Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 170

Dodano:

Odsłon: 2274

Bardzo łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca i sycąca zupa.

Składniki

  • 500 gr połówek grochu
  • 4-5 średnich marchewek
  • 5 średnich ziemniaków
  • 4 l wody
  • 2 duże cebule
  • liść laurowy, majeranek
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka

Przygotowanie

  1. Połówki grochu płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu. Ziemniaki i jedną cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Gdy groch już zmięknie, dodajemy ziemniaki z cebulą, sól do smaku i liść laurowy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec dodajemy majeranek.

  2. Podczas, gdy zupa się gotuje, przygotowujemy zasmażkę. Drugą cebulę obieramy i kroimy drobno. Dusimy na wolnym ogniu z odrobiną oleju. Gdy zmięknie, dodajemy obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Podlewamy odrobiną wody z zupy, trochę solimy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy już marchew będzie zupełnie miękka, dodajemy ją do zupy, dokładnie wymieszamy i zdejmujemy garnek z kuchenki. Zupa gotowa.
    Podajemy posypaną natką pietruszki i pajdą razowego chleba.

  3. P.S. Po wystygnięciu zupa bardzo gęstnieje, ale po odgrzaniu powraca do poprzedniej konsystencji. Dlatego przy odgrzewaniu trzeba mieszać grochówkę, by nie przywarła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń