Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 1340

Dodano:

Odsłon: 576

Śliwki od dzieciństwa kojarzą mi się z wielkim, starym drzewem stojącym w naszym ogrodzie, tuż koło wejścia. Jego gałęzie uginały się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Nie byliśmy w stanie ich zjeść. Mama wykorzystywała je na wiele sposobów - robiła kompoty, ciasta, przeróżne desery i ogromne ilości powideł ... najlepszych na świecie powideł. Powracając do przepisu - kruche ciasto i owoce to idealne połączenie, pasujące do siebie niemalże jak rosół do niedzieli. Maślany spód, lekko kwaskowate śliwki i chrupiąca beza. To wszystko zwieńczone delikatną nutą cynamonu i wanilii.

Składniki

  • Ciasto:
  • 420 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 20 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Beza:
  • 6 białek
  • 180 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 800 g śliwek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Masło z cukrami ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dłonią zagniatamy kruszonkę. Garść kruszonki odkładamy do miseczki, posłuży nam do dekoracji. Pozostałą kruszonkę przekładamy do formy o wymiarach 34x42, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równo po całej powierzchni i dociskamy lekko dłonią. Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pół i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na całej powierzchni ciasta. Śliwki posypujemy mieszanką cynamonu i cukru z prawdziwą wanilią.

    Beza

    Do zimnych białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną masę. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do momentu, aż rozpuści się cukier. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch ciasta, tworząc kratkę. Całość dekorujemy odłożoną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180' C. Pieczemy 20 minut z funkcją termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy kolejne 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń