Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Balowe na Biszkopcie.

Ciasto Balowe na Biszkopcie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 4093

Dodano:

Odsłon: 8270

Biszkopt,masa budyniowa,krakersy,masa kajmakowa i bita śmietana...Dawno nie robiłam,a już tak za mną chodziło od dłuższego czasu.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka M
  • 3/4 szkl.cukru
  • 3\4 szkl.mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa Budyniowa:
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • pół szklanki cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1,5 paczki krakersów po 175 g
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • Masa Śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzącej wody
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • czekolada do potarcia na wierzch
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli,wsypywać partiami cukier cały czas miksując,dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia,delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika na ok.25 min.do tzw.suchego patyczka,pieczemy w temp.180 C.

    Po upieczeniu odwracamy do góry dnem,wykładamy na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Biszkopt wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Mleko wlewamy do garnka,odlewamy 3\4 szkl.do rozmieszania proszku budyniowego,do mleka w garnku wsypujemy cukier i wrzucamy posiekane na mniejsze kawałki masło,całość zagotowujemy co jakiś czas mieszając,wlewamy na gotujące się mleko rozmieszane budynie i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.

  3. Jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy równomiernie,po całości,na budyń wykładamy krakersy,następnie smarujemy krakersy masą kajmakową(aby masa dobrze się rozsmarowywała dobrze,jest ją wrzucić do miski z ciepłą wodą na parę min.)na masę kajmakową układamy warstwę krakersów.
    Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez ok.20 min.żelatynę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy,wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder do smaku,następnie w mikrofali podgrzewamy kilka sekund żelatynę,tylko do rozpuszczenia,wrzucamy do żelatyny łyżkę ubitej śmietanki,mieszamy szybko i całość wlewamy do ubitej śmietanki,miksując mikserem.
    Gotową masę wykładamy na krakersy,na wierzch ścieramy czekoladę,ciasto wstawiamy do lodówki.

  4. Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień.




  5. P.S.U mnie nigdy nie dotrwało do 3 dnia ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń