Dania jednogarnkowe

Śliwki i jabłka w wytrawnych daniach. Te dania wprowadzą cię w jesienne klimaty

Jesień to zdecydowanie czas, kiedy jabłka i śliwki królują w codziennych przepisach. Najczęściej wykorzystujemy je do ciast, deserów oraz dań i przetworów na słodko, podczas gdy genialnie mogą sprawdzić się również w wytrawnych przepisach. W poniższym artykule przygotowaliśmy zestawienie najlepszych przepisów na śliwki i jabłka w wytrawnych daniach.

Do jakich wytrawnych dań dodać jabłka i śliwki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Łączenie słodkich i słonych smaków to coraz popularniejszy trend wśród osób, które interesują się gotowaniem. Nadchodzące jesienne dni to doskonały moment, aby sięgnąć po przepisy ze śliwkami i jabłkami w roli głównej. Kiedy na dworze robi się chłodniej, dużo częściej nabieramy ochoty na treściwe, mięsne dania. Sprawdź, jak wykorzystać śliwki i jabłka w wytrawnych daniach. 

Sprawdź także: Wysysa tłuszcz z brzucha, przyspiesza trawienie. Jak zrobić odchudzający koktajl z suszonych śliwek

Nogi z kaczki z jabłkami

Myśląc o połączeniu mięsa i owoców, często jako pierwsza przychodzi nam na myśl kaczka z jabłkami. W tym przepisie wykorzystano nogi z kaczki, zapieczono je w piekarniku z dodatkiem aromatycznych przypraw, suszonego tymianku, majeranku oraz ząbków czosnku. Słodkim akcentem są oczywiście pyszne polskie jabłka oraz łyżeczka prawdziwego miodu. Takie danie doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych imprez, możesz także przygotować je na niedzielny obiad, domownicy będą zachwyceni. 

Nogi z kaczki z jabłkami

 Nogi z kaczki z jabłkami Zobacz przepis

Nogi z kaczki z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Kolejną będzie pierś z gęsi podawana z jabłkami i śliwkami, to danie idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, a każdy mięsożerca będzie wprost zachwycony. Chociaż nazwa dania brzmi wyjątkowo wykwintnie, do jego przygotowania będziesz potrzebować jedynie: podwójnej piersi gęsi z kością, czosnku, smalcu, majeranku, czosnku, jabłek i suszonych śliwek. 

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

 Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami Zobacz przepis

Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami

W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć również domowego smalcu z jabłkami. W tej wersji dodano także podsmażoną cebulę i czosnek oraz drobno posiekane, gotowane grzyby. Kwaśne jabłko doskonale podbije smak smalcu. Niepowtarzalny aromat uzyskamy za to, dzięki dodatkowi jagód jałowca oraz kilku liści szałwii. 

Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami

 Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami Zobacz przepis

Smalec z jabłkami, cebulą i grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Drobiowa wątróbka z jabłkami

Jedni ją kochają, inni nienawidzę. Nie można jednak nie zgodzić się z faktem, że wątróbka należy do bardzo zdrowych podrobów, jest źródłem witaminy B12 oraz żelaza, dlatego poleca się ją osobom borykającym się z anemią. Najlepiej smakuje oczywiście z cebulką oraz jabłkami, dla podbicia smaku, warto dorzucić również liście laurowe oraz ziele angielskie. 

Drobiowa wątróbka z jabłkami

 Drobiowa wątróbka z jabłkami Zobacz przepis

Drobiowa wątróbka z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kaczka pieczona z jabłkami

Czas na danie, które można uznać za iście królewską propozycję. Kaczka pieczona z jabłkami to przepis, który warto mieć pod ręką na specjalne okazje, na przykład święta Bożego Narodzenia. Aby mięso było kruche, delikatne i pełne smaku powinno marynować się w przyprawach przez całą noc. Do zrobienia marynaty, będziesz potrzebować: majeranku, czosnku, tymianki, soli oraz pieprzu. Natomiast nadzienie wykonasz z jabłek z dodatkiem majeranku. 

Kaczka pieczona z jabłkami

 Kaczka pieczona z jabłkami Zobacz przepis

Kaczka pieczona z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śliwki w szlafroczkach

Ze śliwek możesz przygotować również wytrawną przystawkę, która genialnie sprawdzi się na wszelakich imprezach. Śliwki w szlafroczkach, to nic innego jak suszone owoce smażone w cieście na głębokim tłuszczu. Ciasto zrobisz z jajek, mąki pszennej, proszki do pieczenia, odrobiny gałki muszkatołowej i soli. Po usmażeniu nie zapomnij posypać ich tartym serem. 

Śliwki w szlafroczkach

 Śliwki w szlafroczkach Zobacz przepis

Śliwki w szlafroczkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Śliwki i daktyle zapiekane w boczku

Kolejną imprezową zakąską mogą być śliwki i daktyle zapiekane w boczku. Przygotuj: suszone śliwki, daktyle, plastry boczku, ser pleśniowy oraz podprażone migdały. Taka przekąska w mig zniknie ze stołu. 

Śliwki i daktyle zapiekane w boczku

 Śliwki i daktyle zapiekane w boczku Zobacz przepis

Śliwki i daktyle zapiekane w boczku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Swojskie koreczki z pieczonym pasztetem i suszoną śliwką

Z suszonych śliwek można zrobić również pyszne koreczki. W tej wersji doskonale komponować będą się z pieczonym pasztetem, kawałkiem razowego chleba oraz plastrem kiszonego lub konserwowego ogórka. Oczywiście najsmaczniejsze będą wówczas, kiedy użyjemy własnoręcznie przygotowanych składników. 

Swojskie koreczki z pieczonym pasztetem i suszoną śliwką

 Swojskie koreczki z pieczonym pasztetem i suszoną śliwką Zobacz przepis

Swojskie koreczki z pieczonym pasztetem i suszoną śliwką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schab ze śliwkami po staropolsku

Czas na porządny kawałek soczystego mięsa, czyli schab nadziewany śliwkami. Świetnie sprawdzi się na obiad, doskonale będzie smakować również na drugi dzień, podany wraz z kromką świeżego chleba. Kluczem do sukcesu w tym przepisie będzie przygotowanie marynaty, będziesz potrzebować: oliwy z oliwek, octu winnego, soli, owoców jałowca, ziaren kolendry i ziela angielskiego, liści laurowych, rozmarynu, majeranku oraz oczywiście kilku ząbków czosnku. Pycha!

Schab ze śliwkami po staropolsku

 Schab ze śliwkami po staropolsku Zobacz przepis

Schab ze śliwkami po staropolsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Knedel na parze czyli buchty po naszemu

Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...

Odsłon: 780

30 min
11
60 min
6
Przekąski Smażone rydze na maśle.

Rydze to jedne z najsmaczniejszych grzybów, szczególnie smażone na patelni, n...

Odsłon: 40

15 min
3
Dania główne Zupa krem z brukselką

Pyszna i kremowa zupka z brukselką,zaskoczy was smakiem To taka inn alterna...

Odsłon: 86

30 min
6

Polecane artykuły

Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

6
Informacje Marynowany dereń à la oliwki. Co jeszcze można zrobić z derenia?

Czym wyróżnia się dereń i dlaczego warto go wykorzystać w domowych przetworach? Jakie właściwości kryją jego owoce? I co to właściwie jest słynna d...

26
Informacje MC Smart pod choinkę? Sprawdź, dlaczego to dobry pomysł!

Zastanawiasz się nad idealnym prezentem na święta? Chcesz zaskoczyć bliskich czymś nowoczesnym i funkcjonalnym? MC Smart to odpowiedź na Twoje potr...

0
Informacje Jedzenie na poprawę koncentracji w pracy - zdrowe lunchboxy

W dzisiejszym zabieganym świecie, pełnym obowiązków i wyzwań, utrzymanie wysokiego poziomu koncentracji w pracy jest kluczowe dla efektywności i pr...

0