Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie.

Ciasto z Truskawkami na Biszkopcie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4503

Dodano:

Odsłon: 849

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze,biszkopt z lekkim kremem i truskawkami zalanymi galaretką lubi chyba każdy.

Składniki

  • Blaszka 25x36 cm
  • Biszkopt:
  • 4 jajka L
  • 1 szkl.mąki pszennej + opakowanie budyniu śmietankowego 40 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3\4 szkl.cukru
  • szczypta soli
  • Masa Śmietanowo-Twarogowa:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • duży jogurt naturalny
  • 1 śnieżka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g czekolady białej
  • galaretka krystaliczna truskawka-wanilia Dr.Oetker
  • Góra ciasta:
  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • dżem truskawkowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczemy biszkopt,oddzielamy żółtka od białek do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku,miksujemy do połączenia,odkładamy mikser i przesiewamy mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia do masy,delikatnie mieszamy łyżką i przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,delikatnie wyrównujemy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 25-30 min.do tzw.suchego patyczka.
    Biszkopt po upieczeniu wykładamy do góry dnem na ściereczkę,ściągamy papier i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Biszkopt wierzch smarujemy dżemem,wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku przez 20 min. ubijamy na sztywno ze śnieżką,wlewamy jogurt,oraz wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg,miksujemy do połączenia,ścieramy na tarce białą czekoladę i dodajemy do masy,jeśli ktoś lubi bardziej słodkie masy,może dodać cukru pudru do smaku,galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu,wlewamy tężejącą do masy i miksujemy krótko,wylewamy na biszkopt,wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na pół godz.

  3. W tym czasie przygotowujemy galaretki i truskawki,galaretki zalewamy 3 szkl.wrzątku,truskawki,myjemy i kroimy wedle uznania,układając na ściągniętej masie,zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki .


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń