Do góry

Desery Przepis na:

Babka mocno czekoladowa

Babka mocno czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 4460

Dodano:

Odsłon: 3381

Bardzo mocno czekoladowa babka, zadowoli wszystkie osoby będące miłośnikami czekoladowych wypieków. Puszysta i delikatnie wilgotna w środku, o głębokim czekoladowym kolorze.

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać jajka i ucierać do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.

  2. Wymieszać mleko z jogurtem.
    Przesiać mąkę z proszkiem i sodą, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Do masy z masła i jajek dodawać partiami na przemian mleko z jogurtem i sypkie składniki, mieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników.

  3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki foremki. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Po 50 minutach sprawdzić środek drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma przyklejonego surowego ciasta, babka jest upieczona.

  4. Babkę wyjąć z piekarnika i przed wyjęciem z formy odczekać około 10 minut, aby lekko wystygła.
    Wystudzoną babkę obsypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
    Wspaniale smakuje podana z prawdziwą konfiturą wiśniową i bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń