Uczta smaków - Karnawał

Sernik z rosą - jak zrobić to słynne ciasto?

Niektóre desery, bardziej od innych, kojarzą się z babciami. Tak jest w przypadku drożdżówki ze śliwkami i oczywiście sernika z rosą. I niestety, pomimo usilnych starań, wielu z nas nie udaje się osiągnąć tego efektu doskonałego ciasta, który babcia osiągała bez większych problemów. Jak zrobić sernik z rosą, by był tak pyszny, jak u babci?

Fot. 123RF/Picsel

Nie wiemy, czy uda nam się przebić wasze babcie, jednak znamy doskonały przepis na sernik z rosą. Jak każdy sernik, wymaga kilku podstawowych składników, ale przede wszystkim wprawy i cierpliwości. Jeśli chcecie zaproponować swoim gościom powrót do czasów dzieciństwa, koniecznie przeczytajcie ten tekst.

Czym jest sernik z rosą?

Sernik z rosą był hitem niejednej imprezy za czasów PRLu. Być może nie pamiętacie tego deseru, jednak wasi rodzice czy dziadkowie z pewnością wiedzą, o co chodzi. Sernik ten składa się z trzech elementów, a każdy z nich musi być perfekcyjny. To kruche ciasto, masa serowa oraz bezowa pianka, na której tworzą się kropelki, przypominające rosę. Sernik jest puszysty i delikatny, lekko słodki - wręcz idealny. Z pewnością zasmakuje waszym gościom, niezależnie od wieku. Jak go wykonać? Do tego potrzebujecie kilku składników oraz odrobiny czasu i cierpliwości.

Sernik złota rosa - zacznijcie od kruchego ciasta

Sernik złota rosa (jak również się go nazywa) składa się z trzech warstw, a pierwszą z nich - niezwykle ważną - jest właśnie kruche ciasto. Odpowiednio wyrobione będzie kruche, ale nierozpadające się i słodkie, choć bez przesady. Jak zrobić takie ciasto? Przyda wam się 250 gramów mąki, 150 gramów zimnego masła, 80 gramów cukru pudru, jedno jajko, dwa żółtka oraz łyżeczka proszku do pieczenia, która nie jest jednak koniecznym elementem. Pamiętajcie, że masło musi być zimne. Dzięki temu wszystkie składniki nie skleją się ze sobą zbyt szybko i nadadzą ciastu tej wspaniałej kruchości, której oczekujemy. Ciasto kruche nie przepada za zbyt długim zagniataniem, dlatego zróbcie to tylko w kilku ruchach. Do mąki dodajcie cukier i proszek, a następnie pokrojone w kostkę masło. Rozdrobnijcie składniki na kruszonkę. Dopiero wtedy dodajcie jajko oraz dwa żółtka. Nie bójcie się - białka się nie zmarnują. Przecież macie jeszcze do zrobienia bezę. Zagniećcie je szybkimi ruchami i uformujcie w kulę, którą zawiniecie w folię i włożycie do lodówki. Ciasto musi być w lodówce przez minimum pół godziny. To czas w sam raz na wyrobienie masy serowej.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Sernik z rosą - przepis na masę serową

Kiedy przygotowujecie sernik z rosą, przepis na masę serową musi być perfekcyjny. Masa powinna być lekka jak piórko, nie za słodka i spójna. Aby ją przygotować, potrzebujecie kilograma zmielonego twarogu - wybierzcie taki, z którego korzystacie zwykle do pieczenia sernika bądź robienia nadzienia do naleśników. Przyda wam się także 250 gramów cukru, dwie laski wanilii lub dwa opakowania cukru wanilinowego, 500 mililitrów mleka, 100 mililitrów oleju, dwa jajka, cztery żółtka oraz - uwaga - dwa budynie z paczki. Najlepiej, by były waniliowe lub śmietankowe. Wybierzcie budynie bez cukru. Jajka oraz żółtka ubijajcie z cukrem oraz cukrem wanilinowym, bądź wanilią, tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajcie do nich cały twaróg, dalej miksując. Budynie i mleko przygotujcie w oddzielnej misce, ubijając ją tak długo, aż cały proszek zniknie. Upewnijcie się, że nie ma tam żadnych grudek. Masę budyniową wlejcie do masy twarogowej, ciągle mieszając. Na samym końcu dodajcie tam olej, delikatnie mieszając. Masa będzie płynna, jednak nie bójcie się. Zetnie się w piekarniku.

Sprawdź: 13 pomysłów na sernik bez pieczenia

Zaczynamy piec sernik z rosą

Macie już gotową masę serową oraz ciasto kruche, które chłodzi się w lodówce. Najwyższy czas, by zacząć łączyć wszystkie składniki. Zacznijcie od przygotowania dużej formy, którą wysmarujecie masłem i wyłożycie papierem - wszystko to pomoże uchronić ciasto przed przywarciem do blaszki. Ciasto rozwałkujcie, a następnie ułóżcie równo na blaszce. Aby powietrze mogło swobodnie uchodzić, podziurawcie je widelcem na całej powierzchni. Nastawcie piekarnik na 180 stopni i włóżcie spód na dziesięć minut. Jeśli boicie się, że ciasto zacznie się wznosić, połóżcie na nim papier, który przytrzymacie surowym grochem. Upieczone ciasto wyjmijcie z piekarnika. Na spód delikatnie wylejcie przygotowaną wcześniej masę serową i wstawcie wszystko z powrotem do piekarnika. Nie zmniejszajcie temperatury. Pieczcie do momentu ścięcia się masy - będzie trwało to około 40-45 minut. Sernik z rosą jest już prawie gotowy. Potrzebuje jeszcze tylko ostatniego elementu - bezy.

Zobacz: Sernik z orzechami nerkowca

Sernik z rosą musi mieć bezę

Sernik z rosą bez bezy nie będzie tym, czym być powinien. To właśnie na niej powstają widoczne kropelki cukru, które przypominają rosę. Jak przygotować idealną bezę do sernika? Wykorzystajcie do niej wszystkie białka, które pozostały z pieczenia poprzednich warstw ciasta. Do nich koniecznie dodajcie także cukier, który odpowiada za słodkość masy, ale również za widoczną rosę. Piankę zacznijcie wyrabiać dopiero w momencie, w którym masa serowa jest już prawie ścięta, a do wyciągnięcia ciasta pozostało około dziesięciu minut. Nie róbcie tego wcześniej, gdyż białka opadną i zaczną wracać do płynnej postaci. Zamiast zwykłego cukru możecie wykorzystać cukier puder - jest drobniejszy, delikatniejszy i z pewnością nie będzie wyczuwalny w masie bezowej. Białka ubijajcie na sztywną pianę za pomocą miksera, bądź ręcznie, jeśli macie wprawę. Nie mogą być lejące się, gdyż wtedy nie utworzą idealnej pianki na cieście. W momencie, w którym białko na bezę będzie gotowe, wyciągnijcie ciasto z piekarnika i zmniejszcie temperaturę do 150 stopni. To bardzo ważne - pianka pieczona w wyższej temperaturze szybko się zetnie i przypiecze, a to sprawi, że efekt rosy będzie niewidoczny. Wyłóżcie białko na serową warstwę i wygładźcie je, by było ułożone równo. Ciasto pieczcie w 150 stopniach przez maksymalnie 15 minut. Wyjmijcie sernik z piekarnika, by nie dostawał już temperatury. Po ostudzeniu będzie już gotowy do zajadania.

Sprawdź: Słodkości bez cukru

Sernik z rosą - z czym go podawać?

Sernik z rosą jest daniem wręcz idealnym - właściwie nie potrzebuje już żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie, by stół wyglądał pięknie, a każdy deser prezentował się jak w restauracji, postawcie na owoce - najlepiej jagody, maliny czy borówki. Nie polewajcie sernika żadnym sosem, gdyż to może sprawić, że beza zacznie się zapadać. Zamiast tego zdecydujcie się na dodatki leżące obok ciasta, na przykład lody śmietankowe bądź owocowe, idealne na przełamanie smaku. Uwierzcie jednak, że sernik z rosą nie potrzebuje dodatków, by smakować idealnie.

Pomimo tego, że nie jest to prosty do przygotowania deser, uda wam się go zrobić, jeśli tylko będziecie trzymać się proporcji i przepisu. Koniecznie przygotujcie tradycyjny sernik z rosą z naszego przepisu podczas następnego rodzinnego spotkania. Jesteśmy pewni, że zachwycicie swoich gości, którzy nie będą mogli oderwać się od stołu.

Wypróbuj przepisy na pyszny sernik z rosą:

1. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. Dragonik7 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

 

2. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. Ilovebakepl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

 

3. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

 

4. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. Asiunia54 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

 

5. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. Lasuch-09 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

 

6. Sernik z rosą

Sernik z rosą

Fot. Asica35 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Sernik z rosą

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Sałatki Prosta sałatka

Czasami lubię eksperymenty, a dzisiaj w roli głównej będzie owoc o nazwie mango.

Odsłon: 676

15 min
3
30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość skł...

0
Informacje Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

Rosół to jedna z polskich potraw narodowych. Niektórzy od lat przygotowują niezmienioną, klasyczną wersję, a inni lubią trochę poeksperymentować z...

0
Informacje Olej po smażeniu: Gdzie wylewać i co zrobić ze zużytym olejem z frytkownicy?

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu? Jak przechowywać olej i gdzie go wyrzucić? Jak wykorzystać zużyty olej ponownie? Te pytania często zadają...

13
Informacje Chrupica pani, czyli Croque Madame. Po takim śniadaniu energii wam nie zabraknie

Lubisz eksperymentować w kuchni oraz serwować swoim bliskim nieoczywiste dania? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na wyborne śniadanie. Prz...

7