Jak upiec dobry chleb?

W ostatnich latach bardzo popularne stało się pieczenie własnego chleba. Niektórzy traktują je jako hobby, do którego chętnie uciekają w wolnych chwilach. Niezależnie, czy dopiero zaczynasz przygodę z wypiekaniem bochenków, czy masz już lata doświadczeń w tym temacie – z pewnością poszukujesz przepysznych przepisów na pełnowartościowe pieczywo z chrupiącą skórką. Podpowiadamy, jak upiec dobry chleb.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który zjadamy praktycznie codziennie. Na jego bazie powstają przecież najlepsze kanapki i wyśmienity dodatek do zup, czyli grzanki. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak upiec dobry chleb? Choć aromatyczne pieczywo kupimy także w sklepie, to warto choć raz spróbować przyrządzić własne.

Z czego robi się chleb?

Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Wyróżniamy trzy główne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie i mieszane. Możesz jednak za pomocą dodatków całkowicie zmienić jego smak i konsystencję. Co powiesz na chlebek bananowy, cynamonowy, orkiszowy albo razowy? Wszystko zależy od twojego gustu.

Podstawowymi składnikami chleba są mąka (pszenna lub żytnia), woda, sól i potrzebne do fermentacji: zakwas lub drożdże.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Czy chleb jest zdrowy?

Czy warto jeść chleb? Czy pieczywo tuczy? I czy w ogóle jest zdrowe? Warto podkreślić, że chleb ma cenne wartości odżywcze, ale niektóre jego rodzaje są korzystniejsze dla zdrowia i takie właśnie powinniśmy wybierać.

W codziennej, zbilansowanej diecie nie powinniśmy pomijać składników, które dostarczają nam energii. Pieczywo to świetne źródło węglowodanów odpowiadających za odżywienie organizmu na cały dzień. Dzięki niemu wesprzemy mózg i ciało, aby sprawniej funkcjonowało i miało siłę do działania.

Chleb, szczególnie ten na zakwasie, pozytywnie wpływa na zdrowie jelit. Pieczywo jest bogate w błonnik, który pomaga w prawidłowej pracy układu pokarmowego i trawiennego. Ponadto, zawiera również łatwo przyswajalne dla człowieka białko, które odpowiada za budowę tkanek.

Pieczywo zawiera aminokwasy, witaminy E oraz z grupy B, żelazo, potas czy cynk. Więcej wartościowych dla zdrowia elementów znajdziemy w ciemnym pieczywie.

Chleb zapewnia uczucie sytości, dlatego czasami wystarczy zjeść zaledwie kromkę czy dwie, by czuć się najedzonym. Jeśli dbamy o linię, to powinniśmy unikać raczej kalorycznych dodatków, takich jak dżem czy majonez, a nie pieczywa. Tym bardziej że zawarty w chlebie błonnik przyspiesza metabolizm.

W jakiej temperaturze i jak długo piec chleb?

Nietrudno się domyślić, że wszystko zależy od pieczywa i konkretnego przepisu.

Chleb na drożdżach najlepiej piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu chleba, możesz ustawić piekarnik na tryb parowania lub włożyć obok bochenka miskę z wodą.

Chleb na zakwasie można piec kilkuetapowo. Zacznij piec w 220 stopniach, a po ok. 10 minutach obniż do 200 stopni. Po upływie kolejnych 10 minut zmniejsz do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Jak studzić chleb po pieczeniu?

Co zrobić z upieczonym, ale jeszcze gorącym bochenkiem? Choć chciałoby się go schrupać, polecamy wystudzić go w koszyczku lub na kratce kuchennej. Ważne, żeby miał czas na odparowanie. Gdy już przestanie parować, przykryj go ściereczką i odstaw na kilka godzin w raczej ciepłym miejscu (ok. 3-4 godzin). W tym czasie można spryskać chleb wodą - zapewni to miękką, ale chrupiącą skórkę.

Zobacz: Chlebek bananowy

Jak upiec dobry, swojski chleb?

Skoro znasz już podstawowe składniki i sposoby wypiekania, to warto przejść do sedna - przepisu na to, jak upiec dobry chleb. Poniżej znajdziesz receptury na chleb na drożdżach i chleb bez drożdży, a także przepisy użytkowników m.in. na pyszny chleb bezglutenowy, bananowy i orkiszowy.

Chleb na drożdżach

Do średniej wielkości miski włóż 30 gramów pokruszonych świeżych drożdży i dodaj trzy łyżeczki cukru, łyżkę mąki pszennej i 50 ml letniej wody. Wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie, do oddzielnej, większej miski wsyp 550 gramów przesianej mąki pszennej, 2 łyżki miękkiego masła, 300 ml letniej wody, łyżkę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto (keksówki). Wierzch chleba smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie (dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, ale miękka). Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.

Nacinamy wierzch chleba nożem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pamiętaj, aby ustawić tryb parowania albo włożyć piętro niżej naczynie z wodą, która będzie parować pod wpływem wysokiej temperatury.

Chleb bez drożdży

Do większej miski wsyp dwie i pół szklanki mąki pszennej i dodaj: trzy łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, łyżeczkę soli, trzy łyżki oleju oraz 500 ml letniej wody. Dobrze wyrób. Ciasto powinno być elastyczne, ale raczej miękkie i rzadkie. Jeśli jest zbyt zbite, dodaj łyżkę wody.

Formę na ciasto (keksówkę) wysmaruj masłem i przełóż do niej masę. Możesz posypać chleb dowolnymi ziarnami do smaku - polecamy nasiona dyni czy słonecznika, sezam lub czarnuszkę. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut.

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na dobry chleb, wypróbuj receptur naszych użytkowników. To prawdziwi mistrzowie w wypiekaniu tradycyjnego pieczywa:

1. Szybki i prosty chleb orkiszowy

 Szybki i prosty chleb orkiszowy Zobacz przepis

Jak zrobić domowy chleb orkiszowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb na maślance

 Chleb na maślance Zobacz przepis

Jak zrobić chleb na maślance? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy

 Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy Zobacz przepis

Chleb z mąki gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Razowy chleb ze słonecznikiem

 Razowy chleb ze słonecznikiem Zobacz przepis

Razowy chleb ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis

 Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis Zobacz przepis

Antyczny przepis na chleb bez drożdży i bez zakwasu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chleb orkiszowy pełnoziarnisty

 Chleb orkiszowy pełnoziarnisty Zobacz przepis

Jak upiec chleb orkiszowy pełnoziarnisty? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania

 Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania Zobacz przepis

Jak upiec chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Gryczany chleb bezglutenowy

 Gryczany chleb bezglutenowy Zobacz przepis

Gryczany chleb bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chlebek bananowy

 Chlebek bananowy Zobacz przepis

Jak upiec chlebek bananowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci

 Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci Zobacz przepis

Jak upiec tradycyjny, staropolski chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »

Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
15
15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1