Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Grochówka wojskowa to zupa, której nie może zabraknąć na stole podczas jesieni i zimy. To pyszny posiłek rozgrzewający i sycący, a w dodatku bardzo pożywny. Dlaczego jeszcze warto jeść grochówkę i przede wszystkim, jak ją przygotować, by smakowała wyśmienicie? Sprawdź poniżej!

Fot. 123RF/Picsel

Jesienią i zimą mamy szczególną potrzebę zjedzenia czegoś ciepłego i sycącego. Zupy, z solidną wkładką, wydają się tutaj idealne. Ugotuj w tym sezonie przynajmniej kilka razy grochówkę wojskową - zapewniamy cię, że domownicy będą zachwyceni. Jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Sprawdź poniżej sprawdzone przepisy i przekonaj się, że grochówka to zupa godna uwagi!

Grochówka - dlaczego warto ją jeść?

Powodów, dla których warto jeść grochówkę jest mnóstwo. Przytaczamy kilka z nich. Co jeszcze, twoim zdaniem, warto dorzucić do tej listy?

1. Sycąca - grochówka nie bez powodu zyskała przedrostek: "wojskowa". Nazwa ta wynika z pierwotnego przeznaczenia tej pożywnej zupy. Dedykowana była bowiem wojakom, którzy walcząc na froncie, potrzebowali nasycić się czymś naprawdę wyjątkowym. Dlatego grochówka zawiera w składzie sporo tłustego mięsa. Zupa ta miała nie tylko nasycić wojskowych, ale też pomóc im się zregenerować.

2. Pyszna - czy są na świecie osoby, które nie lubią grochówki? Z pewnością ciężko byłoby takie znaleźć. To po prostu zupa bardzo dobrze skomponowana - zawarte w niej składniki świetnie do siebie pasują. Ugotowany groch, posmak wędzonego boczku, tłuszcz z kiełbasy, do tego aromat czosnku i majeranku - czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie w zimny, wietrzny dzień?

3. Łatwa w przygotowaniu - grochówka, jak każde inne danie jednogarnkowe, jest prosta w przygotowaniu. Ciężko ją zepsuć. Poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący, kucharz. Co ważne - grochówka nie wymaga użycia wielu naczyń. A to dobra wiadomość dla osób, które lubią trzymać porządek w kuchni.

4. Pachnąca - jeśli ugotujesz grochówkę, to możesz być pewien, że jej aromat rozniesie się po całym domu. Nie ma nic lepszego niż zapach pysznego, przygotowanego z miłością jedzenia, który rozpościera się po każdym wnętrzu.

5. Pożywna - grochówka to bardzo pożywny posiłek. Zawiera sporo warzyw i mięsa, więc sprawdzi się zarówno u dynamicznie rosnących dzieci, jak i osób dorosłych, które są bardzo aktywne w ciągu dnia.

 

Sprawdź także: Grochówka - przepis dla wegetarian

Jaki groch najlepszy do grochówki?

W sklepach dostępne są dwa rodzaje grochu żółtego. Jeden to zwykły groch niełuskany, a drugi to groch łuskany (w postaci połówek groszku). Ten pierwszy musisz długo namaczać, tj. najlepiej minimum 12 godzin (można zostawić na noc). Groch łuskany zaś jest mniej problematyczny w użyciu - można go zagotować od razu.

Gazy po zupie grochowej - czy można ich uniknąć?

Wiele osób obawia się jeść zupę grochową w obawie przed nieprzyjemnymi gazami. Rzeczywiście groch to przecież roślina strączkowa, a te określamy jako wiatropędne. Z czego to wynika? Główną "winowajczynią" jest skrobia zawarta w grochu. Może wywoływać tworzenie się w jelitach gazów. Możesz jednak w prosty sposób zahamować to wiatropędne działanie. Wystarczy, że dodasz do zupy przyprawy takie jak majeranek, cząber i kminek. Na portalu kulinarnym Smaker.pl znajdziesz sporo porad dotyczących używania przypraw. Serdecznie zachęcamy cię do zapoznania się z nimi.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Jak podać grochówkę?

Sposobów na podanie grochówki jest wiele. Z pewnością twoją pierwszą myślą jest tutaj chleb. Rzeczywiście pajda aromatycznego bochenka sprawdzi się tu idealnie. My szczególnie polecamy chleb pytlowy albo pszenno-żytni. Jeżeli podajesz grochówkę gościom (to zupa, która jak najbardziej pasuje też na imprezę), to dodaj do niej grzanki z bagietki, najlepiej pełnoziarnistej. Wszystko będzie wyglądało doskonale i tak samo smakowało!

Grochówka z chlebem pełnoziarnistym

Dlaczego zupę grochową warto jeść przede wszystkim z chlebem pełnoziarnistym? To proste. W chlebie tego rodzaju znajduje się spora ilość błonnika. To świetny probiotyk dla naszej flory bakteryjnej. Jego odpowiednia ilość w diecie poprawia pracę jelit. A wszystko to dzięki rozwojowi mikrobioty, czyli mikroorganizmów przewodu pokarmowego.

Ważne! Pamiętaj, aby do grochówki podawać prawdziwie pełnoziarnisty chleb, a nie zwykły pszenny zabarwiony tylko dla niepoznaki. Niestety sporo producentów stosuje taki zabieg, aby chleb robił wrażenie pełnoziarnistego. Niestety w rzeczywistości jest zwykłym, pszennym, mało wartościowym dla flory bakteryjnej pieczywem.

Grochówka - przepis tradycyjny

Co przygotować na dziś na obiad? Najlepszy pomysł to grochówka! Przepis tradycyjny, umieszczony poniżej, na pewno cię nie zawiedzie.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy, może być zwyczajna,
  • Pół kilograma wędzonego boczku,
  • Pół kilograma ziemniaków,
  • Ok. 700 g łuskanego grochu,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • Sól, pieprz.

 

Wykonanie:

1. Namocz groch, najlepiej przez całą noc.

2. W garnku zagotuj trzy litry wody, dodaj groch i liście laurowe.

3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą. Odstaw.

4. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę na plastry, a cebulę w drobną kostkę.

5. Boczek podsmaż na suchej patelni i dodaj do zupy.

6. Na patelni po boczku (z tłuszczem) zeszklij cebulę. Dodaj do garnka z zupą.

7. Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

8. Dodaj ziemniaki odsączone z wody i gotuj ok. 15-20 minut.

9. Dodaj kiełbasę wcześniej chwilę podsmażoną na patelni po boczku i cebuli.

10. Podawaj z pajdą świeżego, pełnoziarnistego chleba.

Zobacz: Grochówka na wędzonym boczku

Grochówka wojskowa - przepis

Składniki:

  • 500 g łuskanego grochu,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 500 g kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • Sól i pieprz,
  • Zielenina do dekoracji,

 

Wykonanie:

1. Namocz groch przez minimum trzy godziny.

2. Wlej do dużego garnka cztery litry wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez ok. półtorej godziny.

3. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój wedle uznania. Podsmaż cebulę i dodaj do niej kiełbasę oraz boczek. Trzymaj na ogniu przez parę minut.

4. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę (ziemniaki w większą, marchew w mniejszą). Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystko do zupy i gotuj 10-15 minut.

5. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą i gotuj jeszcze parę minut.

6. Na koniec dopraw zupę pozostałymi przyprawami. Zagotuj.

7. Podawaj z natką pietruszki i oczywiście pysznym, świeżym chlebem.

Jak ci się podoba taka grochówka wojskowa? Przepis ten, podobnie jak powyższy, sprawdzi się na pewno!

 

Sprawdź także: Grochówka z żeberkami- przepis

 

Gotowanie grochówki - czas start! Koniecznie ugotuj tę pożywną zupę bliskim. W okresie jesienno-zimowym to idealny pomysł na obiad. Powodzenia w kuchni i... smacznego!

 

1. Grochówka wojskowa na żeberkach

Grochówka wojskowa na żeberkach

Jak zrobić grochówkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Przepis na grochówkę wojskową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Jak zrobić grochówkę wojskową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Przepis na grochówkę wojskową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dietetyczna grochówka

Dietetyczna grochówka

Dietetyczna grochówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Udka kurczaka z patelni

Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...

Odsłon: 32

15 min
0
Ciasta Torta all’arancia di Sicilia

Przygotowanie pomarańczowego ciasta do góry nogami jest bardzo proste, ciasto...

Odsłon: 239

15 min
3
Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 115

30 min
5
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 268

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

1
Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

3
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

8