Grill - temat specjalny

Poprawia odporność, trawienie, obniża ciśnienie i pomaga zasnąć. Dlaczego warto jeść kiwi?

Kiwi jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie, zalicza się do superfoods. Pod niepozorną skórką skrywa się wiele witamin i składników mineralnych, które sprawiają, że ten owoc wspiera odchudzanie, obniża ciśnienie, za to podwyższa odporność. Wyjaśniamy, dlaczego jeszcze warto jeść kiwi.

Na co pomaga kiwi? Właściwości zdrowotne tego owocu są korzystne dla astmatyków | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiwi - charakterystyka 

Kiwi to owoc rośliny o nazwie aktinidia smakowita. Nazwa jest nieprzypadkowa, a miąższ owoców aktinidii jest bardzo smaczny, słodko - kwaśny i orzeźwiający. Nazwa kiwi pojawiła się dopiero w XX wieku i wzięła się od charakterystycznej skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi. Wtedy też zaczęto uprawiać kiwi komercyjnie, najpierw w Nowej Zelandii, potem w krajach basenu Morza Śródziemnego i w cieplejszych rejonach obu Ameryk.

Owoce kiwi to jagody. Charakteryzuje je owalny kształt, wyglądają jak mały, włochaty ziemniak. Tyle że po przekrojeniu ukazuje się jego zielony, półprzezroczysty miąższ z białym trzonem, wokół którego zgromadzone są drobne, czarne nasiona. Ze względu na charakterystyczną, pokrytą drobnymi włoskami skórę kiwi nazywane jest często "chińskim agrestem".

Sprawdź także: Przekąski z ciasta francuskiego - szybkie, proste i oryginalne przepisy

Wartości odżywcze kiwi 

Ze względu na wartości odżywcze kiwi świetnie się sprawdzi w diecie osób, które się odchudzają. Jeden owoc to około 100 g, a zawiera tylko 61 kalorii. W skład jednego kiwi wchodzi:

  • 15 g węglowodanów,
  • 9 g cukru,
  • 3 g błonnika pokarmowego,
  • 1,1 g białka,
  • 0,5 g tłuszczu,
  • 3 mg sodu,
  • 1,1 g białka.

Dzięki temu składowi i proporcjom kiwi cechuje się niskim indeksem glikemicznym. O indeksie glikemicznym decyduje między innymi zawartość błonnika. W skórce kiwi jest go więcej niż w samym owocu. Dlatego jedzenie kiwi wraz ze skórką sprawia, że jego wartości odżywcze rosną.

Jakie właściwości zdrowotne ma kiwi? 

Tan mały owoc jest źródłem witaminy C - jedno kiwi zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym ma wyjątkowo dużo witaminy K, zawiera też potas, magnez, miedź i kwas foliowy. Stąd biorą się właściwości zdrowotne kiwi:

  • wspiera odporność, dzięki witaminie C,
  • reguluje pracę jelit,
  • zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • wpływa korzystnie na wzrok,
  • wspiera układ oddechowy,
  • korzystnie wpływa na układ nerwowy,
  • spowalnia procesy starzenia się skóry.

Warto dodać, że niektóre witaminy zawarte w kiwi w wyjątkowo dużych ilościach rozpuszczają się jedynie w tłuszczach. Dlatego lepiej spożywać kiwi bezpośrednio po posiłku, dodawać je do deserów i sałatek. Wtedy mamy pewność, że skorzystaliśmy w pełni z jego dobrodziejstw.

Na co pomaga kiwi? 

Ten owoc, regularnie spożywany, wspiera wiele funkcji organizmu. Na co konkretnie pomaga kiwi? Przede wszystkim reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Wspierając oczy, przeciwdziała jaskrze, zaćmie czy zanikowi plamki żółtej. Kiwi pomaga zasnąć, dzięki niewielkiej zawartości serotoniny i inozytolu, wzmacnia też koncentrację.

Nie powinni go sobie żałować astmatycy, bo poprawia czynności płuc. Działanie moczopędne owocu wzmacnia nerki, a zawartość potasu i witaminy C powoduje obniżenie ciśnienia. Kiwi pomaga też w leczeniu infekcji, zawiera bardzo dużo antyoksydantów.

Kiwi - przeciwwskazania 

Mimo wielu właściwości zdrowotnych nie wszyscy mogą sobie pozwolić na jedzenie tych owoców. Przeciwwskazaniem do jedzenia kiwi są alergie na lateks oraz na papainę i antykinidynę. Oznacza to, że osoby uczulone na papaję i ananasa nie powinny również jeść kiwi.

>Mimo dużej zawartości błonnika diabetycy powinni jeść kiwi z umiarem. To dlatego, że owoc ten zawiera spore ilości cukru. Osoby cierpiące na biegunki oraz owrzodzenia żołądka również powinny unikać kiwi. Zawiera ono dużo drażniących kwasów i wzmaga perystaltykę jelit.

Zastosowanie kiwi w kuchni 

Kiwi ma ciekawy, słodko-kwaśny smak i sprawdzi się w przygotowaniu wielu potraw. Można używać kiwi do sporządzania sałatek owocowych, deserów oraz marynat do mięs. Jest też doskonałym składnikiem koktajli i smoothie, ze względu na swój orzeźwiający smak.

W zastosowaniu kiwi w kuchni należy jednak pamiętać, że zawiera składniki, które powodują, że szybko mięknie. Kwas aktynowy i bromowy wpłyną również na inne produkty, dlatego kiwi dodajemy do sałatki owocowej w ostatniej chwili przed podaniem, aby wszystkie owoce w sałatce nie zmiękły. Natomiast enzymy zawarte w owocu sprawią, że galaretka z dodatkiem kiwi nigdy się nie zsiądzie. Lepiej więc traktować je jako samodzielny dodatek do deserów.

Poza wszystkim kiwi można spożywać też samodzielnie. Można je obrać, a jeśli chcemy je jeść ze skórką, należy wcześniej zetrzeć z niej drobne włoski.

1. Koktajl z kiwi

 Koktajl z kiwi Zobacz przepis

Koktajl z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Dżem z kiwi

 Dżem z kiwi Zobacz przepis

Dżem z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Deser owsiany z kiwi

 Deser owsiany z kiwi Zobacz przepis

Deser owsiany z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zielona sałatka z kiwi

 Zielona sałatka z kiwi Zobacz przepis

Sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jogurtowe ciasto z kiwi

 Jogurtowe ciasto z kiwi Zobacz przepis

Jogurtowe ciasto z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sernik z kiwi

 Sernik z kiwi Zobacz przepis

Sernik z truskawkami i kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Deser z mango, kiwi i borówkami

 Deser z mango, kiwi i borówkami Zobacz przepis

Deser z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

 Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem Zobacz przepis

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z bobem malinami, kiwi i bratkami

 Sałatka z bobem malinami, kiwi i bratkami Zobacz przepis

Sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi

 Biszkoptowe omleciki z bitą śmietaną i kiwi Zobacz przepis

Omlet na słodko z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Gniazda bezowe z kiwi

 Gniazda bezowe z kiwi Zobacz przepis

Gniazda bezowe z kremem straciatella, kiwi i borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado

 Sałatka z radicchio rosso, mango, kiwi i awokado Zobacz przepis

Sałatka z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską

 Polędwiczki wieprzowe nadziewane kiwi i jagodą inkaską Zobacz przepis

Mięso nadziewane kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Stek z tuńczyka z sosem z kiwi

 Stek z tuńczyka z sosem z kiwi Zobacz przepis

Sos z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi

 Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi Zobacz przepis

Szaszłyki z kiwi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jedna z najzdrowszych roślin świata. Reguluje metabolizm cukru i oczyszcza krew »

Warzywny symbol wiosny na talerzu. Szparagi z jajkiem w koszulce oraz gęstym sosem holenderskim »

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 49

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1