Do góry

Newsy

Jak panierować kotlety?

Panierując kotlety nie musisz ograniczać się wyłącznie do bułki tartej. Aby mięso nabrało wyjątkowego smaku, warto pokusić się o mały eksperyment kulinarny.

Fot. 123RF/Picsel

Mogłoby się wydawać, że panierowanie kotletów to banalnie prosta czynność, z którą poradzi sobie nawet bardzo niedoświadczony kucharz. W końcu obtoczenie mięsa w bułce tartej to żadna filozofia. Jeśli jednak chcesz przygotować mistrzowską panierkę, musisz pamiętać o kilku bardzo ważnych szczegółach. Tylko w tedy nie będzie odklejać się do mięsa i nie zostanie na patelni.

Jak panierować kotlety?

Zanim przystąpisz do panierowania kotletów, pamiętaj aby je dobrze rozbić przy pomocy tłuczka. W ten sposób wyrównasz ich powierzchnię, dzięki czemu panierka lepiej przywrze, a mieso równomiernie się usmaży. Niezwykle istotnym jest także dokładne osuszenie kotletów przy pomocy np. papierowego ręcznika. Usunięcie nadmiaru wilogci sprawi, że panierka nie będzie odpadać w trakcie smażenia. Warto również na tym etapie doprawić mięso, aby jeszcze lepiej podkreślić jego smak.

Przystępując do panierowania, przygotuj sobie trzy osobne naczynia, wypełnione mąką, rozbełtanym jajkiem oraz bułką tartą. Sporo osób nie wykorzystuje mąki, jednak obtoczenie w niej mięsa przez kąpielą w jajkach sprawi, że panierka będzie bardziej lepiej przylegać, a po usmażeniu stanie się bardzo chrupiąca. Jeszcze lepsze efekty uzyskasz, stosując mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną w proporcjach 2:1.

Czynność tę możesz powtarzać kilkukrotnie, co spowoduje powstanie warstw. Staraj się używać jednej ręki do obtaczania w suchych produktach, a drugiej do zanużania mięsa w jajku, gdyż w ten sposób unikniesz bałaganu i nie opanierujesz tylko mięso, a nie wlasne palce.

Postaraj się nie dociskac za bardzo mięsa do bułki, za każdym razem strzepując jej nadmiar. Zadbaj również o to, aby wszystkie części kotletów były dokładnie nią pokryte.

Pamiętaj również, że pośpiech to zły doradca. Musząc przygotować obiad dla dużej rodziny, z pewnością będziesz mieć ochotę na przygotowanie części zadań z wyprzedzeniem. Niestety, panierowanie nie jest jednym z nich, gdyż już po kilku minutach bułka tarta może rozmięknąć i zacząć spływać z mięsa. Kotlety należy obtoczyć w panierce tuż przed smażeniem.

Panierka nie musi być nudna!

Jeśli chcesz urozmaicić smak kotletów, do panierowania możesz wykorzystać znacznie ciekawsze składniki niż bulka tarta. W tej roli idealnie sprawdzą się otręby, płatki owsiane i kukurydziane, kasza oraz różnego rodzaju orzechy. Podobny efekt osiągniesz sięgając po pestki i ziarna. Bardzo dobrym pomysłem będzie dodanie do panierki sporej ilości świeżych ziół lub skórki z cytrusów, dzięki czemu kotlety zyskają piękny kolor oraz niepowtarzalny smak. Miłośnikom kulinarnych eskperymentów z pewością przypadnie do gustu panierka z dodatkiem sera lub pokruszonych chipsów.

Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich niecodziennymi kotletami, skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji.

 

1. Schabowy w orzechowej panierce

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Filety w panierce z chipsów

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Karczochy w piwnej panierce

Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kotlet w cebulowej panierce

Fot. Biurwa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Kotlety w grzybowej panierce

Fot. Helenapon na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kurczak w serowo-ziołowej panierce

Fot. Codziennik_Kulinarny na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Mintaj w panierce z sezamem

Fot. HabibiChi na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Kotlet mielony w owsianej panierce

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Kąski kurczaka w bezglutenowej panierce

Fot. Futka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Ryba w cytrynowej panierce

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń