Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia

Ciasto Princessa zebra -bez pieczenia

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 4727

Dodano: 06.04.2018

Odsłon: 19629

Pyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam

Składniki

  • 375 g miękkiego masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g białej czekolady
  • dodatkowo:
  • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 300 g)
  • dżem malinowy
  • wiórki kokosowe do posypania
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1 szklankę mleka i dokładnie zmiksować.
    Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.
    Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.
    Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem.
    Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.
    Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
    Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

betaww 08 kwietnia A to na wierzchu to co? bo w dodatkach nie ma.......banany? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 kwietnia Jak bez pieczenia to ja biorę xD Nigdy nam ciacha nie wychodziły, a takie bez piekarnika tak jakoś dziwnym trafem są super ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 06 kwietnia Brzmi fantastycznie, wygląda rewelacyjnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej :-) koniecznie do wypróbowania... i to w najbliższym czasie :-)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 kwietnia Fajny i prosty w przygotowaniu przepis:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń