Spis treści:
- Ryba w galarecie na słodko
- Ryba w galarecie cytrynowej
- Faszerowana ryba w galarecie
- Ryba w galarecie bez żelatyny
- Jak zrobić rybę do słoika?
Ryba w galarecie to potrawa, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Popularna przystawka najczęściej pojawia się na naszych stołach właśnie w święta. Niektórzy jednak lubią ją tak bardzo, że przygotowują to danie w różnych wersjach niezależnie od pory roku, jeszcze na długo przed Bożym Narodzeniem. Okazuje się więc, że chętnie jemy nie tylko rybę w galarecie octowej z dodatkiem warzyw. Co prawda, to danie można przygotować na wiele więcej sposobów, ale wybraliśmy dla was pięć.
Sprawdź także: 9 najlepszych sposobów na moczenie śledzi. Będą rozpływać się w ustach
Jak zrobić rybę w galarecie na święta inaczej, na przykład w słoiku, faszerowaną lub w galarecie cytrynowej? A może by tak w Wigilię zaszaleć i zrobić ją na słodko? Jaki gatunek ryby najlepiej wybrać, aby potrawa była smaczna? Czy żelatyna jest konieczna, aby przygotować popularne danie, czy może da się je przygotować bez niej? Przekonaj się!
Ryba w galarecie na święta inaczej - na słodko
Ryba na słodko? To rozwiązanie dla wybranych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni i wykazują otwartość na nowe smaki. Są tacy, którzy w Wigilię daliby się pokroić za porcję karpia po żydowsku na słodko, podczas gdy inni kompletnie nie rozumieją fenomenu tej świątecznej potrawy.
Jaki jest przepis? Do przygotowania karpia w tym wydaniu będą nam potrzebne: średniej wielkości karp, dwie cebule, cztery duże marchewki, pietruszka, żelatyna w proszku, 200 g rodzynek, cztery duże łyżki cukru, sól, pieprz mielony, liść laurowy i ziele angielskie.
Przygotowanie karpia po żydowsku na słodko rozpoczynamy od oskrobania i oczyszczenia ryby oraz pokrojenia jej w tzw. dzwonka. Warzywa obieramy. Marchew kroimy na równe części, najlepiej w talarki. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy tam warzywa. Doprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem solą i zielem angielskim. Taki wywar gotujemy przez około pół godziny, a po tym czasie dodajemy do niego karpia oraz rodzynki. Po kolejnych 10 minutach wyjmujemy rybę oraz pozostałe ugotowane składniki z garnka na półmisek. Do sklarowanego wywaru w garnku dodajemy cukier i żelatynę według przepisu, a następnie zalewamy nim karpia. Rybę odstawiamy w chłodne miejsce do momentu, aż stężeje.
Ryba w galarecie cytrynowej. Nietypowy przepis na świątecznego łososia
Tak przygotowana ryba to alternatywa dla tych, którym znudziły się już tradycyjne wigilijne przystawki. Jest smaczna, a przy okazji dietetyczna i w dodatku jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, ponieważ wykorzystujemy gotową galaretkę. To ciekawy pomysł na świąteczną rybę, jeśli robimy ją na ostatnią chwilę.
Do przygotowania ryby w galarecie cytrynowej będą nam potrzebne: cztery filety z łososia (lub więcej, w zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy danie), cztery duże cytryny - po jednej na każdy filet, cztery galaretki cytrynowe, pietruszka i odrobina soli.
Aby przygotować łososia na święta, należy najpierw rozpuścić galaretkę cytrynową bez cukru w wodzie. Aby ryba w galarecie wyszła idealnie, ilość delikatnie osolonej wody musi być przynajmniej o połowę szklanki mniejsza niż ta podana z tyłu opakowania. Zostawiamy ją do ostygnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Myjemy rybę, którą po osuszeniu przecinamy na kawałki. Nacinamy je lekko w poprzek i kroimy dodatki, które następnie umieszczamy w kieszonkach łososia. Pietruszkę kroimy jak najdrobniej, a cytrynę na kształt półksiężyców. Rybę solimy do smaku. Po przełożeniu łososia do naczynia żaroodpornego pieczemy go pod folią aluminiową przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy rybę z piekarnika. Po ostudzeniu wkładamy ją do półmiska i zalewamy galaretką. Rybę w galarecie umieszczamy w lodówce, aż stężeje.
Ryba faszerowana w galarecie. Przepis na świątecznego szczupaka
Jaką rybę wybrać, przygotowując rybę w galarecie, aby było smacznie i zarazem oryginalnie? Nie wahajmy się i w święta śmiało postawmy na szczupaka.
Oprócz ryby do przygotowania tego dania będą nam potrzebne również: dwie sztuki anchois, jajko, bułka tarta, warzywa bulionowe, takie jak marchew, cebula, odrobina pora i czosnek, a także przyprawy: pietruszka, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, pieprz i sól.
Przygotowanie szczupaka w galarecie zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryby, odcięcia kręgosłupa i ściągnięcia z niej skóry. Z warzyw gotujemy na wolnym ogniu bulion w dużym garnku. Doprawiamy go pieprzem i solą, a po około 15 minutach wkładamy rybę na 10 minut, aby delikatnie ściąć białko. Dzięki temu znacznie łatwiej wyjmiemy ości. Cebulę ścieramy na tarce. Rozdrabniamy mięso razem z sardelami.
Dodajemy bułkę tartą, przyprawy, szczypiorek i cebulę. Wrzucamy jajko i wyrabiamy masę, którą następnie wykładamy szczupaka. Wkładamy rybę do piekarnika, a kiedy się upiecze, kroimy i wykładamy na półmisek. Możemy udekorować. W przecedzonym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Po ścięciu polewamy szczupaka tak, aby powstała glazura. Wkładamy na noc do lodówki.
Ryba w galarecie. Jak zrobić ją bez żelatyny?
Nie masz w domu żelatyny, a pomimo to chcesz przygotować rybę w galarecie? Żaden problem. Wystarczą ci średniej wielkości karp, włoszczyzna, cztery jaja, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól.
Aby przygotować rybę w galarecie bez żelatyny, najpierw musimy ją wypatroszyć i oskrobać z łusek. Głowę odcinamy za skrzelami, podobnie jak płetwy. Dzielimy rybę na dzwonka. Umieszczamy włoszczyznę w dużym garnku i dodajemy ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy wodą i dodajemy odrobinę soli. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru. Przydadzą nam się do dekoracji potrawy.
Do wywaru wkładamy karpia razem z głową (bo dzięki niej galaretka zetnie się bez użycia żelatyny) i gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie przekładamy rybę na talerz i delikatnie wyjmujemy z niej ości. Gotujemy jajka na twardo, a do wywaru, z którego wyjęliśmy karpia, wlewamy wcześniej roztrzepane białka. Mieszamy, aby galaretka ładnie się wyklarowała. Przecedzamy wywar i czekamy, aż wystygnie. Karpia układamy na półmisku i dekorujemy za pomocą jaj oraz warzyw. Zalewamy i odstawiamy do lodówki.
Ryba w galarecie w occie. Jak zrobić rybę w słoiku?
Aby przygotować rybę w zalewie octowej w słoiku, będzie nam potrzebna dowolna ryba, cebula, cztery łyżki octu, bułka tarta, jajko, łyżka cukru, dwie szklanki wody, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i pieprz.
Zalewę octową gotujemy razem z pokrojoną cebulą i odstawiamy ją do ostudzenia. Rybę oprawiamy, dzielimy i przyprawiamy. Następnie moczymy ją w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Po usmażeniu na złoty kolor czekamy, aż ostygnie i wkładamy do słoika. Wlewamy zalewę z dodatkiem niewielkiej ilości pokrojonej cebuli. Zakręcamy i wstawiamy do wody w garnku wyścielonym szmatką. Gotujemy do momentu, aż w słoikach zaczną pojawiać się bąbelki. Wyjmujemy z garnka.
Ryba w galarecie. Jaką rybę najlepiej wybrać do świątecznej potrawy?
Do przygotowania ryby w galarecie na święta można wykorzystać sporo różnych gatunków ryb. Karp, choć niewątpliwie króluje na polskich wigilijnych stołach, wcale nie jest jedyną opcją. Doskonale sprawdzą się również - pstrąg, dorsz, czy wspomniane już wcześniej - szczupak oraz łosoś. Więcej inspiracji znajdziesz poniżej:
1. Wigilijny karp po żydowsku
Zobacz przepisWigilijny karp po żydowsku/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Faszerowany szczupak w galarecie
Zobacz przepisRyba w galarecie na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pstrąg w galarecie z musem
Zobacz przepisPstrąg w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karp w galarecie
Zobacz przepisKarp w galarecie na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Ryba w galarecie
Zobacz przepisRyba w galarecie na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Karp w galarecie
Zobacz przepisKarp w galarecie na wigilię / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Łosoś w galarecie z warzywami
Zobacz przepisŁosoś w galarecie z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Karp w galarecie
Zobacz przepisPulpety z karpia w galarecie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Wyzwanie: Przedświąteczne sprzątanie »
Śledzie po grecku zawsze robią furorę. Ewa Wachowicz zapewnia: wszystkim smakują »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »