Fot. 123RF/Picsel
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jak zrobić szynkę w szynkowarze
- Jak ugotować mięso bez termometru
Szynkowar to urządzenie, które sprawdzi się w domu każdego wielbiciela domowej szynki. Jeśli wydaje wam się, że zrobienie szynki samodzielnie jest trudnym zadaniem, mylicie się. Wystarczy dobre mięso, odpowiedni sprzęt i trochę chęci. Początkowo to może wydawać się trudne, jednak robienie szynek jest uzależniające. Szybko nauczycie się, co robić.

Szynkowar: jak działa?
Jak w przygotowywaniu domowych szynek może pomóc szynkowar? Jak działa to urządzenie? Jego budowa nie jest zbyt skomplikowana. W jego skład wchodzi pojemnik ze stali nierdzewnej bądź plastiku. Do niego dołączona jest również spirala ze stopką, która umożliwia dociskanie mięsa podczas gotowania.
Niektóre szynkowary posiadają również termometr dołączony do urządzenia - wewnętrzny lub zewnętrzny. Wkłada się go w mięso bądź też do wody, w której mięso się gotuje.
Większość z nich zawiera także garnek, do którego wkłada się mniejszy pojemnik i gdzie wlewa się wodę. Woda musi się gotować, by wytwarzać ciepło, które pozwala na przygotowanie szynki. I to by było na tyle. Proste, prawda?
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Szynkowar: jaki kupić?
Wiecie już, jak działa szynkowar. Jaki kupić urządzenie, by dobrze się w nim gotowało? Oto jest pytanie! Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich pojemność. Najpopularniejsze okazują się te urządzenia, które są mniejsze i pozwalają na zrobienie niewielkiej ilości mięsa. To zwykle 1,2 kilograma bądź też 1,5 kilograma.
Szynkowary na 3,5 kilograma to stanowczo za dużo dla małej rodziny, która je mięso okazjonalnie. Pamiętajmy jednak, że szynkę, tak samo jak wszystkie inne produkty spożywcze, można mrozić.
Mniejsze urządzenia z pewnością jednak będą lepsze dla osób, które uwielbiają eksperymentowanie i chcą robić szynki częściej, choć w mniejszych ilościach. Należy zwrócić uwagę także na materiał, z którego zrobiono szynkowar. Najczęściej jest to stal nierdzewna, która jest w pełni bezpieczna, ale także bardzo wytrzymała.
Tego typu urządzenia produkuje się także z plastiku przeznaczonego do obróbki żywności. To tańsze rozwiązanie, choć mniej trwałe. Droższym urządzeniem będzie szynkowar aluminiowy z grubego materiału. Nie można go jednak myć w zmywarce.
Kształt sprzętu to kwestia gustu. Szynkowar prostokątny to raczej przeżytek, który spotykany jest coraz rzadziej. Został on zastąpiony przez wersję pionową, która jest bardziej estetyczna i zajmuje mniej miejsca.
Jak zrobić szynkę w szynkowarze?
Macie już wybrany szynkowar? Jak zrobić szynkę w takim urządzeniu? To nic trudnego, choć przygotowywanie jej wymaga wprawy. Zacznijcie od wybrania mięsa. Na początek zacznijcie od szynki wieprzowej. Z czasem jednak będziecie mogli robić w urządzeniu rolady czy mielonki. Mięso musi zostać zamarynowane co najmniej dwa dni wcześniej. Dzięki temu pięknie przesiąknie aromatami przypraw.
Możecie przyprawić je tymiankiem, czosnkiem czy czarnuszką. Natrzyjcie ją także solą morską czy też himalajską. Niektórzy używają soli peklowanej, jednak nie jest ona konieczna.
Przyprawione i zamarynowane mięso należy włożyć do siatki bądź woreczka do szynkowaru. Dzięki temu urządzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z mięsem. Tak przygotowaną szynkę włóżcie do pojemniczka, a następnie umieśćcie sprężynkę i pokrywkę, by docisnąć mięso. To sprawi, że zachowa ono zwartą konsystencję i odpowiedni kształt.
Jak gotować mięso w szynkowarze?
Teraz pracę zaczyna szynkowar. Jak gotować mięso w tym urządzeniu, by było kruche i soczyste? Przede wszystkim musicie pamiętać, iż woda powinna go wypełniać w ¾ . Dzięki temu temperatura może odpowiednio dotrzeć do mięsa. Jeśli posiadacie szynkowar z termometrem, który umożliwia mierzenie temperatury wewnątrz szynki, koniecznie wbijcie go w mięso.
Szynka w środku powinna osiągnąć temperaturę 72 stopni, by była idealna. Zwykle zajmuje jej to od półtorej godziny do dwóch godzin. Konieczne jest regularne sprawdzanie, jaka jest temperatura mięsa, by go nie przeciągnąć. Zbyt długo gotowana szynka może wyjść zbyt sucha i za twarda. Zwykle jest to efekt przegotowania mięsa.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Szynkowar: jak gotować mięso bez termometru?
Wiecie już, jak działa szynkowar. Jak gotować mięso, jeśli akurat nie macie termometru pod ręką? To możliwe i właściwie nie jest zbyt trudne. Należy jednak pamiętać, że termometr znacznie ułatwia nam pracę i zmniejsza ryzyko, iż szynka wyjdzie zbyt twarda.
Jak ustalić optymalny czas gotowania mięsa? Szynkę parzy się w urządzeniu tak długo, jak wskazuje na to jej wielkość. Na każdy centymetr przekroju mięsa przypada 10 minut gotowania. Dlatego mięso o średnicy dziesięciu centymetrów powinno gotować się przez 100 minut. Tu również ważne jest, by pilnować czasu gotowania. Przeciągnięcie szynki to łatwy sposób na nieudany produkt. Jeśli korzystacie z termometru, możecie sprawdzić to tak, jak opisaliśmy powyżej.
Jak dobrać temperaturę wody?
To nie cała praca, w jaką zaangażowany jest szynkowar. Jaka temperautra wody musi zostać w nim utrzymana? To również należy do niezwykle istotnych elementów procesu gotowania szynki. Woda powinna utrzymywać się na poziomie 75-80 stopni. Nie więcej. To pozwoli szynce gotować się powoli, lecz dokładnie.
Kiedy już szynka będzie gotowa, musicie dać jej trochę czasu na to, by ostygła. Zwykle zajmuje to około dwóch godzin. Następnie powinna leżakować w lodówce. Pamiętajcie jednak, że w tym czasie nie wolno wyciągać mięsa z szynkowaru. Do lodówki wstawiamy całe urządzenie. To istotne, gdyż zarówno temperatura, jak i śruba dociskająca mięso sprawią, iż będzie miało ono odpowiednią konsystencję.
Przepis na mielonkę z szynkowara
Wiecie już, z czym mogą poradzić sobie szynkowary. Przepis na pyszną szynkę nie jest tu zatem niczym skomplikowanym - wystarczy dobrać odpowiednie mięso i dobrze je zamarynować. Jednak tam maszynka pozwoli wam przygotować nie tylko tradycyjną szynkę, ale także rolady, boczek, szynki peklowane oraz oczywiście szynki konserwowe.
Jak przygotować mielonkę? Przygotujcie kilogram szynki wieprzowej z tłuszczykiem, dwa liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę, dwie łyżeczki soli peklowanej oraz łyżeczkę żelatyny. Mięso zmielcie w maszynce, a następnie do młynka dodajcie przyprawy, które połączą się z mięsem.
Do miski wrzućcie też sól i żelatynę. Wyrabiajcie masę przez kilka minut, by zaczęło się kleić. Całość przełóżcie do woreczka, a następnie do pojemnika i pozwólcie masie odpocząć w lodówce przez dobę.
Następnego dnia włóżcie szynkowar do garnka z wodą i gotujcie szynkę w wodzie o temperaturze 80 stopni. Prawdopodobnie zajmie to 1,5 godziny. Temperatura wewnątrz powinna wynieść 72 stopnie. Po gotowaniu i przestudzeniu włóżcie szynkowar na dobę do lodówki. Teraz szynka jest już gotowa. Smacznego!
Karkówka z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Indyk w galarecie z szynkowara
Indyk w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Schab w majeranku z szynkowara
Schab w majeranku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Boczek rolowany z szynkowara
Boczek rolowany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pasztet z szynkowara / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wędlina z łopatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szynka z piersi kurczaka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także: