Spis treści:
- Co to jest czarnuszka?
- Olej z czarnuszki – właściwości
- Na co pomaga olej z czarnuszki?
- Jak stosować olej z czarnuszki?
- Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
- Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni
Czarnuszka to roślina, która znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie wykorzystywali ją jako środek leczniczy, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, a co więcej łagodzi ból. Obecnie stosuje się ją zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i medycynie naturalnej. Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? Kto powinien go stosować, a dla kogo nie jest wskazane stosowanie oleju z czarnuszki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Sprawdź: Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lniane. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz
Co to jest czarnuszka?
Roślina o niebieskich kwiatach oraz czarnych, niewielkich nasionach, które mają wielką moc, to właśnie czarnuszka. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że mogą one wyleczyć niemal, każdą chorobę, dlatego była produktem niezwykle cennym. Niektórzy olej z czarnuszki nazywają „złotem faraonów”, ponieważ jak głoszą legendy, flakonik ze złotym płynem został znaleziony w grobowcu samego Tutenchamona. Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Można dodawać je zarówno do pieczywa, wypieków, mięs, jak i sałatek. Prawdopodobnie przywędrowała do nas z Turcji lub Iraku.
Olej z czarnuszki - właściwości
Czarnuszka jest rośliną bogatą w wiele cennych właściwości. W oleju z czarnuszki znajdziesz witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, sód czy wapń. W jego składzie znajduje się, aż 85 proc. składu to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-6 oraz omega-9, dzięki czemu obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne - dzięki zawartości tymochinonu, wykorzystuje się go przy reumatyzmie oraz zapaleniu stawów. Ma także właściwości przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Natomiast, dzięki właściwościom antybakteryjnym, pomaga zwalczać infekcje.
Olej z czarnuszki ma także właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze - pomaga pozbyć się z przewodu pokarmowego pasożytów takich jak tasiemce czy owsiki. Co więcej, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, działa łagodząco na błonę śluzową żołądka.
Na co pomaga olej z czarnuszki?
Działanie oleju z czarnuszki jest niezwykle szerokie, między innymi pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera produkcję insuliny.
Stosowanie oleju z czarnuszki poleca się osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego, m.in. wrzody. Ma działanie ochronne na ściany żołądka, a także łagodzi podrażnienia oraz pomagają w regeneracji błony śluzowej. Jeśli na co dzień przyjmujesz dużo leków, warto włączyć do diety olej z czarnuszki, ponieważ wspiera on prawidłową pracę wątroby i nerek.
Korzystnie wpływa również na różnego rodzaju alergie, zarówno skórne, jak i np. astmę alergiczną - pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy, takie jak świszczący oddech, czy napady uporczywego kaszlu.
Olej z czarnuszki pomaga również w stanach przeziębienia i grypy. Ma działanie immunomodulujące, wspiera produkcję komórek odpornościowych. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zwalcza katar i kaszel, a nawet jest zalecany przy zapaleniu oskrzeli - ponieważ pomaga rozrzedzić gęstą wydzielinę.
Co więcej, olej z czarnuszki wpływa pozytywnie na układ nerwowy, ma działanie przeciwdepresyjne - działa odprężająco oraz wspiera procesy myślowe. Niektórzy zalecają go jako profilaktykę choroby Alzheimera.
Jak stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki z powodzeniem możesz wykorzystać w codziennych przepisach. Jeśli jednak chcesz zastosować kurację z oleju z czarnuszki,odpowiednią dawką dla osoby dorosłej będzie około pięciu mililitrów oleju dziennie. Możesz, więc codziennie spożywać jedną lub dwie łyżeczki oleju, najlepiej do posiłku. Dzieci również mogą pić olej z czarnuszki. Możesz podawać swojemu maluchowi pół łyżeczki dziennie od czwartego roku życia - wraz z jego wzrostem, zwiększając dawkę do łyżeczki.
Olej z czarnuszki - przeciwwskazania
Chociaż nasiona, jak i olej z czarnuszki są bardzo zdrowe, nie każdy może je spożywać. Nie poleca się go stosować przez kobiety w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Ostrożnie powinny używać go także osoby z niskim ciśnieniem krwi.
Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni
Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się do sałatek, surówek oraz różnego rodzaju sosów i dressingów. Można dodać go do past warzywnych, hummusów, a także na styl śródziemnomorski zamoczyć w nim pieczywo. Najlepiej stosować olej tłoczony na zimno, będzie miał najwięcej wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie. Warto pamiętać, że taki olej z czarnuszki należy spożywać na zimno, nie nadaje się on do smażenia.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni? Oto kilka przepisów naszych użytkowników.
1. Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką
Zobacz przepisMiodowy łosoś z sezamem i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Kajzerki z czarnuszką
Zobacz przepisKajzerki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Rogaliki z czarnuszką
Zobacz przepisRogaliki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Chlebek z czarnuszką
Zobacz przepisChlebek z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Cebularze z czarnuszką
Zobacz przepisCebularze z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Żółty ser z czarnuszką
Zobacz przepisŻółty ser z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gulasz z dynią i czarnuszką
Zobacz przepisGulasz z dynią i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Naleśniki z sałatą i czarnuszką
Zobacz przepisNaleśniki z sałatą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Grissini z fetą i czarnuszką
Zobacz przepisGrissini z fetą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »
Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »
Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »