Do góry

Newsy

Jak upiec dobry chleb?

W ostatnich latach bardzo popularne stało się pieczenie własnego chleba. Niektórzy traktują je jako hobby, do którego chętnie uciekają w wolnych chwilach. Niezależnie, czy dopiero zaczynasz przygodę z wypiekaniem bochenków, czy masz już lata doświadczeń w tym temacie – z pewnością poszukujesz przepysznych przepisów na pełnowartościowe pieczywo z chrupiącą skórką. Podpowiadamy, jak upiec dobry chleb.

Fot. 123RF/Picsel

 

Reklama

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Z czego robi się chleb?

- Czy chleb jest zdrowy?

- Jak piec chleb?

- Jak studzić chleb po pieczeniu?

- Jak upiec dobry chleb?

- Jak upiec chleb w domu? (przepisy)

 

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który zjadamy praktycznie codziennie. Na jego bazie powstają przecież najlepsze kanapki i wyśmienity dodatek do zup, czyli grzanki. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak upiec dobry chleb? Choć aromatyczne pieczywo kupimy także w sklepie, to warto choć raz spróbować przyrządzić własne.

Z czego robi się chleb?

Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Wyróżniamy trzy główne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie i mieszane. Możesz jednak za pomocą dodatków całkowicie zmienić jego smak i konsystencję. Co powiesz na chlebek bananowy, cynamonowy, orkiszowy albo razowy? Wszystko zależy od twojego gustu.

Podstawowymi składnikami chleba są mąka (pszenna lub żytnia), woda, sól i potrzebne do fermentacji: zakwas lub drożdże.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czy chleb jest zdrowy?

Czy warto jeść chleb? Czy pieczywo tuczy? I czy w ogóle jest zdrowe? Warto podkreślić, że chleb ma cenne wartości odżywcze, ale niektóre jego rodzaje są korzystniejsze dla zdrowia i takie właśnie powinniśmy wybierać.

W codziennej, zbilansowanej diecie nie powinniśmy pomijać składników, które dostarczają nam energii. Pieczywo to świetne źródło węglowodanów odpowiadających za odżywienie organizmu na cały dzień. Dzięki niemu wesprzemy mózg i ciało, aby sprawniej funkcjonowało i miało siłę do działania.

Chleb, szczególnie ten na zakwasie, pozytywnie wpływa na zdrowie jelit. Pieczywo jest bogate w błonnik, który pomaga w prawidłowej pracy układu pokarmowego i trawiennego. Ponadto, zawiera również łatwo przyswajalne dla człowieka białko, które odpowiada za budowę tkanek.

Pieczywo zawiera aminokwasy, witaminy E oraz z grupy B, żelazo, potas czy cynk. Więcej wartościowych dla zdrowia elementów znajdziemy w ciemnym pieczywie.

Chleb zapewnia uczucie sytości, dlatego czasami wystarczy zjeść zaledwie kromkę czy dwie, by czuć się najedzonym. Jeśli dbamy o linię, to powinniśmy unikać raczej kalorycznych dodatków, takich jak dżem czy majonez, a nie pieczywa. Tym bardziej że zawarty w chlebie błonnik przyspiesza metabolizm.

W jakiej temperaturze i jak długo piec chleb?

Nietrudno się domyślić, że wszystko zależy od pieczywa i konkretnego przepisu.

Chleb na drożdżach najlepiej piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu chleba, możesz ustawić piekarnik na tryb parowania lub włożyć obok bochenka miskę z wodą.

Chleb na zakwasie można piec kilkuetapowo. Zacznij piec w 220 stopniach, a po ok. 10 minutach obniż do 200 stopni. Po upływie kolejnych 10 minut zmniejsz do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Jak studzić chleb po pieczeniu?

Co zrobić z upieczonym, ale jeszcze gorącym bochenkiem? Choć chciałoby się go schrupać, polecamy wystudzić go w koszyczku lub na kratce kuchennej. Ważne, żeby miał czas na odparowanie. Gdy już przestanie parować, przykryj go ściereczką i odstaw na kilka godzin w raczej ciepłym miejscu (ok. 3-4 godzin). W tym czasie można spryskać chleb wodą - zapewni to miękką, ale chrupiącą skórkę.

Zobacz: Chlebek bananowy

Jak upiec dobry, swojski chleb?

Skoro znasz już podstawowe składniki i sposoby wypiekania, to warto przejść do sedna - przepisu na to, jak upiec dobry chleb. Poniżej znajdziesz receptury na chleb na drożdżach i chleb bez drożdży, a także przepisy użytkowników m.in. na pyszny chleb bezglutenowy, bananowy i orkiszowy.

Chleb na drożdżach

Do średniej wielkości miski włóż 30 gramów pokruszonych świeżych drożdży i dodaj trzy łyżeczki cukru, łyżkę mąki pszennej i 50 ml letniej wody. Wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie, do oddzielnej, większej miski wsyp 550 gramów przesianej mąki pszennej, 2 łyżki miękkiego masła, 300 ml letniej wody, łyżkę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto (keksówki). Wierzch chleba smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie (dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, ale miękka). Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Nacinamy wierzch chleba nożem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pamiętaj, aby ustawić tryb parowania albo włożyć piętro niżej naczynie z wodą, która będzie parować pod wpływem wysokiej temperatury.

Chleb bez drożdży

Do większej miski wsyp dwie i pół szklanki mąki pszennej i dodaj: trzy łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, łyżeczkę soli, trzy łyżki oleju oraz 500 ml letniej wody. Dobrze wyrób. Ciasto powinno być elastyczne, ale raczej miękkie i rzadkie. Jeśli jest zbyt zbite, dodaj łyżkę wody.

Formę na ciasto (keksówkę) wysmaruj masłem i przełóż do niej masę. Możesz posypać chleb dowolnymi ziarnami do smaku - polecamy nasiona dyni czy słonecznika, sezam lub czarnuszkę. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut.

 

1. Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Jak upiec chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Szybki i prosty chleb orkiszowy

Szybki i prosty chleb orkiszowy

Przepis na szybki chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ekspresowy chleb w 5 minut - bez drożdży bez wyrabiania i bez wyrastania

Ekspresowy chleb przepis

Ekspresowy chleb przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Jak upiec dobry chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Domowy chleb bez drożdży

Domowy chleb bez drożdży

Domowy chleb bez drożdży przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Chleb bezglutenowy z mąki gryczanej

Chleb bezglutenowy przepis

Jak upiec chleb bezglutenowy?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Gryczany chleb bezglutenowy

Gryczany chleb bezglutenowy

Domowy bezglutenowy chleb przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Razowy chleb ze słonecznikiem

Razowy chleb ze słonecznikiem

Razowy chleb ze słonecznikiem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Chleb antyczny

Chleb antyczny przepis

Jak upiec prosty chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

11. Bezglutenowy chlebek bananowy

Bezglutenowy chlebek bananowy

Jak upiec chlebek bananowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ile smażyć pierś z indyka, a jak długo pierś z kurczaka? »

Gdzie kupić dobre owoce i warzywa? »

Makaron: Rodzaje, wartości odżywcze i kaloryczność »

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń