Ryby na piątkowy obiad

W wielu polskich domach ryba jest obowiązkowym elementem piątkowego jadłospisu. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna?

Fot. 123RF/Picsel

Zawartość składników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych, zmienia się w zależności od gatunku ryby. Na szczęście wszystkie ryby zawierają lekkostrawne i wysokowartościowe białko o strawności ponad 90%.

Ponadto, ryby dostarczają nam ogromnej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: począwszy od A, D, E, a kończąc na witaminach z grupy B. Co więcej, ryby posiadają minerały, które zapewniają prawidłową pracę organizmu i chronią nas przed wieloma poważnymi chorobami. W rybach morskich znajduje się niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy jod.

Spożywanie ryb wraz z ościami ( np. sardynek), pozwoli dostarczyć do organizmu wapń. Dodatkowo wapń wraz z fosforem wpływają na właściwe utrzymanie równowagi zasadowo - kwasowej w organizmie, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz mają działanie przeciwzapalne. Równie istotnym dla ludzkiego organizmu jest magnez i selen. Pierwszy z minerałów jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Natomiast selen zapobiega procesom starzenia, przeciwdziała nowotworom a dzieciom gwarantuje prawidłowy wzrost.

Reklama

Czy tłuste ryby są zdrowe?

Ryby cechują się z reguły niską kalorycznością, przy czym im wyższa zawartość tłuszczy, tym wyższa wartość energetyczna. Zatem osoby będące na diecie lub stosujące dietę lekkostrawną, powinny wybierać ryby chude, takie jak dorsz, tuńczyk, sola, pstrąg i morszczuk. Ryby średnio tłuste, takie jak karp, lin i leszcz w 100 gramach zawierają około 110 kcal, przy zawartości tłuszczu do 5 gramów.

Jeśli zaś chodzi o ryby tłuste (np. łososie, makrele, szprotki i śledzie), to ich wartość kaloryczna waha się od 170 do 250 kalorii na 100 gramów, a zawartość tłuszczu od 10 do 15%. Mimo wszystko, dietetycy zalecają spożywanie tych ryb, gdyż zawarte w nich tłuszcze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Nawet węgorz, który na 100 gramów posiada 25 gramów tłuszczu, nie powinien być kategorycznie wyeliminowany z diety, a jedynie spożywany w rozsądnych ilościach.

Specjaliści ds. żywienia zalecają spożywanie dużej ilości ryb głównie ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów, w związku z czym należy dostarczyć je wraz z pożywieniem.

Kwasy Omega-3 mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm - zapewniają prawidłową pracę układu krążenia oraz zabezpieczają nas przed groźnymi chorobami serca. Ponadto, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, a także przyśpieszają przemianę materii. Co więcej, składniki zawarte w rybach wspierają funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo, wspomagają pamięć i poprawiają koncentrację, a także mają właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

Najlepsze pomysły na przygotowanie ryb

Aby ryby smakowały wszystkim domownikom, warto wiedzieć, jak je przygotować. Jak to zrobić? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Oto niektóre z ich propozycji, które z pewnością przypadną wam do gustu.

 

1. Sznycelki z ryby

Fot. Kate85 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Filet z ryby z szałwią

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Ryba pieczona w ajwarze

Fot. Fafiatko na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Ryba w piwnej panierce

Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Dorsz z piekarnika

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Ryba w cieście curry

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Łosoś z kaparami

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Łosoś z sosem grzybowym

Fot. Leopard28 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


9. Dorsz pieczony w koperku

Fot. Srk76 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


10. Łosoś w kremowym sosie

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 973

30 min
16
60 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0