Fot. 123RF/Picsel
Surówka z czerwonej kapusty to potrawa, po którą warto sięgać nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale także szereg witamin i minerałów zawartych w kapuście. Jako krewna jarmużu, brokułu czy brukselki jarzyna ta może poszczycić się licznymi właściwościami prozdrowotnymi.
Czerwona kapusta to obfite źródło witaminy C, K, A i E oraz witamin z grupy B. Swój charakterystyczny fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli silnym przeciwutleniaczom, które wspomagają wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie.
Wbrew pozorom surówka z czerwonej kapusty to dość uniwersalne danie, które możesz przyrządzić na kilka różnych sposobów. Marzy ci się surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji lub rodzinnym domu? Podpowiadamy, jak ją zrobić!
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty? Ta, którą najbardziej lubisz!
Surówka z czerwonej kapusty uchodzi za smaczną, choć bardzo pospolitą potrawę. Okazuje się jednak, że wcale nie jest tak nudna, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy, że przyrządzisz ją z nietypowym dodatkiem lub dressingiem, a odniesiesz wrażenie, że właśnie odkrywasz kolejny nowy smak.
Czerwona kapusta najczęściej serwowana jest w wersji zasmażanej lub z dodatkiem majonezu. Równie popularna jest surówka z olejem, śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wiele osób nie wyobraża sobie jej także bez marchewki, pora czy jabłka.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty to taka, która w pełni odpowiada twoim kulinarnym upodobaniom. Pamiętaj, że możesz serwować ją z rozmaitymi dodatkami, nawet tymi, które na pierwszy rzut oka mogą do niej nie pasować. Chrzan, ocet, czosnek, rodzynki, żurawina, a nawet imbir i cynamon - opcji jest tak wiele, że z pewnością uda ci się wyczarować coś pysznego!
Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!
Czerwona kapusta zasmażana - idealny dodatek do obiadu
Czerwona kapusta zasmażana to idealny dodatek do obiadu, zwłaszcza takiego, w którym główną rolę gra mięso. Jej atrakcyjny smak doda wyrazistości twojemu posiłkowi, a purpurowy kolor przywoła wiosnę na twoim talerzu.
Zasmażana kapusta jest nie tylko smaczna, ale także niezwykle prosta w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych produktów, które prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni.
Poza czerwoną kapustą na twojej liście składników powinna znaleźć się cebula, smalec lub olej rzepakowy, ocet, jabłko, mąka, sól, pieprz oraz coś do posłodzenia (np. cukier lub miód). Niektóre przepisy uwzględniają także użycie soku z cytryny (ew. czerwonego wina), masła, czosnku, parzonego boczku oraz przypraw.
Przyrządzanie kapusty rozpocznij od jej drobnego posiekania. Następnie zalej ją wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aby nabrała miękkości. Gdy to nastąpi, odcedź kapustę, wrzuć ją do garnka i zalej wodą, tak aby całkowicie ją przykryć.
Do garnka dodaj starte jabłko, cebulę, cukier i sól, a następnie gotuj wszystko na wolnym ogniu - ważne, żeby kapusta zmiękła, ale nie była rozgotowana. Dopraw zawartość garnka solą, pieprzem i octem. Aby podkreślić smak potrawy, dorzuć do niej zasmażkę.
Zasmażkę zrobisz z masła lub smalcu oraz mąki. Rozpuść tłuszcz w małym rondelku, a następnie wsyp do niego mąkę (może być pszenna, kukurydziana lub ryżowa). Podgrzewaj zasmażkę, cały czas mieszając - gdy otrzymasz gładką masę, dodaj ją do kapusty. Całość gotuj jeszcze przez kilka minut.
Czerwona kapusta zasmażana dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, choć większość osób preferuje tę pierwszą opcję. Przysmak ten doskonale komponuje się z delikatnym mięsem - sprawdzą się tutaj m.in. pulpety z indyka, pierś z kurczaka oraz pieczona kaczka.
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem - niezastąpiony klasyk
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem to przysmak, po który chętnie sięgają zarówno dzieci, jak i dorośli. Podobnie jak zasmażana kapusta, jest ona niezwykle uniwersalna i pasuje do wielu rodzajów dań - kotletów, ryb, roladek, pulpetów oraz duszonego mięsa.
Do przygotowania surówki potrzebujesz takich składników, jak czerwona kapusta, lekko twarde i kwaśne jabłko, marchew, cebula, koperek, sok z cytryny, majonez oraz sól i pieprz. Możesz także dodać trochę natki pietruszki, papryki oraz cukru (jeśli preferujesz bardziej słodki smak).
Przyrządzanie potrawy rozpocznij od poszatkowania kapusty - możesz użyć do tego noża, maszynki do mielenia lub malaksera. Do naczynia z kapustą dodaj drobno posiekaną cebulę, starte jabłko i marchew oraz posiekany koperek i natkę pietruszki.
W mniejszej misce zmieszaj pozostałe składniki, tj. majonez, sok z cytryny (ew. ocet jabłkowy), sól, pieprz oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do naczynia z kapustą. Po połączeniu wszystkich składników wstaw miskę na godzinę do lodówki.
Jeśli chcesz nieco odchudzić swoją surówkę, świetnym pomysłem będzie zastąpienie połowy porcji majonezu jogurtem naturalnym. Równie dobrze możesz całkowicie zrezygnować z majonezu lub polać kapustę odrobiną oleju (np. rzepakowego).
Zobacz: Przepis na kolorową sałatkę Colesław (z czerwoną kapustą)
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji - odkrywaj nowe smaki!
Surówka z czerwonej kapusty to przysmak serwowany w wielu restauracjach. W menu można natknąć się nie tylko na jej klasyczną wersję, ale także tę nieco zmodyfikowaną, w której występują rozmaite dressingi i dodatki. Jak wygląda surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji? Oto dwa przykłady:
1. Surówka z chrzanem
Aby przyrządzić surówkę z chrzanem, przygotuj następujące składniki: czerwona kapusta, jabłko, marchew, sok z cytryny, majonez, pieprz, sól oraz cukier.
Poszatkuj kapustę, zetrzyj jabłko na tarce, a cebulę posiekaj lub pokrój w drobną kostkę. Całość skrop sokiem z cytryny, a następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Wstaw surówkę do lodówki, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
2. Surówka z octem balsamicznym, orzechami i pestkami słonecznika
Surówka z czerwonej kapusty z octem balsamicznym, orzechami i pestkami słonecznika to dość nietypowa, ale niezwykle smaczna potrawa. W tej wersji serwowana jest nie tylko z tradycyjnymi daniami, ale także rozmaitymi fast foodami, np. burgerami warzywnymi.
Poza wyżej wymienionymi składnikami do jej przyrządzenia potrzebujesz czerwonej cebuli, jabłka, miodu, oliwy z oliwek, siemienia lnianego oraz soli i pieprzu. Możesz dodać również oregano lub inne ulubione przyprawy, które jeszcze bardziej podkreślą jej smak.
Pierwszym krokiem jest uprażenie pestek słonecznika, siemienia lnianego i posiekanych orzechów na patelni. Poszatkuj kapustę i cebulę, a jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki. Połącz ze sobą miód, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, a następnie dodaj je do naczynia z kapustą. Dopraw je solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki. Smacznego!
1. Surówka z czerwonej kapusty
Fot. Kulinarneprzygody na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty
2. Surówka z czerwonej kapusty
Fot. Steve na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty
3. Surówka z czerwonej kapusty i jabłek
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty i jabłek
4. Surówka z kapusty włoskiej i czerwonej
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z kapusty czerwonej i włoskiej
5. Surówka z gotowanej czerwonej kapusty
Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
6. Surówka z czerwonej kapusty i grzybów marynowanych
Fot. BEATA1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty z grzybami
7. Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)
Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Surówka z czerwonej kapusty: przetwory