Zrób domową wędlinę na święta z szynkowara. To proste!

W dzisiejszych czasach na półkach sklepowych dostępne jest właściwie wszystko. Nie zmienia to jednak faktu, że w niektórych przypadkach jakość pozostawia wiele do życzenia. To dotyczy chociażby wędlin, które zawierają w sobie więcej konserwantów, niżbyśmy sobie tego życzyli. Na szczęście jest na to rada.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jak działa szynkowar

- Jak zrobić szynkę w szynkowarze

- Jak ugotować mięso bez termometru

- Jak zrobić szynkę mieloną

 

Szynkowar to urządzenie, które sprawdzi się w domu każdego wielbiciela domowej szynki. Jeśli wydaje wam się, że zrobienie szynki samodzielnie jest trudnym zadaniem, mylicie się. Wystarczy dobre mięso, odpowiedni sprzęt i trochę chęci. Początkowo to może wydawać się trudne, jednak robienie szynek jest uzależniające. Szybko nauczycie się, co robić.

Szynkowar: jak działa?

Jak w przygotowywaniu domowych szynek może pomóc szynkowar? Jak działa to urządzenie? Jego budowa nie jest zbyt skomplikowana. W jego skład wchodzi pojemnik ze stali nierdzewnej bądź plastiku. Do niego dołączona jest również spirala ze stopką, która umożliwia dociskanie mięsa podczas gotowania.

Niektóre szynkowary posiadają również termometr dołączony do urządzenia - wewnętrzny lub zewnętrzny. Wkłada się go w mięso bądź też do wody, w której mięso się gotuje.

Większość z nich zawiera także garnek, do którego wkłada się mniejszy pojemnik i gdzie wlewa się wodę. Woda musi się gotować, by wytwarzać ciepło, które pozwala na przygotowanie szynki. I to by było na tyle. Proste, prawda?

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Szynkowar: jaki kupić?

Wiecie już, jak działa szynkowar. Jaki kupić urządzenie, by dobrze się w nim gotowało? Oto jest pytanie! Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich pojemność. Najpopularniejsze okazują się te urządzenia, które są mniejsze i pozwalają na zrobienie niewielkiej ilości mięsa. To zwykle 1,2 kilograma bądź też 1,5 kilograma.

Szynkowary na 3,5 kilograma to stanowczo za dużo dla małej rodziny, która je mięso okazjonalnie. Pamiętajmy jednak, że szynkę, tak samo jak wszystkie inne produkty spożywcze, można mrozić.

Mniejsze urządzenia z pewnością jednak będą lepsze dla osób, które uwielbiają eksperymentowanie i chcą robić szynki częściej, choć w mniejszych ilościach. Należy zwrócić uwagę także na materiał, z którego zrobiono szynkowar. Najczęściej jest to stal nierdzewna, która jest w pełni bezpieczna, ale także bardzo wytrzymała.

Tego typu urządzenia produkuje się także z plastiku przeznaczonego do obróbki żywności. To tańsze rozwiązanie, choć mniej trwałe. Droższym urządzeniem będzie szynkowar aluminiowy z grubego materiału. Nie można go jednak myć w zmywarce.

Kształt sprzętu to kwestia gustu. Szynkowar prostokątny to raczej przeżytek, który spotykany jest coraz rzadziej.  Został on zastąpiony przez wersję pionową, która jest bardziej estetyczna i zajmuje mniej miejsca.

 

Jak zrobić szynkę w szynkowarze?

Macie już wybrany szynkowar? Jak zrobić szynkę w takim urządzeniu? To nic trudnego, choć przygotowywanie jej wymaga wprawy. Zacznijcie od wybrania mięsa. Na początek zacznijcie od szynki wieprzowej. Z czasem jednak będziecie mogli robić w urządzeniu rolady czy mielonki. Mięso musi zostać zamarynowane co najmniej dwa dni wcześniej. Dzięki temu pięknie przesiąknie aromatami przypraw.

Możecie przyprawić je tymiankiem, czosnkiem czy czarnuszką. Natrzyjcie ją także solą morską czy też himalajską. Niektórzy używają soli peklowanej, jednak nie jest ona konieczna.

Przyprawione i zamarynowane mięso należy włożyć do siatki bądź woreczka do szynkowaru. Dzięki temu urządzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z mięsem. Tak przygotowaną szynkę włóżcie do pojemniczka, a następnie umieśćcie sprężynkę i pokrywkę, by docisnąć mięso. To sprawi, że zachowa ono zwartą konsystencję i odpowiedni kształt.

Jak gotować mięso w szynkowarze?

Teraz pracę zaczyna szynkowar. Jak gotować mięso w tym urządzeniu, by było kruche i soczyste? Przede wszystkim musicie pamiętać, iż woda powinna go wypełniać w ¾ . Dzięki temu temperatura może odpowiednio dotrzeć do mięsa. Jeśli posiadacie szynkowar z termometrem, który umożliwia mierzenie temperatury wewnątrz szynki, koniecznie wbijcie go w mięso.

Szynka w środku powinna osiągnąć temperaturę 72 stopni, by była idealna. Zwykle zajmuje jej to od półtorej godziny do dwóch godzin. Konieczne jest regularne sprawdzanie, jaka jest temperatura mięsa, by go nie przeciągnąć. Zbyt długo gotowana szynka może wyjść zbyt sucha i za twarda. Zwykle jest to efekt przegotowania mięsa.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Szynkowar: jak gotować mięso bez termometru?

Wiecie już, jak działa szynkowar. Jak gotować mięso, jeśli akurat nie macie termometru pod ręką? To możliwe i właściwie nie jest zbyt trudne. Należy jednak pamiętać, że termometr znacznie ułatwia nam pracę i zmniejsza ryzyko, iż szynka wyjdzie zbyt twarda.

Jak ustalić optymalny czas gotowania mięsa? Szynkę parzy się w urządzeniu tak długo, jak wskazuje na to jej wielkość. Na każdy centymetr przekroju mięsa przypada 10 minut gotowania. Dlatego mięso o średnicy dziesięciu centymetrów powinno gotować się przez 100 minut. Tu również ważne jest, by pilnować czasu gotowania. Przeciągnięcie szynki to łatwy sposób na nieudany produkt. Jeśli korzystacie z termometru, możecie sprawdzić to tak, jak opisaliśmy powyżej.

 

Jak dobrać temperaturę wody?

To nie cała praca, w jaką zaangażowany jest szynkowar. Jaka temperautra wody musi zostać w nim utrzymana? To również należy do niezwykle istotnych elementów procesu gotowania szynki. Woda powinna utrzymywać się na poziomie 75-80 stopni. Nie więcej. To pozwoli szynce gotować się powoli, lecz dokładnie.

Kiedy już szynka będzie gotowa, musicie dać jej trochę czasu na to, by ostygła. Zwykle zajmuje to około dwóch godzin. Następnie powinna leżakować w lodówce. Pamiętajcie jednak, że w tym czasie nie wolno wyciągać mięsa z szynkowaru. Do lodówki wstawiamy całe urządzenie. To istotne, gdyż zarówno temperatura, jak i śruba dociskająca mięso sprawią, iż będzie miało ono odpowiednią konsystencję.

 

Przepis na mielonkę z szynkowara

Wiecie już, z czym mogą poradzić sobie szynkowary. Przepis na pyszną szynkę nie jest tu zatem niczym skomplikowanym - wystarczy dobrać odpowiednie mięso i dobrze je zamarynować. Jednak tam maszynka pozwoli wam przygotować nie tylko tradycyjną szynkę, ale także rolady, boczek, szynki peklowane oraz oczywiście szynki konserwowe.

Jak przygotować mielonkę? Przygotujcie kilogram szynki wieprzowej z tłuszczykiem, dwa liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę, dwie łyżeczki soli peklowanej oraz łyżeczkę żelatyny. Mięso zmielcie w maszynce, a następnie do młynka dodajcie przyprawy, które połączą się z mięsem.

Do miski wrzućcie też sól i żelatynę. Wyrabiajcie masę przez kilka minut, by zaczęło się kleić. Całość przełóżcie do woreczka, a następnie do pojemnika i pozwólcie masie odpocząć w lodówce przez dobę.

Następnego dnia włóżcie szynkowar do garnka z wodą i gotujcie szynkę w wodzie o temperaturze 80 stopni. Prawdopodobnie zajmie to 1,5 godziny. Temperatura wewnątrz powinna wynieść 72 stopnie. Po gotowaniu i przestudzeniu włóżcie szynkowar na dobę do lodówki. Teraz szynka jest już gotowa. Smacznego!

 

1. Karkówka z szynkowara

Karkówka z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Indyk w galarecie z szynkowara

Indyk w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Schab w majeranku z szynkowara

Schab w majeranku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Boczek rolowany z szynkowara

Boczek rolowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pasztet z szynkowara

Pasztet z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Domowa wędlina z łopatki

Wędlina z łopatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Szynka z piersi kurczaka

Szynka z piersi kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: kasztany »

Jak długo można przechowywać jajka? »

Orzechy włoskie, laskowe i ich przydatność w kuchni »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Mielony boczek z szynkowaru

Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza węd...

Odsłon: 177

>60 min
7
Dodatki Kapusta czerwona zasmażana

Urozmaici smak niemal każdej potrawy. Doskonale komponuje się z roladą oraz...

Odsłon: 64

30 min
1
Dodatki Ciapkapusta

Ciapkapusta to tradycyjne danie ze Śląska. Świetnie pasuje do dań mięsnych. M...

Odsłon: 121

60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: zielony barszcz ukraiński, risotto z kurczakiem, lody solony karmel

W sobotę 28 maja o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje pyszną sezonową zupę – zielony barszcz ukraiński ze szczawiem i młodymi ziemn...

0
Informacje Ogórki małosolne na sucho - czy są zdrowe? Kto nie powinien jeść ogórków małosolnych

Ogrodnicy i działkowicze z niecierpliwością czekają na nowy sezon ogórków. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można jeść nie tylko na sur...

0
Informacje Jak usunąć gorycz z bakłażana?

Zapewne wielokrotnie zdarzyło się wam w sklepie sięgnąć po bakłażana i za chwilę odłożyć go z powrotem na miejsce. Mała popularność tego warzywa wy...

0
Informacje Truskawkowy zawrót głowy. Oto 5 zaskakujących przepisów na ciasto z truskawkami

Nadszedł jeden z najbardziej oczekiwanych okresów w roku. Wreszcie możemy zajadać się truskawkami. W sezonie warto stawiać przede wszystkim na świe...

0