Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Latte Macchiato

Ciasto Latte Macchiato

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 861

Latte Macchiato to bardzo popularna, trójwarstwowa kawa. Ma spore grono wielbicieli, a wśród nich jestem oczywiście ja. Łączy w sobie idealną równowagę kompozycji intensywnego espresso i mleka z cudowną, puszystą pianką. Dokładnie takie same smaki znajdziecie w tym cieście. Delikatny, kakaowy biszkopt mocno naponczowany kawą, przełożony kremową masą. Ciasto pięknie się prezentuje, a na dodatek pięknie pachnie. Zdecydowanie przypadnie do gustu osobą lubiącym zdecydowane smaki.

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 6 dużych jajek
  • 230 g cukru
  • 127 g mąki tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g serka kremowego typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • Poncz:
  • 350 ml kawy espresso
  • 100 ml likieru Baileys
  • Dodatkowo:
  • 300 g biszkoptów okrągłych
  • 300 g biszkoptów okrągłych
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Biszkopt czekoladowy

    Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
    Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

    Krem

    Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

    Poncz

    W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.
    Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

    Notes

    - ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień
    - jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń