Fot. 123RF/Picsel
Mięso drobiowe jest niezwykle zdrowe i zawiera w sobie bardzo dużo substancji odżywczych. Z tego względu powinniśmy jak najczęściej wykorzystywać je w przygotowywanych przez nas daniach. Jego delikatny smak z pewnością przekona do siebie zarówno małe dzieci jak i osoby nieco starsze. Co więcej, mięso to doskonale łączy się z różnego rodzaju dodatkami i przyprawami, dzięki czemu codziennie będziemy mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad.
Jak kupić dobry drób?
Decydując się na przygotowanie dania z kurczaka należy pamiętać, że nawet najlepszy przepis nie uchroni nas przed kulinarną wpadką, jeśli produkty, których użyjemy, nie będą najwyższej jakości. Podczas zakupów powinniśmy przestrzegać kilku zasad, gdyż tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że przygotowane przez nas dania będą zawsze smakować rewelacyjnie.
Pamiętajcie, aby mięso kupować jedynie u sprawdzonych sprzedawców, którzy przestrzegają zasad higieny. Sklep powinien być czysty, a mięso koniecznie musi być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 stopnie Celsjusza. Największe zaufanie powinno wzbudzać mięso paczkowane - chroni je to przed zanieczyszczeniem i pozwala mu dłużej zachować świeżość. Zwracajcie też uwagę na to, jak wygląda mięso, które kupujecie. Jeśli kurczak ma nieładny kolor lub podejrzane przebarwienia, zrezygnujcie z jego zakupu.
Prawidłowo wyglądające mięso z kurczaka jest lekko zaróżowione, jędrne w dotyku, bez rolującej się na nim skóry. Warto również spróbować powąchać drób - jeśli wyczuwamy niezbyt przyjemny i drażniący zapach, z pewnością ktoś wcześniej potraktował je szkodliwymi substancjami.
Z czym najlepiej połączyć mięso kurczaka?
W tym wypadku mamy naprawdę duże pole do popisu. Drób nie posiada zdecydowanego smaku, dlatego warto łączyć go z wyrazistymi dodatkami, takimi jak skórki cytrusów, czosnek. Warto również pamiętać, że kurczak kocha zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, oregano lub szałwia. Doskonale pasują do niego także orientalne mieszanki przypraw, takie jak curry, harrisa lub tikka lub garam masala.
Mięso to fantastycznie łączy się z różnego rodzaju przyprawami, dzięki czemu codziennie będziecie mogli przygotowywać smaczny i zaskakujący obiad. Wystarczy, że sięgniecie po sprawdzone inspiracje, których nasi użytkownicy zawsze mają pod dostatkiem. Oto niektóre z nich.
Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szaszłyki z piersi kurczaka
Fot. Dodusia222 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Tasty-and-fit na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Murphy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Roladki drobiowe z pomidorami
Fot. Elajana na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Filet faszerowany jarmużem
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Aromatyczna pierś z kurczaka
Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Weź udział w Wielkim Konkursie
Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!