Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20220
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1069
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1252
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4270
Składniki
Połówki grochu płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu. Ziemniaki i jedną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Gdy groch już zmięknie, dodajemy ziemniaki z cebulą, sól do smaku i liść laurowy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec dodajemy majeranek.
Podczas, gdy zupa się gotuje, przygotowujemy zasmażkę. Drugą cebulę obieramy i kroimy drobno. Dusimy na wolnym ogniu z odrobiną oleju. Gdy zmięknie, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podlewamy odrobiną wody z zupy, trochę solimy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy już marchew będzie zupełnie miękka, dodajemy ją do zupy, dokładnie wymieszamy i zdejmujemy garnek z kuchenki. Zupa gotowa. Podajemy posypaną natką pietruszki i pajdą razowego chleba.
P.S. Po wystygnięciu zupa bardzo gęstnieje, ale po odgrzaniu powraca do poprzedniej konsystencji. Dlatego przy odgrzewaniu trzeba mieszać grochówkę, by nie przywarła.