Fot. 123 RF/Picsel
Idea niemarnowania jedzenia jest dobrze znana w Polsce. Kiedyś, gdy sytuacja materialna nie była sprzyjająca, a półki sklepowe świeciły pustkami, nasi przodkowie oszczędzali, często z przymusu. Nawyki związane z szanowaniem pożywienia zostały starszym pokoleniom do dzisiaj. Młode osoby, mające dostęp do większości produktów, muszą dopiero nauczyć się tego pozytywnego zachowania. Dlatego właśnie chcemy ci pokazać, jak dużo różnych, pysznych potraw możesz przyszykować, mając zaledwie trochę drożdży.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Czy drożdże są zdrowe? Właściwości
Czym tak właściwie są drożdże? Powinieneś wiedzieć, że są to jednokomórkowe mikroorganizmy zaliczane do królestwa grzybów. Występuje ponad 1500 różnych gatunków drożdży, które znajdują się niemal wszędzie wokół nas. Część z nich będzie korzystna dla organizmu ludzkiego, a inne wywołają poważne choroby (np. drożdżycę) lub gnicie jedzenia. Drożdże, które pozytywnie wpływają na człowieka, stosowane są w gastronomii i kosmetyce.
W artykule skupimy się na tzw. drożdżach spożywczych, najczęściej stosowanych do wypiekania ciast i pieczywa. Najpopularniejsze są te świeże, o miękkiej konsystencji i w formie kostki. Są też drożdże suche (w postaci granulek, pozbawione wody) oraz instant (zupełnie sproszkowane). Warto podkreślić, że drożdże świeże zapewniają nieco inny, bardziej intensywny smak daniom, niż te suszone.
Co może zaskakiwać, w drożdżach znajdziemy podstawowe składniki odżywcze, takie jak białko, tłuszcze nienasycone czy błonnik (a w nim beta-glukan, który wpływa korzystnie na serce). Zawierają one także witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk czy potas.
Jedzenie drożdży na surowo
Choć niektórzy próbują, to my zdecydowanie odradzamy jedzenie surowych drożdży. Może to być bardzo szkodliwe dla zdrowia, ze względu na potencjalne namnażanie się ich w układzie pokarmowym. To prowadzi do dolegliwości i wypłukiwania witamin z organizmu. Pamiętaj, żeby przed bezpośrednim spożyciem, sparzyć je lub po prostu upiec. Jeśli chcesz jednak czerpać więcej witamin i cennych składników z drożdży, przyjmij suplement diety oparty na drożdżach. Surowych drożdży używaj natomiast do zabiegów kosmetycznych.
Czy można mrozić drożdże?
Gdy przygotowujesz danie na bazie świeżych drożdży, zazwyczaj nie wykorzystujesz od razu całości opakowania. Resztkę chowasz do lodówki, bo faktycznie ten produkt wymaga chłodu. Po jakimś czasie odkrywasz, że drożdże leżą już dłuższą chwilę na półce i zastanawiasz się, czy są już stare, czy jeszcze zdatne do spożycia (nawet mimo upływu terminu ich ważności). Musimy ostrzec, że takie drożdże po prostu mogą nie zadziałać. W konsekwencji ciasto, które pieczesz, nie urośnie.
Lepszym sposobem jest więc planowanie posiłków z wykorzystaniem resztek drożdży lub ich mrożenie. Jak to zrobić? Jeśli nie pozbyłeś się opakowania, to owiń szczelnie tę część drożdży, której nie będziesz już używać i wstaw je do zamrażarki. W przypadku wyrzucenia papierka, po prostu zawiń je w folię spożywczą. Kiedy będziesz chciał wykorzystać drożdże ponownie, wyciągnij odpowiednią ich ilość, odstaw na chwilę, aby się ogrzały i zalej letnim, ale nie bardzo gorącym mlekiem.
O czym warto pamiętać:
- drożdży nie można rozmrażać w mikrofalówce,
- rozmrożonych drożdży nie można ponownie mrozić,
- drożdże przechowujemy w zamrażarce do sześciu miesięcy - warto oznaczyć datę mrożenia.
Co zrobić z drożdży?
Drożdży używa się do wielu pysznych dań. Poniżej prezentujemy takie, do których nie potrzeba dużej ilości tego składnika. Jeśli więc została ci resztka drożdży, śmiało wypróbuj któryś z przepisów. Powodzenia!
Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chleb pszenno-żytni na drożdżach (4 ziarna)
Fot. Kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Thesecret na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Lulinka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Helcia86 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!