Spis treści:
Kaszuby znajdują się w północnej części Polski i składają się przede wszystkim terenów należących do województwa pomorskiego. Wielu ludzi tu mieszkających ma swoją kulturę oraz język, czyli oczywiście kaszubski dialekt. Takie usytuowanie - blisko jezior, ale również morza - ukształtowało tamtejsze kulinaria. Nie może tu zabraknąć zatem świeżych ryb, ale również produktów typowo wiejskich i leśnych. Kaszubi uwielbiają potrawy również na bazie mięs, licznych zbóż i świeżych warzyw. W tradycyjnym kaszubskim domu nie brakuje wyżej wymienionych produktów. Stare przysłowie zresztą mówi: „Dobra gospodyni dom przyjemnym czyni i ma pełno w skrzyni”.
Kuchnia kaszubska - charakterystyka
Czym odznacza się kuchnia kaszubska? Charakterystyka nie może pominąć przede wszystkim mięsa i ryb. Skupmy się na tych drugich, które szczególnie w tym regionie konserwowane są w beczkach i zasalane. Dzięki temu zachowują długo świeżość, także w zimie, kiedy najczęściej ryby się smaży. Zresztą niektóre z gatunków od razu po połowie przygotowuje się na patelni.
Trzeba jednak przyznać, że w wybranych rejonach Kaszub bardziej popularna niż hodowla ryb była hodowla świń. Mięso przerabiało się przede wszystkim na kiełbasy, ale także wędzono, gotowano i również zasalano. Do dzisiaj, w daniach nie brakuje tam smalcu. Tradycyjnie, na święta podawano przede wszystkim ten z gęsi, kaczki, czyli z mięsa drobiowego. Co jeszcze charakteryzuje kuchnię kaszubską? Oczywiście nie można zapomnieć o tym, że region ten obfituje w lasy. A to oznacza, że w kuchni królują grzyby, ale także leśne owoce.
Przysmaki kuchni kaszubskiej - przepisy
Dlaczego warto wypróbować przysmaki kuchni kaszubskiej? Przepisy te są proste do przyrządzenia, zazwyczaj nie zawierają trudno dostępnych składników, a pomagają uzyskać przepyszne, sycące i pożywne dania. Sprawdź te najbardziej popularne.
Szmurowana kapusta - prosty przepis
Składniki
- duża główka kapusty,
- 50 g masła,
- łyżeczka soli,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka cukru.
Sposób wykonania:
- Oczyść główkę kapusty, usuń zewnętrzne liście. Następnie umyj kapustę, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia. Poszatkuj kapustę drobno, aby otrzymać równomierne kawałki.
- Weź duży garnek i wlej do niego wodę. Dodaj do wody około pół łyżeczki soli, aby nadać kapuście smak. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść poszatkowaną kapustę w gotującej się wodzie i podgrzewaj ją aż do miękkości. Sprawdź, czy liście kapusty są miękkie i łatwo się rozpadają.
- Odłącz wodę z gotowania, odstaw kapustę na bok.
- W patelni rozpuść masło roślinne na średnim ogniu, aż nabierze brązowego koloru. Ważne jest, aby nie spalić masła.
- Gdy masło jest gotowe, dodaj je do kapusty. To nada bogatego smaku i aromatu.
- Dodaj cukier i sok z cytryny do kapusty. Dopraw kapustę solą według swojego smaku. Upewnij się, że szmurowana kapusta ma delikatnie słodko-kwaśny smak, który sprawia, że jest wyjątkowa.
Kaszubskie ferkase - przepis
Składniki
- około 400 g ryżu,
- około 150 g rodzynek.
Składniki na rosół:
- cała kura (najlepiej wiejska),
- pęczek włoszczyzny,
- cebula,
- sól, pieprz, ziele angielskie.
Składniki na sos:
- 3 łyżki mąki,
- 15 g masła,
- około 0,8 l rosołu,
- 3 żółtka,
- 200 ml śmietany,
- cukier, sól, sok z cytryny.
Sposób wykonania:
- Podziel kurę na porcje, zalej je zimną wodą i postaw na gazie. Doprowadź do wrzenia.
- Po około godzinie dodaj obraną włoszczyznę, opaloną nad ogniem cebulę oraz przyprawy, takie jak sól, pieprz i ziele angielskie. Gotuj rosół na bardzo małym ogniu przez około półtorej godziny.
- W międzyczasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, aby był miękki i sypki.
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę, aby namokły i zmiękły.
- W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj energicznie, aby uzyskać jasną, gładką zasmażkę.
- Zalej zasmażkę rosołem, delikatnie mieszając, aż do wrzenia. Upewnij się, że sos jest jednolity i bez grudek.
- W osobnym kubeczku wymieszaj śmietanę z żółtkami. Wymieszaj ją z odrobiną gorącego sosu. Następnie wlej tę mieszankę do rondelka z sosem.
- Dopraw sos sokiem z cytryny, solą i cukrem, aby nadać mu smak słodko-kwaśny.
- Odcedź namoczone rodzynki i dodaj je do sosu. Dobrze wymieszaj, aby się połączyły.
- Ferkase podawaj, układając na talerzu porcję mięsa z rosołu obok porcji ugotowanego ryżu. Następnie polej je sosem, który nada smaku i aromatu całemu daniu.
Ruchanki kaszubskie
Składniki
- 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 500 lub 550),
- 0,4 l mleka (2% tłuszczu),
- 2 jajka,
- 40 g masła,
- łyżka cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- pół łyżeczki soli,
- 2 twarde i mało soczyste jabłka.
Sposób wykonania:
- Podgrzej mleko do temperatury około 37-38 stopni C - powinno być ciepłe, ale nie gorące, aby nie „zabić” drożdży.
- Na małej patelni rozpuść masło.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i jajka.
- Do miski wlej 300 ml ciepłego mleka i rozpuszczone masło.
- W pozostałych 100 ml mleka dodaj cukier i drożdże, dokładnie wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły. Zostaw na około 15 minut.
- W międzyczasie obierz i pokrój jabłka.
- Po 15 minutach dodaj rozpuszczone drożdże do miski z ciastem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na kolejne 15 minut w ciepłym miejscu.
- Tuż przed smażeniem dodaj pokrojone jabłka do ciasta. Delikatnie wymieszaj łyżką.
- Smaż ruchanki na rozgrzanym oleju, najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Możesz ustawić moc na siedem z dziewięciu.
- Po usmażeniu przełóż ruchanki na talerz wyłożony kuchennym papierem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Podawaj ruchanki na gorąco, posypane cukrem pudrem i podane z ulubioną domową konfiturą.
Placek po kaszubsku - przepis
Składniki
- kilogram ziemniaków,
- 3 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- olej,
- 200 gramów matiasów,
- kostka twarogu,
- pęczek szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
- Śledzie opłucz, a jeśli są bardzo słone, namocz je przez godzinę w mleku. Następnie odsącz je z mleka, osusz je i drobno posiekaj w kostkę.
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Włóż ją do blendera razem z twarogiem i majonezem. Blenduj, aż uzyskasz gładką pastę.
- Dodaj posiekane śledzie do pasty i dokładnie wymieszaj. Dopraw pastę do smaku solą i pieprzem.
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce lub zblenduj. Przełóż starte ziemniaki na gęste sitko, aby odciekła z nich nadmiarowa woda. Ostrożnie wylej wodę z ziemniaków, a skrobię, która osiadła na dnie, dodaj z powrotem do ziemniaków.
- Zagotuj mleko, a następnie zalej nim ziemniaki, cały czas mieszając. Dodaj mąkę i przyprawy, kontynuuj mieszanie, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Na mocno rozgrzanym oleju smaż cienkie placuszki, aż staną się złociste i chrupiące.
- Podawaj placuszki posmarowane pastą śledziową.
- Opcjonalnie posyp placuszki drobno posiekanym szczypiorkiem.
Więcej przepisów kaszubskiej kuchni znajdziesz poniżej:
1. Grzybki po kaszubsku
Zobacz przepisGrzybki po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Śledzie po kaszubsku
Zobacz przepisŚledzie po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kaszubska jajecznica
Zobacz przepisKaszubska jajecznica / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Bakłażany po kaszubsku
Zobacz przepisBakłażany po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Sekret mieszkańców włoskiego Pioppi. Ta dieta wydłuża życie o 10 lat »
Pijesz kawę z mlekiem w ciągu dnia? Lekarka: to droga do insulinooporności i tycia »
Zjawiskowy deser z malinami Anny Starmach. Zrobisz go błyskawicznie »