Fot. 123RF/Picsel
Jesienią i zimą mamy szczególną potrzebę zjedzenia czegoś ciepłego i sycącego. Zupy, z solidną wkładką, wydają się tutaj idealne. Ugotuj w tym sezonie przynajmniej kilka razy grochówkę wojskową - zapewniamy cię, że domownicy będą zachwyceni. Jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Sprawdź poniżej sprawdzone przepisy i przekonaj się, że grochówka to zupa godna uwagi!
Grochówka - dlaczego warto ją jeść?
Powodów, dla których warto jeść grochówkę jest mnóstwo. Przytaczamy kilka z nich. Co jeszcze, twoim zdaniem, warto dorzucić do tej listy?
1. Sycąca - grochówka nie bez powodu zyskała przedrostek: "wojskowa". Nazwa ta wynika z pierwotnego przeznaczenia tej pożywnej zupy. Dedykowana była bowiem wojakom, którzy walcząc na froncie, potrzebowali nasycić się czymś naprawdę wyjątkowym. Dlatego grochówka zawiera w składzie sporo tłustego mięsa. Zupa ta miała nie tylko nasycić wojskowych, ale też pomóc im się zregenerować.
2. Pyszna - czy są na świecie osoby, które nie lubią grochówki? Z pewnością ciężko byłoby takie znaleźć. To po prostu zupa bardzo dobrze skomponowana - zawarte w niej składniki świetnie do siebie pasują. Ugotowany groch, posmak wędzonego boczku, tłuszcz z kiełbasy, do tego aromat czosnku i majeranku - czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie w zimny, wietrzny dzień?
3. Łatwa w przygotowaniu - grochówka, jak każde inne danie jednogarnkowe, jest prosta w przygotowaniu. Ciężko ją zepsuć. Poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący, kucharz. Co ważne - grochówka nie wymaga użycia wielu naczyń. A to dobra wiadomość dla osób, które lubią trzymać porządek w kuchni.
4. Pachnąca - jeśli ugotujesz grochówkę, to możesz być pewien, że jej aromat rozniesie się po całym domu. Nie ma nic lepszego niż zapach pysznego, przygotowanego z miłością jedzenia, który rozpościera się po każdym wnętrzu.
5. Pożywna - grochówka to bardzo pożywny posiłek. Zawiera sporo warzyw i mięsa, więc sprawdzi się zarówno u dynamicznie rosnących dzieci, jak i osób dorosłych, które są bardzo aktywne w ciągu dnia.
Sprawdź także: Grochówka - przepis dla wegetarian
Jaki groch najlepszy do grochówki?
W sklepach dostępne są dwa rodzaje grochu żółtego. Jeden to zwykły groch niełuskany, a drugi to groch łuskany (w postaci połówek groszku). Ten pierwszy musisz długo namaczać, tj. najlepiej minimum 12 godzin (można zostawić na noc). Groch łuskany zaś jest mniej problematyczny w użyciu - można go zagotować od razu.
Gazy po zupie grochowej - czy można ich uniknąć?
Wiele osób obawia się jeść zupę grochową w obawie przed nieprzyjemnymi gazami. Rzeczywiście groch to przecież roślina strączkowa, a te określamy jako wiatropędne. Z czego to wynika? Główną "winowajczynią" jest skrobia zawarta w grochu. Może wywoływać tworzenie się w jelitach gazów. Możesz jednak w prosty sposób zahamować to wiatropędne działanie. Wystarczy, że dodasz do zupy przyprawy takie jak majeranek, cząber i kminek. Na portalu kulinarnym Smaker.pl znajdziesz sporo porad dotyczących używania przypraw. Serdecznie zachęcamy cię do zapoznania się z nimi.
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Jak podać grochówkę?
Sposobów na podanie grochówki jest wiele. Z pewnością twoją pierwszą myślą jest tutaj chleb. Rzeczywiście pajda aromatycznego bochenka sprawdzi się tu idealnie. My szczególnie polecamy chleb pytlowy albo pszenno-żytni. Jeżeli podajesz grochówkę gościom (to zupa, która jak najbardziej pasuje też na imprezę), to dodaj do niej grzanki z bagietki, najlepiej pełnoziarnistej. Wszystko będzie wyglądało doskonale i tak samo smakowało!
Grochówka z chlebem pełnoziarnistym
Dlaczego zupę grochową warto jeść przede wszystkim z chlebem pełnoziarnistym? To proste. W chlebie tego rodzaju znajduje się spora ilość błonnika. To świetny probiotyk dla naszej flory bakteryjnej. Jego odpowiednia ilość w diecie poprawia pracę jelit. A wszystko to dzięki rozwojowi mikrobioty, czyli mikroorganizmów przewodu pokarmowego.
Ważne! Pamiętaj, aby do grochówki podawać prawdziwie pełnoziarnisty chleb, a nie zwykły pszenny zabarwiony tylko dla niepoznaki. Niestety sporo producentów stosuje taki zabieg, aby chleb robił wrażenie pełnoziarnistego. Niestety w rzeczywistości jest zwykłym, pszennym, mało wartościowym dla flory bakteryjnej pieczywem.
Grochówka - przepis tradycyjny
Co przygotować na dziś na obiad? Najlepszy pomysł to grochówka! Przepis tradycyjny, umieszczony poniżej, na pewno cię nie zawiedzie.
Składniki:
- 1 kg kiełbasy, może być zwyczajna,
- Pół kilograma wędzonego boczku,
- Pół kilograma ziemniaków,
- Ok. 700 g łuskanego grochu,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 3 liście laurowe,
- Sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Namocz groch, najlepiej przez całą noc.
2. W garnku zagotuj trzy litry wody, dodaj groch i liście laurowe.
3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej zimną wodą. Odstaw.
4. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę na plastry, a cebulę w drobną kostkę.
5. Boczek podsmaż na suchej patelni i dodaj do zupy.
6. Na patelni po boczku (z tłuszczem) zeszklij cebulę. Dodaj do garnka z zupą.
7. Dodaj do garnka przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
8. Dodaj ziemniaki odsączone z wody i gotuj ok. 15-20 minut.
9. Dodaj kiełbasę wcześniej chwilę podsmażoną na patelni po boczku i cebuli.
10. Podawaj z pajdą świeżego, pełnoziarnistego chleba.
Zobacz: Grochówka na wędzonym boczku
Grochówka wojskowa - przepis
Składniki:
- 500 g łuskanego grochu,
- 500 g wędzonego boczku,
- 500 g kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej,
- 500 g ziemniaków,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 3 łyżeczki majeranku,
- Sól i pieprz,
- Zielenina do dekoracji,
Wykonanie:
1. Namocz groch przez minimum trzy godziny.
2. Wlej do dużego garnka cztery litry wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez ok. półtorej godziny.
3. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój wedle uznania. Podsmaż cebulę i dodaj do niej kiełbasę oraz boczek. Trzymaj na ogniu przez parę minut.
4. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę (ziemniaki w większą, marchew w mniejszą). Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystko do zupy i gotuj 10-15 minut.
5. Dodaj boczek z kiełbasą i cebulą i gotuj jeszcze parę minut.
6. Na koniec dopraw zupę pozostałymi przyprawami. Zagotuj.
7. Podawaj z natką pietruszki i oczywiście pysznym, świeżym chlebem.
Jak ci się podoba taka grochówka wojskowa? Przepis ten, podobnie jak powyższy, sprawdzi się na pewno!
Sprawdź także: Grochówka z żeberkami- przepis
Gotowanie grochówki - czas start! Koniecznie ugotuj tę pożywną zupę bliskim. W okresie jesienno-zimowym to idealny pomysł na obiad. Powodzenia w kuchni i... smacznego!
1. Grochówka wojskowa na żeberkach
Jak zrobić grochówkę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na grochówkę wojskową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak zrobić grochówkę wojskową? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Przepis na grochówkę wojskową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dietetyczna grochówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie