Do góry

Desery Przepis na:

ciasto Fale Dunaju

ciasto Fale Dunaju

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 35915

Pyszne i w miarę nieskomplikowane. Na Smakerze jest już sporo dobrych przepisów na Fale, ale chciałam dodać i swój:) Przepis pochodzi ze starego wydania "Poradnika domowego".

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozbij jajka oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij na sztywno pianę. Utrzyj kostkę masła ze szklanką cukru pudru i jednym op. cukru waniliowego. Miksuj ciasto dodając po jednym żółtku, 2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.

  2. Podziel ciasto na dwie części. Jedną część wymieszaj z dwoma łyżkami kakao i dwoma łyżkami wody. Wyłóż jasną część na blachę, a na nią kakaową.

  3. Rozłóż na wierzchu ciasta równomiernie owoce (te z kompotu dobrze odsączone). W przypadku większych (jak np. połówki brzoskwini z puszki) pokrój je na mniejsze kawałki. Ja zastosowałam brzoskwinie z puszki i ok. 0,75 kg świeżych wydrylowanych wiśni. Piecz ciasto ok. 45 minut.

  4. Utrzyj 1,5 kostki masła. Z 3 szklanek mleka, 3 łyżek mąki pszennej, 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 0,75 szklanki cukru i opakowania cukru waniliowego ugotuj budyń mieszając na małym ogniu by pozbyć się grudek i ewentualnych przypalonych kawałków;) Po wystudzeniu dodaj do utartego masła delikatnie miksując. Nałóż na wystudzone ciasto.

  5. 0,5 kostki masła (lub margaryny), szklankę cukru pudru, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody rozpuść w garnku mieszając na małym ogniu. Gdy polewa wystygnie, polej nią ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 06 listopada 2011 Dodaję do ulubionych napewno zrobię ,dzięki.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kathleen 31 sierpnia 2011 Cieszę się, że smakowało:) To bardzo popularny przepis i mam do niego ogromny sentyment. Jako zupełnie niegotująca nastolatka musiałam właśnie po raz pierwszy w życiu zrobić to ciasto mając tylko do dyspozycji przepis z gazetki. I udało się, wszystkim smakowało.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tjet 22 sierpnia 2011 Zrobiłam to ciasto w sobote i muszę przyznać, że ostatnio nic pyszniejszego nie jadlam:) Byłam nieco sceptyczna co do masy, bo ja zawsze robię taką z tym, że do mojej dodaję zawsze 3 żółtka a tu nie ma i...bez jaj wyszło znakomicie. Świetny i prosty przepis, na pewno zagości na stałe w naszym menu. Można kombinować z róznymi owocami - ja dałam brzoskwinie z puszki. Dzięki!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 15 sierpnia 2011 Ja również! Moja Babcia go robiła bardzo często.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konia 05 sierpnia 2011 Oooo przypomnialas mi to ciasto jak Ja dawno go nie jadlam...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń