Dania jednogarnkowe

Czy lubisz pikantne smaki i sycące potrawy? W takim razie koniecznie musisz wypróbować najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej. Sprawdź przepisy naszych Użytkowników i przetestuj je jeszcze dziś.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić burrito?

- Jak przyrządzić enchiladę?

- Jak zrobić nachosy z guacamole?

- Jak zrobić taco?

- Jak przyrządzić quesadillę?

- Jak zrobić salsę?

- Jak przygotować ceviche?

- Jak zrobić churros?

- Jak przyrządzić flan?

 

Kuchnia meksykańska jest nie tylko przepyszna, ale i bardzo kolorowa. To mieszanka aromatycznych ziół, barwnych warzyw i przede wszystkim sycących składników. Słynie z przekąsek i jednogarnkowych potraw, które wyglądają i smakują obłędnie.

Do podstawowych produktów spożywczych używanych w kuchni meksykańskiej do wytrawnych dań należą rośliny strączkowe (m.in. fasola), papryki (zarówno te ostre, jak i łagodne) oraz kukurydza. Desery to najczęściej wypieki robione na tłuszczu, z użyciem cukru, słodkich syropów, wanilii czy kakao.

Przekonaj się, jak zrobić najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej i zaserwuj swoim bliskim prawdziwą kulinarną fiestę!

 

1. Burrito

Jeśli kiedykolwiek miałeś styczność z kuchnią meksykańską, to pewnie sięgając po klasyczne burrito. To jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań, które serwuje się również w Polsce. Jego nazwa oznacza osiołka i wywodzi się od pierwszego sprzedawcy tego typu produktów. Jak zrobić tradycyjne meksykańskie burrito? Przygotuj pszenną tortillę, którą wypełnij farszem z fasoli, ryżu i mielonego mięsa. Pszenny placek lekko opiecz.

Domowe burrito

Jak zrobić burrito? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Enchiladas

Enchilada (lub enchiladas) to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Jej nazwa, oznaczająca dodawanie papryki chilli, zapowiada jeden ze składników tej potrawy i jej nieco pikantny smak. Wypróbuj przepis na tę sycącą tortillę z mięsem mielonym i aromatycznymi przyprawami.

Domowe enchiladas

Enchilada z mięsem mielonym przepis  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Nachosy z guacamole

Ta meksykańska przekąska to najlepsza imprezowa przystawka, jaką możesz zaserwować gościom. Chrupiąca, bogata w smaki i sycąca. Nachosy, które przygotujesz w domu, świetnie pasują też do mięsa mielonego, sera i grillowanych warzyw. Na przyjęcie podaj je w towarzystwie dipów lub sosu guacamole na bazie awokado. Jak go zrobić? Wypróbuj przepis naszego Użytkownika.

Meksykańskie guacamole

Jak zrobić sos guacamole?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Chyba każdy słyszał, że tacos to słynna meksykańska potrawa. Uważana za przystawkę, choć bardzo sycącą. Przyrządza się ją z tortilli kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, czerwonej fasoli, kukurydzy i wielu aromatycznych przypraw kuchni meksykańskiej. Jeśli chcesz podać ją gościom, możesz przygotować placki, a farsze podać osobno. Bliscy będą wówczas nakładać je według własnego uznania.

Tacos z krewetkami, guacamole i salsą pomidorową

Jak zrobić meksykańskie tacos? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Quesadilla

W przeciwieństwie do burrito, do zrobienia meksykańskiej quesadilli używa się najczęściej placków kukurydzianych, a nie pszennych. Obowiązkowy składnik tego dania to również ser, natomiast farsz może się już różnić i nie zawsze jest mięsny. Przekonaj się, jak zrobić domową quesadillę, bo naprawdę warto.

Meksykańska quesadilla

Jak zrobić meksykańską quesadillę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Salsa

Zdecydowanie kolorowa i odświeżająca potrawa kuchni meksykańskiej. Salsa oznacza po prostu sos i właśnie nim jest. Podawana na zimno i często z dodatkiem pikantnych przypraw. Najczęściej przygotowuje się ją z drobno poszatkowanych warzyw, m.in. pomidorów i papryk. Świetnie komponuje się z tortillą, nachosami lub taco.

Meksykańska salsa

Jak zrobić salsę meksykańską? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Ceviche

Ta popularna sałatka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom morskich smaków. Tradycyjne ceviche przyrządza się z surowej ryby, soku z cytrusów, z dodatkiem ostrych papryczek i innych ziół. Najczęściej sałatkę podaje się z ziemniakami, awokado albo gotowaną kukurydzą. Choć oryginalnie pochodzi z Peru, jest równie znana w kuchni meksykańskiej.

Ceviche

Jak zrobić ceviche? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Churros pomarańczowe z pikantnym sosem

Choć churros kojarzą się bardziej z hiszpańskim słodkim przysmakiem, to są równie popularne w Meksyku. Ten tłusty wypiek powstaje wskutek wyciśnięcia ciasta na rozgrzany olej i usmażenia go w wysokiej temperaturze. Churros przybierają kształt długich lasek o przekroju w kształcie gwiazdy. Sprawdzą się świetnie jako karnawałowa przekąska.

Churros z pikantnym sosem

Jak zrobić churros?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Waniliowy flan

Kuchnia meksykańska proponuje wiele jego rodzajów. To jedna z najpopularniejszych słodkości serwowanych w tamtym regionie. To delikatny, kremowy deser, który po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na waniliowy flan.

Waniliowy flan

Jak zrobić waniliowy flan? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Tych produktów nigdy nie wrzucaj ich do zlewu »

Siedem powodów, dla których warto pić sok z buraka »

Faworki Magdy Gessler. Prosty przepis podbije każde podniebienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 149

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1573

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 309

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8