„Złoto faraonów” obniża cholesterol i podnosi odporność. Nie każdy może je jeść

Oleje wytwarzane z nasion mają w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Powinny znaleźć miejsce w codziennej diecie każdego z nas. Czarnuszka to roślina, którą zalicza się do superfoods, czyli żywności o leczniczym działaniu, wspierającym organizm. Sprawdź, na co pomaga olej z czarnuszki i jak go stosować.

Dobroczynne wartości odżywcze i właściwości oleju z czarnuszki | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarnuszka to roślina, która znana była już w czasach starożytnych. Egipcjanie wykorzystywali ją jako środek leczniczy, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne, a co więcej łagodzi ból. Obecnie stosuje się ją zarówno w kuchni, kosmetyce, jak i medycynie naturalnej. Jakie właściwości ma olej z czarnuszki? Kto powinien go stosować, a dla kogo nie jest wskazane stosowanie oleju z czarnuszki? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.

Sprawdź: Te wyjątkowe nasiona biją na głowę siemię lniane. Przestaniesz podjadać i szybko schudniesz

Co to jest czarnuszka?

Roślina o niebieskich kwiatach oraz czarnych, niewielkich nasionach, które mają wielką moc, to właśnie czarnuszka. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że mogą one wyleczyć niemal, każdą chorobę, dlatego była produktem niezwykle cennym. Niektórzy olej z czarnuszki nazywają „złotem faraonów”, ponieważ jak głoszą legendy, flakonik ze złotym płynem został znaleziony w grobowcu samego Tutenchamona. Nasiona czarnuszki mają charakterystyczny, lekko pikantny smak. Można dodawać je zarówno do pieczywa, wypieków, mięs, jak i sałatek. Prawdopodobnie przywędrowała do nas z Turcji lub Iraku.

Olej z czarnuszki - właściwości

Czarnuszka jest rośliną bogatą w wiele cennych właściwości. W oleju z czarnuszki znajdziesz witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także minerały, takie jak: magnez, żelazo, potas, sód czy wapń. W jego składzie znajduje się, aż 85 proc. składu to nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-6 oraz omega-9, dzięki czemu obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwzapalne - dzięki zawartości tymochinonu, wykorzystuje się go przy reumatyzmie oraz zapaleniu stawów. Ma także właściwości  przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Natomiast, dzięki właściwościom antybakteryjnym, pomaga zwalczać infekcje.

Olej z czarnuszki ma także właściwości przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze - pomaga pozbyć się z przewodu pokarmowego pasożytów takich jak tasiemce czy owsiki. Co więcej, korzystnie wpływa na układ pokarmowy, działa łagodząco na błonę śluzową żołądka.

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Działanie oleju z czarnuszki jest niezwykle szerokie, między innymi pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Polecany jest także osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi oraz wspiera produkcję insuliny.

Stosowanie oleju z czarnuszki poleca się osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego, m.in. wrzody. Ma działanie ochronne na ściany żołądka, a także łagodzi podrażnienia oraz pomagają w regeneracji błony śluzowej. Jeśli na co dzień przyjmujesz dużo leków, warto włączyć do diety olej z czarnuszki, ponieważ wspiera on prawidłową pracę wątroby i nerek.

Korzystnie wpływa również na różnego rodzaju alergie, zarówno skórne, jak i np. astmę alergiczną - pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy, takie jak świszczący oddech, czy napady uporczywego kaszlu.

Olej z czarnuszki pomaga również w stanach przeziębienia i grypy. Ma działanie immunomodulujące, wspiera produkcję komórek odpornościowych. Pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zwalcza katar i kaszel, a nawet jest zalecany przy zapaleniu oskrzeli - ponieważ pomaga rozrzedzić gęstą wydzielinę.

Co więcej, olej z czarnuszki wpływa pozytywnie na układ nerwowy, ma działanie przeciwdepresyjne - działa odprężająco oraz wspiera procesy myślowe. Niektórzy zalecają go jako profilaktykę choroby Alzheimera.

Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki z powodzeniem możesz wykorzystać w codziennych przepisach. Jeśli jednak chcesz zastosować kurację z oleju z czarnuszki,odpowiednią dawką dla osoby dorosłej będzie około pięciu mililitrów oleju dziennie. Możesz, więc codziennie spożywać jedną lub dwie łyżeczki oleju, najlepiej do posiłku. Dzieci również mogą pić olej z czarnuszki. Możesz podawać swojemu maluchowi pół łyżeczki dziennie od czwartego roku życia - wraz z jego wzrostem, zwiększając dawkę do łyżeczki.

Olej z czarnuszki - przeciwwskazania

Chociaż nasiona, jak i olej z czarnuszki są bardzo zdrowe, nie każdy może je spożywać. Nie poleca się go stosować przez kobiety w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Ostrożnie powinny używać go także osoby z niskim ciśnieniem krwi.

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni

Olej z czarnuszki świetnie sprawdzi się do sałatek, surówek oraz różnego rodzaju sosów i dressingów. Można dodać go do past warzywnych, hummusów, a także na styl śródziemnomorski zamoczyć w nim pieczywo. Najlepiej stosować olej tłoczony na zimno, będzie miał najwięcej wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie. Warto pamiętać, że taki olej z czarnuszki należy spożywać na zimno, nie nadaje się on do smażenia.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać czarnuszkę w kuchni? Oto kilka przepisów naszych użytkowników.

 

1. Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką

 Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką Zobacz przepis

Miodowy łosoś z sezamem i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kajzerki z czarnuszką

 Kajzerki z czarnuszką Zobacz przepis

Kajzerki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Rogaliki z czarnuszką

 Rogaliki z czarnuszką Zobacz przepis

Rogaliki z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Chlebek z czarnuszką

 Chlebek z czarnuszką Zobacz przepis

Chlebek z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Hummus z czarnuszką

 Hummus z czarnuszką Zobacz przepis

Hummus z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cebularze z czarnuszką

 Cebularze z czarnuszką Zobacz przepis

Cebularze z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Żółty ser z czarnuszką

 Żółty ser z czarnuszką Zobacz przepis

Żółty ser z czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gulasz z dynią i czarnuszką

 Gulasz z dynią i czarnuszką Zobacz przepis

Gulasz z dynią i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Naleśniki z sałatą i czarnuszką

 Naleśniki z sałatą i czarnuszką Zobacz przepis

Naleśniki z sałatą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Grissini z fetą i czarnuszką

 Grissini z fetą i czarnuszką Zobacz przepis

Grissini z fetą i czarnuszką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 60

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25