Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić karkówkę z grilla?
- Najlepszy przepis na steki z grilla
- Jak grillować kiełbasę?
- Sprawdzony przepis na polędwiczki z grilla
- Jak zrobić soczysty boczek z grilla?
- Najlepszy przepis na kaszankę z grilla
- Jak zrobić szaszłyki z grilla?
- Jakie dodatki wybrać do grilla?
- Najlepsze przepisy na mięsa z grilla
Steki, szaszłyki, kiełbasa, polędwiczki, boczek, karkówka – trudno wyobrazić sobie bez tych mięs prawdziwego barbecue, prawda? Sprawdź najlepsze przepisy na grilla.
Karkówka z grilla – jak przygotować tę idealną?
Chcesz, aby twoja karkówka z grilla rozpływała się w ustach? Pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu mięsa. Zrób to samodzielnie, wówczas będziesz mieć pewność, że twoja marynata nie zawiera żadnych sztucznych substancji.
Pamiętaj, aby wybierać świeże mięso ze sprawdzonego źródła. Jeżeli masz czas, to koniecznie zamocz karkówkę w solance. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie o wiele bardziej podatne na efektywne marynowanie. Dodaj do wody od jednego do pięciu proc. soli. Jeżeli wybierasz najniższe stężenie, to do litra wody nasyp 10 g soli.
Z czego przygotować marynatę do karkówki? Wybierz po prostu to, co lubisz – sos sojowy, czosnek, musztardę, cebulę, imbir, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę czy oregano. Nie dodawaj zbyt wiele cukru czy miodu. To może spowodować bowiem zbyt szybkie karmelizowanie, w efekcie gorzknienie i przypalenie mięsa. Sprawdź przykładowy przepis na marynatę do karkówki.
Mięso najpierw umyj, osusz i pokrój w jednocentymetrowe plastry. Każdą ze stron dokładnie wysmaruj marynatą i ułóż w misce. Miskę przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin. Mięso grilluj po kilka minut z każdej ze stron.
Steki z grilla – jak zrobić te tradycyjne?
Przygotowanie steków na grillu wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Wiele osób unika przyrządzania na ruszcie tego typu mięsa, obawiając się, że jest to skomplikowane. Tymczasem chodzi jak zwykle o dobrą marynatę i odpowiednio długie trzymanie mięsa na grillu.
Oczywiście ogromne znaczenie ma wybór mięsa ze sprawdzonego źródła. Weź pod uwagę wołowinę sezonowaną. Takie mięso charakteryzuje się intensywnym smakiem i odpowiednią kruchością. Miej na uwadze również to, że im wcześniej posolisz mięso, tym stek będzie twardszy.
Czy zatem wołowiny nie należy solić przed obróbką termiczną? Po prostu przyprawiaj ją kilka minut przed położeniem na grillu. Wówczas nie straci tak na soczystości. Stek wyjmij z lodówki na około dwie godziny przed smażeniem. Wybieraj prostą marynatę. Do steków czasem wystarczą tylko pieprz i sól. Pamiętaj, aby obracać mięso za pomocą szczypców, a nie szpikulcem czy widelcem. Po usmażeniu odłóż steki na kilka minut, aby odpoczęły i aby soki odpowiednio rozprowadziły się po całym płacie mięsa.
Jeżeli chcesz uzyskać krwiste steki z grilla, to smaż je po dwie minuty z każdej ze strony. Stek średnio wysmażony uzyskasz po trzech minutach, a ten dobrze wysmażony po czterech minutach.
Sprawdź także: Stek wołowy z grilla z genialną marynatą - Smaker.pl
Idealna kiełbasa z grilla z czosnkiem
Jak grill to oczywiście kiełbasa. Do grillowania nadaje się każdy jej rodzaj, choć najlepiej sprawdzą się te soczyste, z których w czasie grillowania wytopi się odrobina tłuszczu. Co powiesz na grillowane kiełbaski z czosnkiem?
Potrzebnych ci będzie osiem kiełbasek, kilka ząbków czosnku i ulubiona przyprawa do grilla. Czosnek obierz i posiekaj go. Kiełbaski głęboko ponacinaj i posyp przyprawą, a uzyskane dziurki nafaszeruj czosnkiem. Ułóż kiełbaski na ruszcie na rozgrzanym grillu i grilluj przez około kwadrans, często obracając.
Zobacz: Grillowany ananas „pinacolada” z czekoladą
Doskonałe polędwiczki z grilla
Jak zrobić idealne polędwiczki z grilla? Kluczowa będzie tutaj oczywiście marynata. Sprawdź nasze przepisy i dowiedz się, jak uzyskać idealnie wysmażone na grillu polędwiczki wieprzowe.
Składniki na marynatę to dwie łyżeczki soli, łyżka słodkiej papryki, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka musztardy, łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu, łyżeczka cukru lub miodu
Jak zrobić idealne polędwiczki z grilla? Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj i posyp nimi umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki polędwiczki. Zamarynowane mięso umieść w misce lub w woreczku i wstaw do lodówki na noc. Mięso piecz pod przykryciem około 15 minut, a następnie odwróć. Piecz kolejny kwadrans. Gotowe polędwiczki z grilla powinny być rumiane i sprężyste, w środku zaś bardzo delikatne. Podawaj pokrojone w plastry.
Jak zrobić boczek z grilla?
I znowu – tak jak w przypadku innych mięs, tak i tutaj kluczowa jest marynata. Przygotuj ją i pozostaw w niej mięso przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. My polecamy marynatę opartą na tych składnikach: cztery ząbki czosnku, łyżeczka miodu, łyżka majeranku, łyżka papryki słodkiej, cztery łyżki oleju, trzy łyżki keczupu, dwie łyżki musztardy, sól i pieprz.
Jak długo należy smażyć boczek na grillu? Najlepiej ułożyć go na aluminiowych tackach i smażyć przez około 15 – 25 minut regularnie obracając.
Kaszanka z grilla – ten przepis zachwyci wszystkich
Do kaszanki pasują cebula i zioła. Na początek obierz ją ze skórki, obłóż cebulą i posyp mieszanką ziół, oczywiście swoich ulubionych. Kaszankę najlepiej grilluj w folii aluminiowej. Wówczas przejdzie cudownym aromatem ziół. Czas grillowania powinien oscylować w okolicach 15 minut.
Szaszłyki z grilla - najlepszy przepis
Szaszłyki z grilla to tak zwany pewniak. Nie może ich zabraknąć na żadnym grillowaniu. Świetnie sprawdzają się te drobiowe z dodatkiem warzyw. Mamy genialny przepis! Potrzebujesz: podwójnej piersi z kurczaka, cukinii, dwóch czerwonych cebul, pomidorków koktajlowych, papryk w różnych kolorach, oliwy, soli i ulubionych przypraw. Dodatkowo musisz się zaopatrzyć w produkty do marynaty do kurczaka: oliwę, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek i słodką paprykę.
Jak zrobić drobiowe szaszłyki z grilla? Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę. Mięso polej odrobiną oliwy i oprósz przyprawami. Odłóż do lodówki. Najlepiej zamarynuj mięso dzień wcześniej. Jeżeli jednak nie masz czasu, postaraj się potrzymać je w tej formie w lodówce przynajmniej przez godzinę.
Wszystkie warzywa pokrój w plastry lub kawałki. Na metalowe szpikulce nabijaj na przemian mięso oraz warzywa. Tutaj ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Pamiętaj, aby szaszłyki były kolorowe. Jemy bowiem także oczami i w przypadku grilla ma to szczególne znaczenie. Szaszłyki grilluj przez około 10-12 minut. Regularnie obracaj i pilnuj, aby się nie przypaliły.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na marynaty do mięs z grilla
Tradycyjne dodatki do grilla
Podstawą grillowania jest nie tylko mięso, ale także dodatki. Pomyśl o świeżym pieczywie, dipach, sałatkach i oczywiście słonych przekąskach. Do tego sprawdzi się oczywiście zimne piwo lub drink. Co kto lubi. Takie grillowanie zawsze sprawia radość i spaja relacje towarzyskie. Nie żałuj sobie grillowania tego lata. W końcu ta pora roku wydaje się idealna do takiej aktywności, prawda? Smacznego!
1. Karkówka z grilla marynowana w piwie
Zobacz przepisKarkówka z grilla marynowana w piwie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Schab z kością z grilla, delikatny i soczysty
Zobacz przepisSoczysty schab z kością z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Szaszłyki drobiowe z grilla
Zobacz przepisSzaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szaszłyki na grilla z papryką
Zobacz przepisSzaszłyki na grilla z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Szaszłyki drobiowe z grilla, szybki i smaczny przepis
Zobacz przepisSzaszłyki drobiowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Steki wołowe z grilla
Zobacz przepisSteki wołowe z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Stek z grilla z potrawką warzywną
Zobacz przepisStek z grilla z potrawką warzywną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Wątróbka z grilla marynowana w piwie i pieczona w boczku
Zobacz przepisWątróbka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Filet z kurczaka z grilla
Zobacz przepisFilet z kurczaka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »