Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos po góralsku

Bigos po góralsku

Autor: Kucharz123

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 27

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 3337

Tradycyjny góralski bigos

Składniki

  • Kapusta, 2 kg
  • świeży boczek, 0,5 kg
  • Karkówka lub łopatka, 0,5 kg
  • Kiełbasa śląska( można zastąpić inną), 0,5 kg
  • Kiełbasa jałowcowa, 20 dkg
  • Pieczarki lub grzyby suszone, 30 dkg
  • śliwki syczone bez pestek, 4 sztuki
  • ziele angielskie,liście laurowe,pieprz,sól
  • cabula, 2
  • słoiczek koncentratu pomidorowego, 1
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty.

  2. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki.

  3. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń