Do góry

Newsy

Najciekawsze ciasta z makiem

Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy.

Fot. 123RF/Picsel

Mak to symbol płodności, dobrobytu, urodzaju i obfitości, w związku z czym kolacja wigilijna, jak każe tradycja, nie może się bez niego obyć. I słusznie, bo oprócz doznań smakowych mak ma wiele wartości odżywczych. Mak niebieski (najczęściej wykorzystywany w kuchni) jest bogatym źródłem wapnia, niezbędnego budulca dla naszych kości i zębów. Jego 2 łyżki to aż 253 mg wapnia, czyli ok. 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Mak jest również bogaty w żelazo, odpowiedzialne za magazynowanie i rozprowadzanie tlenu po organizmie, oraz magnez, który zbawiennie wpływa na układ nerwowy. Te małe niebieskie kuleczki są znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu. Do jedzenia maku powinien przekonać również fakt, iż zawiera on mnóstwo witamin: A, C, D, E i B3, a także błonnik. Wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci i co ważne podnosi odporność organizmu.

Wszystko z umiarem

Jak wszystko w naszej diecie, także i mak, mimo jego znakomitych wartości odżywczych, powinniśmy jeść z umiarem. Spożywany w nadmiernych ilościach może wywołać alergie. Poza tym jest ciężkostrawny i dość kaloryczny (ma 525 kcal w 100 g). Maku nie powinniśmy podawać dzieciom poniżej drugiego roku życia, nie powinny jeść go w nadmiarze także kobiety w ciąży. Na mak powinny uważać również osoby, które przyjmują leki - może on wchodzić w interakcje z niektórymi z nich.

Mak na świątecznym stole

Jak już zostało wspomniane, dania i desery podawane na wigilijnym stole, są różne w zależności od regionu lub gustu danej rodziny. W zawiązku z tym wypieki z dodatkiem maku mogą przybierać formę zwykłego ciasta z makiem w środku i ciastem kruchym na zewnątrz lub strucli z makiem zawijanej np. w ciasto drożdżowe lub francuskie. Poznajcie kilka przepisów na ciasta z makiem, być może któryś zagości na waszym świątecznym stole.

 

1. Odrywane bułeczki drożdżowe z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Ciasto cytrynowe z makiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Strudel z białym makiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Sernik z makiem

Fot. Monialubi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Drożdżowa gwiazda z makiem

Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Krucho-drożdżowe roladki z makiem

Fot. Jagoda114 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Makowiec bez pieczenia

Fot. Good_changes na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Makowiec z pianką

Fot. Ewaaa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

9. Rubaszny makowiec

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

10. Tradycyjny makowiec

Fot. Ugotujmyto-pl na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

11. Seromakowiec z brzoskwiniami i galaretką

Fot. KreatywnaKasia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń