Rzodkiewka – wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Rzodkiewka nosi miano królowej nowalijek – pojawia się na lokalnych targowiskach jako jedna z pierwszych, oferuje liczne prozdrowotne właściwości i daje duże pole do popisu w kuchni. Dlaczego warto jeść rzodkiewkę i co można z niej zrobić? Sprawdź pomysły ze Smaker.pl!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się: 

Rzodkiewka to jeden z podstawowych składników odchudzających diet ma niewiele kalorii i całą moc mikroelementów. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom rzodkiewka polecana jest przede wszystkim jako naturalny antybiotyk. Co dokładnie kryje w sobie ta niepozorna roślina, jakie ma wartości odżywcze i co można z niej zrobić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej!

Rzodkiewka – wartości odżywcze 

Zastanawiasz się, skąd bierze się zdrowotne działanie rzodkiewki? Wartości odżywcze tego niepozornego warzywa z pewnością zaskoczą niejednego. Włączając do swojego menu ten składnik, dostarczysz swojemu organizmowi liczne minerały, tj. magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz potas. Warto wspomnieć również o zawartości siarki, która odpowiada za charakterystyczny, ostry smak rzodkiewki. 

Oprócz całego spektrum minerałów rzodkiewka ma do zaoferowania mnóstwo witamin – na szczególną uwagę zasługują witaminy C i A oraz te z grupy B. Ponadto to czerwone warzywo cechuje się obecnością błonnika, który z pewnością zainteresuje osoby starające się zrzucić nadprogramowe kilogramy przed latem. Jego zawartość w 100 g produktu to dwa i pół grama. 

Zobacz: Jak zrobić makaron z pesto z liści rzodkiewki?

Rzodkiewka – kalorie 

Jesteś w trakcie odchudzania? Na twojej dietetycznej liście powinna znaleźć się właśnie rzodkiewka! Kalorie spożyte wraz z warzywem można w zasadzie pominąć w ogólnym rozliczeniu energetycznym dnia – zatem umieszczaj ją na swoim talerzu jak najczęściej! 

Dlaczego warto jeść rzodkiewkę? 

Jednym z jej oczywistych atutów jest sprzyjanie utracie wagi. Zawarty w niej potas bierze udział w regulowaniu gospodarki węglowodanowej i lipidowej, a błonnik sprawia, że produkt ten zmniejsza apetyt, ogranicza wchłanianie cukrów prostych w jelicie i poprawia ich perystaltykę. 

Rzodkiewka pobudza syntezę żółci, wspomagając procesy trawienne – wspomniana wcześniej siarka działa przeciwbakteryjnie, a olejek gorczycowy zapobiega rozmaitym problemom gastrycznym, w tym niestrawności, wzdęciom i zaparciom. Czy istnieją jakiekolwiek przeciwskazania do jej spożywania? Owszem – składnik ten powinien zostać wyeliminowany z jadłospisu pacjentów z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. 

Wspomniane warzywo stanowi naturalne remedium na niedokrwistość – a to wszystko za sprawą obecności pierwiastków krwiotwórczych, tj. żelaza, miedzi oraz manganu. Dodatkowo znajdujący się w rzodkiewce kwas askorbinowy zwiększa ich biodostępność. Chorujesz na anemię? W takim razie łącz warzywo ze źródłami witaminy C, np. natką pietruszki.

Sprawdź także: Jakie przetwory można zrobić z rzodkiewki? Oto 6 pysznych przepisów

Co można zrobić z rzodkiewki? 

Rzodkiewka uznawana jest za jedną z najpospolitszych roślin, dostępnych w większości lokalnych sklepów i supermarketów. To właśnie z tego powodu często traktowana jest po macoszemu, a jej zdrowotne działanie pozostaje w cieniu właściwości innych warzyw. Co można zrobić z rzodkiewki, żeby twój organizm skorzystał na jeszcze większym zastrzyku witamin? 

Hummus 

Słyszałeś kiedyś o hummusie z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie musisz wypróbować przepis na ten przysmak chociaż raz w życiu! Do jego realizacji będziesz potrzebować ciecierzycy, soku z limonki, czosnku, tahini, oliwy z oliwek, soli oraz ulubionych przypraw do smaku. Tak wykonany hummus idealnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek oraz dip do surowych warzyw. 

Sałatki 

Sałatki to najprostszy sposób, aby dostarczyć swojemu organizmowi zdrowe składniki odżywcze. Dodatek w postaci rzodkiewki sprawdzi się z innymi nowalijkami, np. szczypiorkiem, zielonym ogórkiem, żółtymi pomidorami oraz sałatą masłową. Taka przekąska zyska jeszcze więcej charakteru, jeśli dodasz do niej ulubiony dressing, np. na bazie oliwy z oliwek. 

Chłodnik z rzodkiewką 

Uwielbiasz wiosenne zupy? Kwintesencją zdrowia na talerzu jest chłodnik z rzodkiewką. Jeśli chcesz, żeby twój chłodnik zamienił się w dietetyczny przysmak, zamiast śmietany zabiel go jogurtem naturalnym lub greckim. Lubisz eksperymenty kulinarne? W takim wypadku możesz skropić zupę odrobiną soku z limonki. 

