które pozbawiono łuski. Świetna baza sałatek, kaszotta i farszów do warzyw,
- kasza wiejska - powstaje z obłuszczonego jęczmienia, połamany pęczak, nazywana też kaszą łamaną. Pyszny dodatek do pulpetów czy gulaszu, składnik kotletów wegetariańskich,
- kasza jęczmienna perłowa - pęczak rozdrobniony i wypolerowany. Występuje też w wersji prażonej; to jeden z elementów zup i sałatek.
Kasza jęczmienna - wartości odżywcze
Wiesz już, że występują różne rodzaje kaszy jęczmiennej. Jak możesz się domyślać, odmiana będzie mieć duży wpływ na wartości odżywcze kaszy jęczmiennej. Pęczak zawiera najwięcej cennych składników i charakteryzuje się najniższym indeksem glikemicznym (IG = 25). 100 g produktu ma ok. 354 kcal.
Kasza jęczmienna perłowa dostarcza 352 kalorii, więcej węglowodanów i mniej białka oraz błonnika niż pęczak. Z kolei kasza wiejska to ok. 340 kcal w 100 g, ale ma mniejsze wartości odżywcze od pozostałych rodzajów. Kasze jęczmienne, już niezależnie od odmiany, to źródło witamin (A, E, K i tych z grupy B) i minerałów (selenu, magnezu, wapnia, potasu i fosforu).
Kasza jęczmienna - właściwości
Do najcenniejszych właściwości kaszy jęczmiennej należy to, że dostarcza błonnika pokarmowego. Najwięcej jest go w pęczaku. Dzięki spożywaniu kaszy poprawia się perystaltyka jelit, redukuje siła i częstotliwość zaparć, powoli zanikają problemy żołądkowe. Obecność tego składnika odżywczego sprawia też, że kasza jęczmienna to świetny element diety odchudzającej. Błonnik przyspiesza metabolizm, wspiera w zrzucaniu zbędnych kilogramów i zmniejsza ryzyko chorób układu pokarmowego.
Co więcej, kasza jęczmienna dostarcza też organizmowi dużo energii - to źródło skrobi, która trawiona jest do postaci glukozy. Cały proces trwa długo i powoli, dlatego po zjedzeniu pęczaku czujemy się syci i pobudzeni do działania. Dodatkowo zawartość witaminy K i E zapewnia prawidłową pracę układu krwionośnego, wpływa na odpowiednią krzepliwość krwi i pomaga w walce z niedokrwistością oraz zbyt wysokim cholesterolem. Przeciwdziała więc zakrzepom i zatorom oraz zabezpiecza przed powstawaniem siniaków i krwiaków.
Specjaliści ds. żywienia i lekarze podkreślają też, że produkty jęczmienne są szczególnie cenne w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, m.in. otyłości, chorób układu krążenia i nowotworu jelita grubego.
Zobacz: Dorsz z warzywami i kaszą gryczaną w bulionie
Jak gotować kaszę jęczmienną?
Oczywiście możesz stosować się do wskazówek producentów, jeśli kupujesz kaszę w gotowych woreczkach. Jeśli jednak nabyłeś ten produkt spożywczy na wagę i nie masz dołączonej instrukcji, wypróbuj świetny przepis na to, jak gotować kaszę jęczmienną:
- Na początku wsyp kaszę na sitko i przepłucz pod zimną wodą, aby usunąć wszelkie zabrudzenia.
- Do garnka wlej wodę. Na jedną szklankę kaszy powinny przypadać dwie szklanki lekko osolonej wody. Jeśli zależy ci na bardzo gęstej kaszy (wręcz o konsystencji kleiku), użyj nieco innej proporcji - trzy i pół szklanki wody na jedną szklankę kaszy.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wsyp kaszę i poczekaj, aż ponownie się zagotuje. Następnie trzymaj jeszcze na ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie kilkukrotnie wymieszaj całość, by kasza nie przywarła do dna. Kasza powinna wchłonąć całą wodę.
- Jeśli do wody wlejesz odrobinę oleju roślinnego, kasza lepiej się ugotuje. Z kolei, aby dodać jej smaku, możesz do wody wrzucić ziele angielskie albo liść laurowy. Warto też gotować ją nie na wodzie, a na bulionie.
Kasza jęczmienna - przeciwwskazania
Kaszy jęczmiennej nie powinny jeść osoby chorujące na celiakię, czyli trwałą nietolerancję glutenu. Gluten to białko znajdujące się właśnie w jęczmieniu. Przeciwwskazaniem do jej jedzenia są też choroby żołądka, dwunastnicy i refluks żołądkowy. Kasza jęczmienna zawiera dużą dawkę fosforu i siarki, które obciążają układ pokarmowy. Zaleca się, żeby uważać na podawanie jej małym dzieciom.
Potrawy z kaszy jęczmiennej
Najpopularniejszym daniem z kaszą jęczmienną jest niewątpliwie polski krupnik. Nie warto jednak ograniczać się tylko do tej zupy! Możesz też przygotować z jej dodatkiem pyszną jarzynową, gulaszową, rybną czy ogórkową. Kasza wiejska nada się jako nadzienie do pierogów, a kasza pęczak - do zapiekanek z piekarnika czy faszerowanych warzyw. Każdy z jej rodzajów możesz podać w towarzystwie sosu - gulaszowego, grzybowego czy warzywnego.
Wypróbuj apetyczne i sprawdzone przepisy na potrawy z kaszy jęczmiennej:
1. Sałatka z kaszą jęczmienną
Zobacz przepisSałatka z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka z kaszą jęczmienną i kabanosami
Zobacz przepisSałatka z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką do obiadu
Zobacz przepisKasza jęczmienna do obiadu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kasza jęczmienna z szynką i warzywami
Zobacz przepisKasza jęczmienna z szynką i warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Zupa pieczarkowa z kaszą perłową
Zobacz przepisZupa pieczarkowa z kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Krupnik z kaszą pęczak
Zobacz przepisKrupnik z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kaszotto z kaszy pęczak z grzybami
Zobacz przepisKaszotto z kaszy pęczak z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kasza jęczmienna z sosem grzybowym
Zobacz przepisKasza jęczmienna z sosem grzybowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z kaszą pęczak
Zobacz przepisSałatka z kaszą pęczak / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Gołąbki z kaszą perłową
Zobacz przepisGołąbki z kaszą perłową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kasza jęczmienna z gulaszem
Zobacz przepisKasza jęczmienna z gulaszem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pulpety z kaszą jęczmienną
Zobacz przepisPulpety z kaszą jęczmienną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Najlepsze danie z PRL? Makłowicz wspomina o jednej potrawie »
Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji »
Co dzieje się z ciałem, gdy co rano pijesz wodę z kurkumą? Widać od razu »