Do góry

Desery Przepis na:

Amerykanki

Amerykanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 717

Amerykanki, amoniaczki- różne nazwy tych samych ciastek z amoniakiem pokrytych lukrem- palce lizać :)

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka+1/4 szklanki
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 1 kg krupczatki
  • 0,5 olejku arakowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ucieramy margarynę z 2 jajkami i cukrem.

  2. Dodajemy dalej mieszając mąkę z amoniakiem, jajko, 2 szklanki mleka po kolei, aż do wykorzystania wszystkich składników.

  3. Na koniec dodajemy jeszcze olejek arakowy.

  4. Wykładamy 1/3 ciasta na blaszkę (16 sztuk na blaszkę). Z tej porcji wychodzi 48 sztuk, 3 blachy po 16.

  5. Pieczemy amerykanki w 170°C przez 20-25 minut.

  6. Kiedy amerykanki wystygną, wykonujemy lukier. Rozcieramy cukier puder i cukier waniliowy (najlepiej go zemleć) z 1/4 szklanki mleka. Chcemy żeby był dość gęsty (kiedy jest zbyt rzadki dodajemy cukru, a kiedy jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka).

  7. UWAGA. Ciasto jest bardzo gęste. Pamiętajcie, że po upieczeniu ciasto się rozpłaszczy. Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i filmiki :) https://rurkazkremem01.blogspot.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 09 maja Ciagle sie przymierzam do tych ciasteczek i zapominam. Dziekuje za przepis :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń