Spis treści:- Kiwi - charakterystyka
- Wartości odżywcze kiwi
- Jakie właściwości zdrowotne ma kiwi?
- Na co pomaga kiwi?
- Kiwi - przeciwwskazania
- Zastosowanie kiwi w kuchni
Kiwi - charakterystyka
Kiwi to owoc rośliny o nazwie aktinidia smakowita. Nazwa jest nieprzypadkowa, a miąższ owoców aktinidii jest bardzo smaczny, słodko - kwaśny i orzeźwiający. Nazwa kiwi pojawiła się dopiero w XX wieku i wzięła się od charakterystycznej skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi. Wtedy też zaczęto uprawiać kiwi komercyjnie, najpierw w Nowej Zelandii, potem w krajach basenu Morza Śródziemnego i w cieplejszych rejonach obu Ameryk.
Owoce kiwi to jagody. Charakteryzuje je owalny kształt, wyglądają jak mały, włochaty ziemniak. Tyle że po przekrojeniu ukazuje się jego zielony, półprzezroczysty miąższ z białym trzonem, wokół którego zgromadzone są drobne, czarne nasiona. Ze względu na charakterystyczną, pokrytą drobnymi włoskami skórę kiwi nazywane jest często "chińskim agrestem".
Sprawdź także: Przekąski z ciasta francuskiego - szybkie, proste i oryginalne przepisy
Wartości odżywcze kiwi
Ze względu na wartości odżywcze kiwi świetnie się sprawdzi w diecie osób, które się odchudzają. Jeden owoc to około 100 g, a zawiera tylko 61 kalorii. W skład jednego kiwi wchodzi:

- 15 g węglowodanów,
- 9 g cukru,
- 3 g błonnika pokarmowego,
- 1,1 g białka,
- 0,5 g tłuszczu,
- 3 mg sodu,
- 1,1 g białka.
Dzięki temu składowi i proporcjom kiwi cechuje się niskim indeksem glikemicznym. O indeksie glikemicznym decyduje między innymi zawartość błonnika. W skórce kiwi jest go więcej niż w samym owocu. Dlatego jedzenie kiwi wraz ze skórką sprawia, że jego wartości odżywcze rosną.
Jakie właściwości zdrowotne ma kiwi?
Tan mały owoc jest źródłem witaminy C - jedno kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym ma wyjątkowo dużo witaminy K, zawiera też potas, magnez, miedź i kwas foliowy. Stąd biorą się właściwości zdrowotne kiwi:
- wspiera odporność, dzięki witaminie C,
- reguluje pracę jelit,
- zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- wpływa korzystnie na wzrok,
- wspiera układ oddechowy,
- korzystnie wpływa na układ nerwowy,
- spowalnia procesy starzenia się skóry.
Warto dodać, że niektóre witaminy zawarte w kiwi w wyjątkowo dużych ilościach rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Dlatego lepiej spożywać kiwi bezpośrednio po posiłku, dodawać je do deserów i sałatek. Wtedy mamy pewność, że skorzystaliśmy w pełni z jego dobrodziejstw.
Na co pomaga kiwi?
Ten owoc, regularnie spożywany, wspiera wiele funkcji organizmu. Na co konkretnie pomaga kiwi? Przede wszystkim reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Wspierając oczy, przeciwdziała jaskrze, zaćmie czy zanikowi plamki żółtej. Kiwi pomaga zasnąć, dzięki niewielkiej zawartości serotoniny i inozytolu, wzmacnia też koncentrację.
Nie powinni go sobie żałować astmatycy, bo poprawia czynności płuc. Działanie moczopędne owocu wzmacnia nerki, a zawartość potasu i witaminy C powoduje obniżenie ciśnienia. Kiwi pomaga też w leczeniu infekcji, zawiera bardzo dużo antyoksydantów.
Kiwi - przeciwwskazania
Mimo wielu właściwości zdrowotnych nie wszyscy mogą sobie pozwolić na jedzenie tych owoców. Przeciwwskazaniem do jedzenia kiwi są alergie na lateks oraz na papainę i antykinidynę. Oznacza to, że osoby uczulone na papaję i ananasa nie powinny również jeść kiwi.
>Mimo dużej zawartości błonnika diabetycy powinni jeść kiwi z umiarem. To dlatego, że owoc ten zawiera spore ilości cukru. Osoby cierpiące na biegunki oraz owrzodzenia żołądka również powinny unikać kiwi. Zawiera ono dużo drażniących kwasów i wzmaga perystaltykę jelit.
Zastosowanie kiwi w kuchni
Kiwi ma ciekawy, słodko-kwaśny smak i sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Można używać kiwi do sporządzania sałatek owocowych, deserów oraz marynat do mięs. Jest też doskonałym składnikiem koktajli i smoothie, ze względu na swój orzeźwiający smak.
W zastosowaniu kiwi w kuchni należy jednak pamiętać, że zawiera składniki, które powodują, że szybko mięknie. Kwas aktynowy i bromowy wpłyną również na inne produkty, dlatego kiwi dodajemy do sałatki owocowej w ostatniej chwili przed podaniem, aby wszystkie owoce w sałatce nie zmiękły. Natomiast enzymy zawarte w owocu sprawią, że galaretka z dodatkiem kiwi nigdy się nie zsiądzie. Lepiej więc traktować je jako samodzielny dodatek do deserów.
Poza wszystkim kiwi można spożywać też samodzielnie. Można je obrać, a jeśli chcemy je jeść ze skórką, należy wcześniej zetrzeć z niej drobne włoski.
3. Deser owsiany z kiwi

Deser owsiany z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Jogurtowe ciasto z kiwi

Jogurtowe ciasto z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sernik z kiwi

Sernik z truskawkami i kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Deser z mango, kiwi i borówkami
Deser z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Sałatka z bobem malinami, kiwi i bratkami

Sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

Omlet na słodko z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Gniazda bezowe z kiwi

Gniazda bezowe z kremem straciatella, kiwi i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado

Sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską
Mięso nadziewane kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Stek z tuńczyka z sosem z kiwi

Sos z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi
Szaszłyki z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »
Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »