Do góry

Newsy

Świeże ryby: po czym poznać, że są dobre i wysokiej jakości?

Społeczności, których dieta oparta jest na rybach oraz owocach morza żyją znacznie dłużej, rzadziej uskarżają się także na problemy zdrowotne czy kłopoty z otyłością. Warto włączyć ten rodzaj mięsa do swojego codziennego menu, ważne jednak, by zawsze wybierać ryby świeże i wysokiej jakości. Jak rozpoznać, czy kupowana przez nas ryba jest z najwyższej półki? Zwróć uwagę na kilka rzeczy!

Ryby dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych / Fot. 123RF/Picsel

Dlaczego warto jeść ryby?

Włączenie ryb do codziennej diety może wpływać zbawiennie na stan zdrowia. Stanowią one naturalne źródło najcenniejszych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wykazujących działanie prozdrowotne i zapobiegające rozwojowi wielu chorób. Tłuste ryby morskie oraz pstrąg są najlepszym źródłem tego związku, który chroni nas między innymi przed chorobami ze strony układu sercowo-naczyniowego, ale także przed nowotworami dietozależnymi.

Mięso ryb jest jednym ze źródeł pełnowartościowego, doskonale przyswajalnego białka o idealnym dla człowieka profilu aminokwasowym. Jest również bogate w witaminę A (wpływającej na regenerację komórek) i D (odpowiadającej za prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforanową). Warto spożywać ryby zwłaszcza zimą, kiedy jest mniej słońca, a co za tym idzie organizm ma ograniczone możliwości produkcji drugiej ze wspomnianych witamin.

Czy wszystkie ryby są dobre?

Decydując o wyborze ryb, staraj się wybierać przede wszystkim ryby świeże, dostępne lokalnie. Jeśli jednak zdecydujesz się na zróźnicowanie diety o inne gatunki - niedostępne w formie świeżej ze względu na miejsce pochodzenia lub sezonowość - możesz z powodzeniem sięgnąć po ryby mrożone. Pamiętaj jednak, aby wybierać ryby w pełni identyfikowalne - taki produkt powinien zawierać pełną informację conajmniej o miejscu pochodzenia i dacie połowu. Unikaj zakupu ryb mrożonych oferowanych luzem - z reguły tych najtańszych - mogą mieć znacznie mniej składników odżywczych niż świeże, trudno także ocenić ich jakość i pochodzenie przy zakupie.

Jeżeli decydujesz się na kupno ryb dzikożyjących, sprawdź z jakiego źródła pochodzą. Aby mieć pewność, że jesz zdrowe mięso upewnij się, że pochodzi z połowów certyfikowanych, z obszarów niezanieczyszczonych lub sprawdź, ile ryb z danego obszaru możesz zjeść, aby nie narazić organizmu na zbyt dużą dawkę niektórych pierwiastków. Należy pamiętać, że organizm potrzebuje śladowych ilości także pierwiastków rzadkich, nie wolno ich jednak przedawkować. Mając to na uwadze, warto postawić na pstrąga, który żyje tylko w czystej i dobrze natlenionej wodzie. Nawet kupując rybę hodowlaną mamy wówczas pewność, że przebywała w dobrych warunkach. Nie musisz szukać specjalnych łowisk, aby cieszyć się smakiem świeżego pstrąga. Dobrej jakości rybę tego gatunku, zarówno w całości jak i w postaci filetów, znajdziemy w sieci sklepów Biedronka, które w większości hodowane są w Polsce przez Naszych Hodowców.

Na co zwrócić uwagę?

Bez względu na to jaki gatunek ryby kupujesz, warto poznać kilka rad, które pozwolą ci rozpoznać świeży produkt. Pierwszą rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę są rybie oczy: powinny one być wyraźne i błyszczące. Jeżeli zauważysz, że są wklęsłe i matowe, od razu zrezygnuj z zakupu. Prawdopodobnie masz do czynienia z nieświeżym produktem.

O złym stanie ryby świadczą także szare i matowe skrzela. U świeżej ryby będą one koloru różowego, a czasem purpurowego. Sprawdź także sprężystość mięsa. Po dotknięciu powinno ono wracać do swojego kształtu. Pamiętaj, że świeża ryba nie zmieni koloru pod wpływem dotyku. Jeżeli tak jest, powinno to wzbudzić twoją czujność. Nie jest prawdą, że ryba powinna wydzielać ostry i nieprzyjemny zapach. Świeże mięso wydziela delikatną woń, która nie powinna drażnić.

Pamiętaj, aby kupować ryby świeże i ze sprawdzonych źródeł, ponieważ tylko produkty najwyższej jakości dają gwarancję dostarczenia składników odżywczych potrzebnych organizmowi. W miarę możliwości wybieraj produkty świeże, zamiast mrożonych i przetworzonych (np. konserwy). Świeże pstrągi można kupić bezpośrednio w lokalnych hodowlach, które zlokalizowane są niemal w całym kraju, ale także w sklepach sieci Biedronka w ponad 1100 miejscowościach w Polsce. Dzięki innowacyjnej metodzie pakowania ryb w technologii MAP (szczelnie zamknięte pudełka ze zmodyfikowaną atmosferą, wpływającą na zachowanie świeżości nawet do 10 dni), możesz codziennie cieszyć się wysokiej jakości świeżymi pstrągami przez cały rok. Pstrągi pochodzące od Naszych Hodowców, trafiają do sklepów sieci Biedronka już w 24 godziny od odłowienia. Jest to możliwe dzięki lokalnemu pochodzeniu pstrągów, które przetwarzane są w polskich przetwórniach ryb - które są jednymi z najnowocześniejszych w UE i na świecie. Ryby przetworzone i zapakowane w pudełka MAP już po kilku godzinach od odłowu, dostarczane są do sklepów Biedronka w całym kraju dzięki wydajnej sieci dystrybucyjnej, w której na każdym etapie zachowane są rygorystyczne reżimy chłodnicze i jakościowe.

Artykuł powstał we współpracy z siecią sklepów Biedronka i SPRŁ.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń