Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Przepis dnia 2018-06-09
Ciasto jogurtowe z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 268 Ocena: 5977

Dodano:

Odsłon: 27874

Bardzo tanie,proste i szybkie do zrobienia ciasto-a do tego bardzo wilgotne i puszyste,możne zrobić z różnymi owocami u mnie dziś z truskawkami,ale super sprawdzą się również wiśnie,śliwki czy jabłka-polecam gorąco

Składniki

  • ok. 300g truskawek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)
  • 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g)
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 100 ml oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego, bardzo gęstego!
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasta
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę pszenną tortową przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
    Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy i ubić mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę (przez kilka minut). Obroty miksera zmniejszyć na najmniejsze, dodać jogurt, sok z cytryny, delikatnym strumieniem wlać olej, a następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką drewnianą delikatnie.
    Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24cm × 24 cm (lub nieco mniejszą, jeśli chcemy, by ciasto było wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Wierzch delikatnie oprószyć mąką pszenną (żeby ewentualnie chłonęła soki z truskawek podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca).
    Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie przekroić na pół i ułożyć w rządkach na wierzchu ciasta, rozcięciem do góry, lekko dociskając.
    Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez ok. 40-45 minut (do czasu tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu ciasta).
    Po wyjęciu i lekkim ostudzeniu ciasta, oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń