Kremy do tortów, które zachwycają smakiem. Proste przepisy, które musisz poznać

Trudno jest znaleźć choć jedną osobę, która nie przepadałaby za tortami. Biszkopt w połączeniu z owocami, czekoladą i puszystym kremem to niebo w gębie dla każdego łasucha. Szukasz przepisów na oryginalne kremy do tortów? Poniżej znajdziesz najciekawsze z nich!

Najlepsze kremy do tortów | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Nie od dziś wiadomo, że tort to symbol ważnych uroczystości, włączając w to urodziny, śluby oraz chrzciny. Cukiernie wręcz prześcigają się w opracowywaniu receptur, w których nacisk kładziony jest zarówno na smak, jak i wygląd słynnego deseru.

W najbliższym czasie planujesz upiec tort i chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Zatem nie bój się zaszaleć i postaw na niebanalny krem! Możesz wyczarować go praktycznie ze wszystkiego, począwszy od owoców, przez karmel i kawę, po marcepan i likier kokosowy. Poznaj sprawdzone przepisy na kremy do tortów i stwórz coś absolutnie wyjątkowego!

Sprawdź także: Desery w szklankach. Proste przepisy idealne na święta i rodzinne spotkania

Przepisy na kremy do tortów – owoce 

Krem jagodowy 

Krem jagodowy to idealny dodatek do tortów na każdą okazję, zwłaszcza dziecięcą imprezę. Owoce te nadadzą wypiekowi uroczego fioletowego koloru, który doskonale będzie kontrastował z biszkoptem i pozostałymi dodatkami.  

Przygotowanie kremu jagodowego nie jest wcale trudne i czasochłonne. Potrzebujesz do tego zaledwie kilku składników – śmietany kremówki, laski wanilii, cukru pudru, świeżych lub mrożonych jagód oraz żelatyny. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać również odrobinę soku z cytryny.  

Jak zrobić krem jagodowy do tortu? Opłucz jagody pod bieżącą wodą i delikatnie je odsącz. Umieść je w garnku, dorzuć cukier i wanilię, a następnie gotuj przez ok. 25-30 minut – najlepiej na małym palniku. Po obróbce termicznej rozłóż gazę nad drugim naczyniem i przelej przez nią powstały syrop. Odstaw go na bok do ostygnięcia.  

Zalej żelatynę zimną wodą i zaczekaj, aż napęcznieje. Zmiksuj śmietanę, dodając do niej stopniowo jagodowy syrop. Upłynnij żelatynę, wlej ją do masy i jeszcze przez chwilę kontynuuj miksowanie. Zanim dodasz krem do swojego tortu, wstaw go na ok. dwie godziny do lodówki.  

Krem mango 

Wśród niezawodnych kremów do tortów nie może zabraknąć oczywiście tego z mango. Choćby dlatego, że w ostatnich czasach owoc ten znacznie zyskał na popularności. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić – jest on niezwykle smaczny, a do tego stanowi świetną bazę do napojów, sklepowych słodyczy i domowych deserów.  

Do przyrządzenia kremu w tej wersji potrzebujesz pulpy z mango, soku z pomarańczy, cukru, żelatyny oraz dobrze schłodzonej śmietany kremówki. Idealnym dodatkiem będzie również sok z cytryny, który nieco orzeźwi smak owocowego musu. 

Realizację przepisu rozpocznij od przecedzenia pulpy przez sitko w celu pozbycia się pestek i włókien. Zalej żelatynę wodą i zaczekaj, aż napęcznieje. Przełóż pulpę to niewielkiego garnka, dodaj sok z cytrusów oraz cukier i doprowadź je do wrzenia.  

Po obróbce termicznej wyłącz palnik, wlej do garnka żelatynę i wymieszaj. Odstaw masę na bok do ostygnięcia – jest to bardzo ważny krok, ponieważ zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do zważenia się śmietany.  

Wlej śmietanę do miski i zmiksuj bez ubijania jej na sztywną pianę. Dołóż do niej wcześniej przygotowaną masę z mango i wymieszaj – najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki. Przed dodaniem kremu do tortu, schłódź go przez jakiś czas w lodówce.  

Niezawodne kremy do tortów – kokos i marcepan 

Krem kokosowy 

Krem kokosowy to znakomita opcja nie tylko do tortów, ale również ciast, babeczek i innych wypieków. Jego niewątpliwym atutem jest aksamitna konsystencja i delikatny posmak kokosa, który z pewnością doskonale skomponuje się z pozostałymi składnikami.  

Aby wyczarować krem kokosowy, musisz zaopatrzyć się w śmietanę kremówkę, mleczko kokosowe z puszki oraz cukier puder. Jeśli chcesz jeszcze bardziej uwydatnić jego smak, możesz dodać nieco likieru lub aromatu kokosowego.  

Pierwszym krokiem jest ubicie śmietany – pamiętaj, że powinna być dobrze schłodzona. Ubijaj ją, stopniowo zwiększając obroty miksera. Gdy masa nabierze odpowiedniej konsystencji, dodaj do niej cukier – kontynuuj miksowanie do momentu, aż jego drobinki się rozpuszczą. 

Dolej do masy mleczko kokosowe i ubijaj jeszcze przez minutę. Na końcu możesz dodać likier lub aromat i delikatnie wymieszać. Podobnie jak w przypadku powyższych kremów, gotową masę należy wstawić na jakiś czas do lodówki.  

Krem marcepanowy 

Marcepan to produkt, który albo się kocha, albo nienawidzi. Choć posiada tyle samo zwolenników, co przeciwników, nie może zabraknąć go w zestawieniu sprawdzonych kremów do tortów. Jakich produktów potrzebujesz do przygotowania masy?  

Jeśli zdecydowałeś się na tort z kremem marcepanowym, na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się śmietana kremówka, masa marcepanowa, serek mascarpone oraz biała czekolada. Marcepanową masę warto przełamać owocowym dodatkiem, np. porzeczkową, malinową lub wiśniową frużeliną.  

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozostaw ją do ostygnięcia. Podgrzej śmietanę w rondelku, a następnie zdejmij ją z palnika i wrzuć pokrojoną masę marcepanową. Mieszaj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli marcepan nie będzie się rozpuszczał, umieść rondelek na małym ogniu.  

Sprawdzone kremy do tortów – kawa i karmel 

Krem kawowy  

Trudno wyobrazić sobie ranking oryginalnych kremów do tortów bez kawy w roli głównej. Może na pierwszy rzut oka propozycja ta wydaje się dość banalna, jednak ciężko jest znaleźć w cukierniach pyszny kawowy tort. Jak wyczarować taki krem w zaciszu własnej kuchni?  

Niezbędne produkty do przygotowania kawowej masy to śmietana kremówka, serek mascarpone, drobny cukier oraz kawa rozpuszczalna. Jeśli planujesz zaserwować deser dzieciom, możesz sięgnąć po kawę zbożową lub bezkofeinową.  

Zalej kawę odrobiną wrzątku i dokładnie wymieszaj, żeby się rozpuściła. Odstaw ją do ostygnięcia, a następnie wstaw na jakiś czas do lodówki. Gdy się schłodzi, wlej ją do miski z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszaj.  

Ubij śmietanę, zaczynając od wolnych obrotów miksera. Następnie dodaj do niej cukier i kontynuuj ubijanie. W następnym kroku możesz dołożyć wcześniej przygotowaną masę z kawy i mascarpone. Całość ponownie wymieszaj – możesz zrobić to przy użyciu miksera.  

Krem karmelowy  

Wśród niezawodnych kremów do tortów zdecydowanie króluje ten o smaku karmelu. Jest on nie tylko niezwykle prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim smaczny i uniwersalny – możesz dodać go do wielu innych deserów, w tym lodów, ciastek oraz babeczek.  

Krem karmelowy powstaje z zaledwie trzech składnikówkarmelu (sklepowego lub domowego), śmietany kremówki oraz serka mascarpone. Pamiętaj, że wszystkie produkty powinny być dobrze schłodzone, więc nie zapomnij wstawić ich do lodówki zaraz po zrobieniu zakupów.  

Umieść śmietanę oraz serek mascarpone w misce i wymieszaj je za pomocą miksera, bez ubijania ich na sztywną masę. Dodaj do nich karmel i kontynuuj miksowanie na średnich obrotach. Gdy krem osiągnie jednolitą konsystencję, przerwij ubijanie i umieść go w lodówce. Smacznego!  

Zainspiruj się przepisami naszych użytkowników na pyszne kremy do tortów.  

1. Krem z mascarpone

 Krem z mascarpone Zobacz przepis

Krem z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Krem do tortu

 Krem do tortu Zobacz przepis

Krem do tortu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krem do tortu z mascarpone

 Krem do tortu z mascarpone Zobacz przepis

Krem do tortu z mascarpone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krem budyniowy do ciasta

 Krem budyniowy do ciasta Zobacz przepis

Krem budyniowy do ciasta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Krem krówkowy

 Krem krówkowy Zobacz przepis

Krem krówkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Krem czekoladowy do tortu

 Krem czekoladowy do tortu Zobacz przepis

Krem czekoladowy do tortu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Krem piernikowy

 Krem piernikowy Zobacz przepis

Krem piernikowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Krem do tortu cytrynowy

 Krem do tortu cytrynowy Zobacz przepis

Krem do tortu cytrynowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »

Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »

Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2