Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Autor: szpileczka27

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 27

Dodano: 08.06.2018

Odsłon: 170

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Składniki

  • Ciasto;
  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 20 dag drożdży,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 ml naparu z herbaty,
  • 8 łyżek oleju.
  • Rabarbar;
  • 300 g rabarbaru,
  • 75 g cukru.
  • kruszonka
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 100 g cukru.
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar;
    Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
    Wrzucamy do garnka lub patelni o grubym dnie.
    Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 30 minut, aż puści soki.
    Następnie gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż rabarbar się rozpadnie i powstanie konfitura.
    Studzimy.

    Ciasto;

    W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki mieszamy.
    Odstawiamy na 15 minut.
    Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zaczynem i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia.

    Z ciasta formujemy kulki, spłaszczamy, wykładamy łyżkę konfitury i formujemy kształt wielkości większej mandarynki. Bułeczki wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką.

    Kruszonka;

    Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

    Bułeczki posypujemy kruszonką.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 08 czerwca Z rabarbarem to jeszcze nigdy nie jadłam. Muszę wypróbować Twój przepis. Życzę wszystkiego dobrego.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń