Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie wartości odżywcze ma rzodkiewka?
- Ile kalorii ma rzodkiewka?
- Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
- Co można zrobić z rzodkiewki?
- Najlepsze przepisy z rzodkiewką
Rzodkiewka to jeden z podstawowych składników odchudzających diet – ma niewiele kalorii i całą moc mikroelementów. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom rzodkiewka polecana jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Co dokładnie kryje w sobie ta niepozorna roślina, jakie ma wartości odżywcze i co można z niej zrobić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Rzodkiewka – wartości odżywcze
Zastanawiasz się, skąd bierze się zdrowotne działanie rzodkiewki? Wartości odżywcze tego niepozornego warzywa z pewnością zaskoczą niejednego. Włączając do swojego menu ten składnik, dostarczysz swojemu organizmowi liczne minerały, tj. magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz potas. Warto wspomnieć również o zawartości siarki, która odpowiada za charakterystyczny, ostry smak rzodkiewki.
Oprócz całego spektrum minerałów rzodkiewka ma do zaoferowania mnóstwo witamin – na szczególną uwagę zasługują witaminy C i A oraz te z grupy B. Ponadto to czerwone warzywo cechuje się obecnością błonnika, który z pewnością zainteresuje osoby starające się zrzucić nadprogramowe kilogramy przed latem. Jego zawartość w 100 g produktu to dwa i pół grama.
Zobacz: Jak zrobić makaron z pesto z liści rzodkiewki?
Rzodkiewka – kalorie
Jesteś w trakcie odchudzania? Na twojej dietetycznej liście powinna znaleźć się właśnie rzodkiewka! Kalorie spożyte wraz z warzywem można w zasadzie pominąć w ogólnym rozliczeniu energetycznym dnia – zatem umieszczaj ją na swoim talerzu jak najczęściej!
Dlaczego warto jeść rzodkiewkę?
Jednym z jej oczywistych atutów jest sprzyjanie utracie wagi. Zawarty w niej potas bierze udział w regulowaniu gospodarki węglowodanowej i lipidowej, a błonnik sprawia, że produkt ten zmniejsza apetyt, ogranicza wchłanianie cukrów prostych w jelicie i poprawia ich perystaltykę.
Rzodkiewka pobudza syntezę żółci, wspomagając procesy trawienne – wspomniana wcześniej siarka działa przeciwbakteryjnie, a olejek gorczycowy zapobiega rozmaitym problemom gastrycznym, w tym niestrawności, wzdęciom i zaparciom. Czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania do jej spożywania? Owszem – składnik ten powinien zostać wyeliminowany z jadłospisu pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Wspomniane warzywo stanowi naturalne remedium na niedokrwistość – a to wszystko za sprawą obecności pierwiastków krwiotwórczych, tj. żelaza, miedzi oraz manganu. Dodatkowo znajdujący się w rzodkiewce kwas askorbinowy zwiększa ich biodostępność. Chorujesz na anemię? W takim razie łącz warzywo ze źródłami witaminy C, np. natką pietruszki.
Sprawdź także: Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów
Co można zrobić z rzodkiewki?
Rzodkiewka uznawana jest za jedną z najpospolitszych roślin, dostępnych w większości lokalnych sklepów i supermarketów. To właśnie z tego powodu często traktowana jest po macoszemu, a jej zdrowotne działanie pozostaje w cieniu właściwości innych warzyw. Co można zrobić z rzodkiewki, żeby twój organizm skorzystał na jeszcze większym zastrzyku witamin?
Hummus
Słyszałeś kiedyś o hummusie z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie musisz wypróbować przepis na ten przysmak chociaż raz w życiu! Do jego realizacji będziesz potrzebować ciecierzycy, soku z limonki, czosnku, tahini, oliwy z oliwek, soli oraz ulubionych przypraw do smaku. Tak wykonany hummus idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek oraz dip do surowych warzyw.
Sałatki
Sałatki to najprostszy sposób, aby dostarczyć swojemu organizmowi zdrowe składniki odżywcze. Dodatek w postaci rzodkiewki sprawdzi się z innymi nowalijkami, np. szczypiorkiem, zielonym ogórkiem, żółtymi pomidorami oraz sałatą masłową. Taka przekąska zyska jeszcze więcej charakteru, jeśli dodasz do niej ulubiony dressing, np. na bazie oliwy z oliwek.
Chłodnik z rzodkiewką
Uwielbiasz wiosenne zupy? Kwintesencją zdrowia na talerzu jest chłodnik z rzodkiewką. Jeśli chcesz, żeby twój chłodnik zamienił się w dietetyczny przysmak, zamiast śmietany zabiel go jogurtem naturalnym lub greckim. Lubisz eksperymenty kulinarne? W takim wypadku możesz skropić zupę odrobiną soku z limonki.
Makaron z rzodkiewką
Co można zrobić z rzodkiewki oprócz powyższych smakołyków? Na przykład makaron z rzodkiewką! Warzywo to doskonale uzupełni białe sosy na bazie jogurtu, czosnku oraz czerwonej cebuli. Kropką nad i będzie sowita ilość koperku lub świeżego szczypiorku oraz kapary. Jeśli gustujesz w rybach, dodaj do domowej pasty odrobinę tuńczyka. W razie potrzeby możesz zamienić go na delikatniejszą rybę, np. łososia. Palce lizać!
Smażona rzodkiewka
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzodkiewka świetnie nadaje się do obróbki na patelni. Do podania niecodziennej przekąski wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, w tym kolendra, czosnek, oliwa z oliwek, sól morska oraz świeżo mielony pieprz. Jaki tłuszcz najlepiej wybrać do smażenia rzodkiewki? Postaw na masło ghee lub klarowane.
Marynowana rzodkiewka
Oprócz walorów smakowych marynowana rzodkiewka – podobnie jak tradycyjne kiszonki – wspiera mikroflorę bakteryjną. Dobre bakterie jelitowe pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. Aby zamarynować warzywo, wystarczy przygotować odpowiednią zalewę na bazie wody z octem i ulubionych przypraw.
Pieczona rzodkiewka
Jeśli nie wiesz, co można zrobić z rzodkiewki, z pewnością zaskoczy cię fakt, że warzywo to nadaje się również do pieczenia. Przyrządzenie najprostszego wariantu tej potrawy wymaga pokrojenia rzodkiewek na połówki, skropienia ich oliwą z oliwek oraz posypania ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Piecz składniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut – i gotowe!
Ser z rzodkiewką
Ser z rzodkiewką to smarowidło na kanapki, które zna prawie każdy – i prawie każdy je uwielbia. Przyrządza się je na rozmaite sposoby i z różnorodnymi dodatkami. Jeśli lubisz mniej konwencjonalne rozwiązania, wystarczy, że wzbogacisz podstawowy przepis o czerwoną cebulkę, kiszone lub konserwowe ogórki i kapary. Zależy ci na bardzo kremowej konsystencji? Przygotuj ser na bazie tłustego produktu, wzbogaconego o mieszankę jogurtu naturalnego i majonezu.
Przepisy na rzodkiewkę od Smaker.pl
Wyżej przedstawione receptury to dla ciebie za mało? Jeśli nadal nie wiesz, co można zrobić z rzodkiewki, odwiedź nasz serwis, w którym czeka na ciebie moc inspiracji na dania z popularnym czerwonym warzywem. Wśród nich znajdziesz m.in. surówkę z rzodkiewki, nadziewane rzodkiewki, penne z rzodkiewką oraz rzodkiewki w zaprawie.
Wypróbuj sprawdzonych przepisów z rzodkiewką, którymi podzielili się użytkownicy Smakera:
1. Twarożek z rzodkiewką

Twarożek z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Sałatka resztkowa z liśćmi młodej rzodkiewki

Sałatka z liści rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Grillowane rzodkiewki

Grillowane rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Rzodkiewka na śniadanie

Surówka z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i warzywami

Sałatka z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem

Chłodnik z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Mizeria z rzodkiewki

Mizeria z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Jakie efekty daje kawa z cytryną? »
Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Pyszotka:)