Makaron z rzodkiewką 

Co można zrobić z rzodkiewki oprócz powyższych smakołyków? Na przykład makaron z rzodkiewką! Warzywo to doskonale uzupełni białe sosy na bazie jogurtu, czosnku oraz czerwonej cebuli. Kropką nad i będzie sowita ilość koperku lub świeżego szczypiorku oraz kapary. Jeśli gustujesz w rybach, dodaj do domowej pasty odrobinę tuńczyka. W razie potrzeby możesz zamienić go na delikatniejszą rybę, np. łososia. Palce lizać! 

Smażona rzodkiewka 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że rzodkiewka świetnie nadaje się do obróbki na patelni. Do podania niecodziennej przekąski wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, w tym kolendra, czosnek, oliwa z oliwek, sól morska oraz świeżo mielony pieprz. Jaki tłuszcz najlepiej wybrać do smażenia rzodkiewki? Postaw na masło ghee lub klarowane. 

Marynowana rzodkiewka 

Oprócz walorów smakowych marynowana rzodkiewka – podobnie jak tradycyjne kiszonki – wspiera mikroflorę bakteryjną. Dobre bakterie jelitowe pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. Aby zamarynować warzywo, wystarczy przygotować odpowiednią zalewę na bazie wody z octem i ulubionych przypraw. 

Pieczona rzodkiewka 

Jeśli nie wiesz, co można zrobić z rzodkiewki, z pewnością zaskoczy cię fakt, że warzywo to nadaje się również do pieczenia. Przyrządzenie najprostszego wariantu tej potrawy wymaga pokrojenia rzodkiewek na połówki, skropienia ich oliwą z oliwek oraz posypania ulubionymi przyprawami, solą, pieprzem i świeżym majerankiem. Piecz składniki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut – i gotowe!  

Ser z rzodkiewką 

Ser z rzodkiewką to smarowidło na kanapki, które zna prawie każdy – i prawie każdy je uwielbia. Przyrządza się je na rozmaite sposoby i z różnorodnymi dodatkami. Jeśli lubisz mniej konwencjonalne rozwiązania, wystarczy, że wzbogacisz podstawowy przepis o czerwoną cebulkę, kiszone lub konserwowe ogórki i kapary. Zależy ci na bardzo kremowej konsystencji? Przygotuj ser na bazie tłustego produktu, wzbogaconego o mieszankę jogurtu naturalnego i majonezu. 

Przepisy na rzodkiewkę od Smaker.pl 

Wyżej przedstawione receptury to dla ciebie za mało? Jeśli nadal nie wiesz, co można zrobić z rzodkiewki, odwiedź nasz serwis, w którym czeka na ciebie moc inspiracji na dania z popularnym czerwonym warzywem. Wśród nich znajdziesz m.in. surówkę z rzodkiewki, nadziewane rzodkiewki, penne z rzodkiewką oraz rzodkiewki w zaprawie. 

Wypróbuj sprawdzonych przepisów z rzodkiewką, którymi podzielili się użytkownicy Smakera:

1. Twarożek z rzodkiewką

 Twarożek z rzodkiewką Zobacz przepis

Twarożek z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sałatka resztkowa z liśćmi młodej rzodkiewki

 Sałatka resztkowa z liśćmi młodej rzodkiewki Zobacz przepis

Sałatka z liści rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Grillowane rzodkiewki

 Grillowane rzodkiewki Zobacz przepis

Grillowane rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Rzodkiewka na śniadanie

 Rzodkiewka na śniadanie Zobacz przepis

Surówka z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i warzywami

 Sałatka z jajkiem, rzodkiewką i warzywami Zobacz przepis

Sałatka z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem

 Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem Zobacz przepis

Chłodnik z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kuskus z rzodkiewką

 Kuskus z rzodkiewką Zobacz przepis

Kuskus z rzodkiewką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Mizeria z rzodkiewki

 Mizeria z rzodkiewki Zobacz przepis

Mizeria z rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kiszone rzodkiewki

 Kiszone rzodkiewki Zobacz przepis

Kiszone rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jakie efekty daje kawa z cytryną? »

Czy grillowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia i dla środowiska? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery MONOPORCJA MATCHA LATTE -naturalny, zdrowy energetyk

Deser dla Korposzczurów:). Orzeźwia, pobudza, odrywa od korpocodzienności, od...

Odsłon: 50

60 min
1
Przekąski Pasztetowy mix

U mnie w domu są odmienne smaki więc robiąc potrawę staram się brać to pod uw...

Odsłon: 82

>60 min
2
30 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Galaretka w pucharkach

Galaretka w pucharkach

Odsłon: 29

60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Pianka z owocami i galaretką

Pianka z owocami oblana w całości galaretką

Odsłon: 70

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Czy ziemniaki są tuczące?

Ziemniaki w różnym wydaniu, nie tylko jako dodatek do mięsa, goszczą w naszym menu. Często serwujemy je w postaci smażonej lub z kalorycznymi dodat...

0
Informacje Dlaczego rzodkiewka jest ostra?

Rzodkiewkę najczęściej jadamy solo, posypaną odrobiną soli. Często też stanowi dodatek do twarożku czy różnych sałatek – to dzięki niej potrawy na...

0
Informacje Błyskawiczne marynaty na grilla

Sezon letni to najlepszy czas na delektowanie się dobrze przyprawionym grillowanym mięsem, rybami lub warzywami. By były kruche i aromatyczne warto...

0
Wydarzenia Festiwal win i produktów regionalnych już w sierpniu

W sierpniowy weekend Zamość po raz kolejny zmieni się w stolicę polskiego wina. Trzecia edycja Festiwalu Win Polskich i Produktów Regionalnych już...

0