Ewa_Gotuje

W menu osób po 50. powinno być obowiązkowe. Kotlety z „biblijnego ziarna” przebijają schabowe

W przygotowaniu są równie proste, jak te schabowe. Kotlety z soczewicy powinny się znaleźć w codziennym menu wielu osób, bo są źródłem niezbędnych substancji odżywczych dla organizmu. Odkryj, na co jest dobra soczewica i jak ją jeść, aby wesprzeć zdrowie?

Na co jest dobra soczewica? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Warzywa strączkowe mogą być elementem diety nie tylko wegetarian czy wegan, ale też mięsożerców. Od czasu do czasu warto postawić na całkowicie jarski obiad, żeby dostarczyć organizmowi niezbędnych roślinnych składników odżywczych. Jak jeść soczewicę, żeby cieszyć się jej właściwościami prozdrowotnymi? Odkryj najlepsze przepisy.

Sprawdź także: Co zamiast owsianki? Te gofry do rewolucja śniadaniowa

Na co jest dobra soczewica?

Soczewica to jedna z najstarszych roślin strączkowych hodowanych do dziś. Archeologowie odkryli nasiona w Iraku, które pochodziły najprawdopodobniej z 9100 r. p.n.e. Także na obecnym terytorium Polski jej uprawę rozpoczęto już w neolicie. Określana jest „biblijnym ziarnem”, bo jej nazwa aż czterokrotnie pada w Piśmie Świętym. W Biblii miska czerwonej soczewicy to m.in. waluta przetargowa, jak np. w historii Ezawa, który za taką cenę sprzedał Jakubowi prawo swojego pierworództwa. 

Co ciekawe, wiele kuchni świata uznaje tę roślinę za fundament diety - wszystko za sprawą jej właściwości prozdrowotnych. Na co jest dobra soczewica? Składa się niemal w 30 proc. z białka, dlatego jest tak chętnie zalecana osobom powyżej 50 roku życia. Nie tylko wzmocni odporność i układ mięśniowy, ale też pomoże zachować apetyt. Suplementacja białka w tym wieku ochroni też przed osłabieniem kości i osteoporozą.  

Wśród wartości odżywczych soczewicy znajdują się też witaminy z grupy B oraz magnez. Substancje doskonale wspierają układ sercowy i nerwowy, co poprawia koncentrację, eliminuje uczucie zmęczenia i redukuje szansę na choroby sercowo-naczyniowe. Roślina dostarcza także żelaza, które chroni przed niedokrwistością. To źródło antyoksydantów, wykazujących działanie przeciwutleniające i łagodzące stany zapalne.

Na co jeszcze jest dobra soczewica? Nie można też zapomnieć o błonniku pokarmowym usprawnia perystaltykę jelitprzyspiesza procesy trawienne i metabolizm. To wszystko sprawia, że spowolniałe w podeszłym wieku jelita będą lepiej funkcjonować. Regularne jedzenie rośliny oznacza redukcję nieprzyjemnych zaparć i wzdęć oraz dłużej utrzymujące się uczucie sytości.

Jak często można jeść soczewicę?

W 100 gramach soczewicy znajduje się tylko ok. 116 kalorii, dlatego może ona pomóc w utrzymaniu zgrabnej i zdrowej figury. To roślina niskokaloryczna, a jednocześnie niezwykle pożywna i dodająca energii do działania. Występuje w kilku kolorach, ale każdy jej rodzaj jest jadalny. Żółta będzie idealna do zup, czarna - do past, czerwona - do kotletów i smarowideł kanapkowych, a zielona - najbardziej wyrazista w smaku - do pasztetów, zup i różnego rodzaju farszów.

Jak często można jeść soczewicę? Jeśli nie masz nietolerancji lub alergii na tę roślinę, to nawet codziennie. Soczewica jest zdrowym dodatkiem do śniadań, obiadów czy kolacji. W przypadku chorób układu pokarmowego warto ograniczyć porcje spożywanych ziaren. Dlaczego? Bo roślina zawiera oligosacharydy, które nie są właściwie trawione i mogą potęgować dolegliwości gastryczne (wywoływać wzdęcia lub nadmierną fermentację w jelitach). 

Jak jeść soczewicę?

Soczewica to bogactwo białka i błonnika pokarmowego - tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych. Jak jeść soczewicę, żeby nie tylko pomagała organizmowi, ale też po prostu pysznie smakowała?

Pomysłów jest naprawdę wiele, bo możesz wykorzystać ją na śniadanie (np. do stworzenia aksamitnej pasty kanapkowej), obiad (do zrobienia sycącej zupy, potrawki, gulaszu, zapiekanki czy kotletów) lub kolację (świetna okaże się sałatka lub kasza z soczewicą).

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby roślinę strączkową dodać jako zdrowy składnik ciasta w wersji fit. Brownie z soczewicą to prawdziwy hit, jeśli chcesz przemycić białko, błonnik i witaminy do jadłospisu całej rodziny. 

Jeśli wciąż szukasz przepisów na to, jak jeść soczewicę, poniżej znajdziesz mnóstwo receptur, sprawdzonych przez naszych użytkowników. Na szczególną uwagę zasługują kotlety z soczewicy, tuńczyka i fety - są świetną alternatywą dla pieczonej ryby. Można je serwować jak klasyczne kotlety z ziemniakami i dowolną surówką, wykorzystać jako wkład do domowych burgerów, zajadać w towarzystwie sosu lub solo, bez żadnych dodatków.

1. Kotleciki z soczewicy, tuńczyka i fety

 Kotleciki z soczewicy, tuńczyka i fety Zobacz przepis

Kotleciki z soczewicy, tuńczyka i fety / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pasztet z soczewicy czerwonej

 Pasztet z soczewicy czerwonej Zobacz przepis

Pasztet z soczewicy czerwonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Indyjska zupa z soczewicy

 Indyjska zupa z soczewicy Zobacz przepis

Dahl - indyjska zupa z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa z soczewicy zielonej

 Zupa z soczewicy zielonej Zobacz przepis

Zupa z soczewicy zielonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa na odchudzanie z soczewicy

 Zupa na odchudzanie z soczewicy Zobacz przepis

Zupa na odchudzanie z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Placki z soczewicy

 Placki z soczewicy Zobacz przepis

Placki z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Pulpety z soczewicy

 Pulpety z soczewicy Zobacz przepis

Pulpety z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pierogi z soczewicą

 Pierogi z soczewicą Zobacz przepis

Pierogi z soczewicą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Sałatka z soczewicy

 Sałatka z soczewicy Zobacz przepis

Sałatka z soczewicy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, dwutygodnik.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 105

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 945

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1